Nikola Jokić - gospodar napredne statistike!

Nikola Jokić, centar Denver Nagetsa, po naprednoj statistici u najjačoj ligi na svetu spada u sam krem de la krem NBA lige.

Košarka 10.01.2018 | 21:30
Nikola Jokić - gospodar napredne statistike!
Iako u Srbiji, tj. u Evropi, napredna statistika još nije zastupljena u tolikoj meri, kolege iz Sjedinjenih Američkih Država sve više značaja pridodaju statistici koja se računa prema posedima (uglavnom najmanje 100 poseda jedne ekipe).

Jedna od naprednih statstika je i realni plus minus (RPM), koji se dobija od zbira ofanzivnog reanog plus minusa (ORPM) i defanzivnog realnog plus minusa (DRPM).

U novembru smo pisali kako je Jokić "najbolji defanzivac lige" jer je bio prvi na listi po koeficijentu defanzivnog realnog plus/minusa. On računa se tako što se – na najmanje sto ofanzivnih poseda protivnika – meri uticaj igrača na defanzivu svoje ekipe.

Takođe, isto tako se meri koeficijant za ofanzivni plus minus, samo obrnuto – na najmanje 100 ofanzivnih poseda svoje ekipe – meri se uticaj igrača na napad tog tima.

Kada saberemo Jokićev koeficijent 2,41 (ORPM) + 3,02 (DRPM) – dobijamo 5,38. Po ovome, ispred Jokića su samo zvezda Roketsa Džejms Harden i Golden Stejta Stef Kari.

Na tvitu novinara Endija Bejlija, koji smo postavili ispod, možete pogledati i neke druge zanimljivosti u vezi sa našim asom, posle čega možemo da zaključimo da je Jokić gospodar napredne statistike. Sada još samo da te brojke maksimalno prenese na teren.

NBA, realni plus-minus:

1. Džejms Harden 6,57
2. Stef Kari 5,78
3. Nikola Jokić 5,43
4. Rasel Vestbruk 5,38
5. Lebron Džejms 4,98
...
9. Janis Adetokumbo 4,85
...
21. Pol Džordž 3,57

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar