"Pandorina kutija na Balkanu"?

Bivši premijer Slovenije Alojz Peterle pozvao je institucije EU da nađu način da primoraju Hrvatsku na poštovanje zakona EU u vezi s primenom arbitražne odluke.

Region 09.01.2018 | 07:58
"Pandorina kutija na Balkanu"?
Aktuelni poslanik u Evropskom parlamentu je upozorio Evropsku uniju da je u suprotnom opet moguće "otvaranje Pandorine kutije na Balkanu".

"U slučaju da Evropska komisija ne zauzme jasan stav sada, moguće je da će se suočiti s ponovnim otvaranjem Pandorine kutije na Balkanu, koja će sasvim sigurno uticati na evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana", upozorava on, ističući da samo poštovanje zakona može obezbediti mir.

Peterle je to poručio u pismu koje je uputio predsedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru i predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, prenosi Index.hr.

"Šest meseci nakon obavezujuće arbitražne presude, odluka suda još nije sprovedena. Ovo stvara veliku zabrinutost, ne samo u Sloveniji. Umesto poštovanja međunarodnih zakona, svedočimo novom politiziranju i pojavi nacionalizma", navodi on u pismu.

Peterle, inače bivši ministar spoljnih poslova Slovenije, ukazuje da Hrvatska ima nerešene granične sporove s više suseda, i podseća da je, nakon što je sporazum postignut, on spominjan kao primer rešavanja susedskih sporova među evropskim političarima i pravnim ekspertima.

U pismu upozorava da se pojavila politička volja koja ignoriše zakone i preti međunarodnom miru, naročito u odnosu na pretnju civilnom invazijom Hrvatske na Sloveniju, i izražava sumnju da građanski pritisak može da zameni ono što su državne institucije dužne učiniti.

"Uz to, ovo nije pitanje samo granice između Slovenije i Hrvatske nego je reč o Šengenskoj granici. Ako iz ovog poslednjeg nije jasno, mi je ne možemo braniti", zaključio je Peterle.

(B92)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Haris

09.01.2018 07:04

Samo se Vi mlavite .Nama ulaznice za prvi red. Zaboli nas ko gde peca u zalivu.

ODGOVORITE
Name

Zamrdaj mitre

09.01.2018 07:07

Ovi Hrvati su stvarno jadni. Od toliko mora koje posjeduju oni bi ratovali za još flašu morske vode.

ODGOVORITE
Name

jole

09.01.2018 07:10

Tako se to radi.Odma se obracas gazdi. Sluga se tu nista nepita ima da slusa i tacka.

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

09.01.2018 08:16

И једни и други се туку за оно што им не припада , тачније за отето од Италије а након геноцида над Италијанима у Истри.

ODGOVORITE