Zašto ne treba da ližete fil s mutilice

Probajte da odolite iskušenju i da ne poližete tek umućeni fil za kolače, jer to slatko zadovoljstvo može skupo da vas košta.

Zdravlje 09.01.2018 | 09:43
Zašto ne treba da ližete fil s mutilice
Sigurno ste bezbroj puta dosad olizali fil s mutilice miksera ili ostatke iz činije u kojoj ste mutili kolače. Znamo da je ovo užitak koji nema cenu, ali iako izgleda veoma bezazleno, može da bude i te kako opasan.

Naime, Agencija za standarde prehrambenih proizvoda (FSA) iz Velike Britanije upozorila je da od sirovog brašna možete da dobijete bakteriju ešerihiju koli, koja izaziva stomačne tegobe, dijareju, povraćanje, a u težim slučajevima može da dovede i do zastoja rada bubrega.

Upozorenje britanske agencije usledilo je nakon što se desetine ljudi javilo sa sličnim tegobama, a ispostavilo se da su se zarazili tako što su lizali ostatke sirove smese za kolače i tako omogućili bakteriji da uđe u telo. Za sve njih bilo je zajedničko to da su koristili isto brašno koje je stiglo iz Amerike, pa se pretpostavlja da je ono uzrok ove zaraze. Ovog brašna, na sreću, kod nas nema, ali opreza nikad dosta.

Inače, osim zbog sirovog brašna, smese za kolače mogu da budu opasne i zbog sirovih jaja, koja ponekad mogu da budu uzrok zaraze salmonelom. Ova bakterija takođe izaziva ozbiljne stomačne tegobe praćene visokom temperaturom, a potrebni su meseci da je zauvek izbacite iz organizma.

Na sreću, sve ove bakterije se termičkom obradom uništavaju, pa je samo pečen kolač – siguran kolač.

Zato, suzdržavajte se da za vreme praznika i priprema raznih đakonija ližete mutilice od miksera nakon pripreme kolača. Posebno oprezni budite kad su deca u pitanju, jer ona to obožavaju da rade, a to bi moglo skupo da vas košta.

Blic žena
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mutilica

09.01.2018 23:44

ostresu posecese ilice zafaliti fila za kolace

ODGOVORITE