"Pametna" četkica za zube prati zdravlje srca

Naučnici iz Španije osmislili način da se na vreme otkriju kardiovaskularne bolesti. Podaci se prikupljaju iz pljuvačke i precizno detektuju promene u organizmu.

Zdravlje 08.01.2018 | 11:11
"Pametna" četkica za zube prati zdravlje srca
ŠPANSKI naučnici rade na razvoju "pametne" četkice za zube koja će biti u stanju da detektuje rane znake određenih zdravstvenih problema i da spreči preuranjenu smrt od srčanih bolesti, pišu britanski mediji.

Oni su razvili "pametnu" četkicu za zube koja prikuplja podatke iz pljuvačke i precizno detektuje promene u organizmu koje upućuju na potencijalno zatajenje srca, odnosno srčanu insuficijenciju.

- Uz informacije o broju otkucaja srca, krvnom pritisku i uz biološke uzorke iz pljuvačke biće moguće sprečiti razvoj opasnih bolesti i pacijentima pomoći da vode računa o svom zdravlju. Na ovom projektu sarađujem sa jednom od vodećih tehnoloških kompanija. Zasad je uređaj tehnički i dizajnerski dovršen, ali držimo ga u tajnosti dok sve pojedinosti ne budu savršene - rekao je za "Tajms" kardiolog Alvaro Marko del Kastiljo.

Španski lekar i njegove kolege veruju da će, ako njihov izum zaživi, korišćenje takve četkice postati rutinska metoda zahvaljujući kojoj će svakodnevno moći da se dobijaju važne informacije o zdravstvenom stanju pojedinca.

U Velikoj Britaniji godišnje srčani udar doživi oko 200.000 ljudi, a od njegovih posledica umre 70.000.

Znakovi da je reč o mogućem srčanom udaru su osećaj mučnine, hladan znoj i ošamućenost. Kod muškaraca je najčešći znak upozorenja bol u predelu grudnog koša, dok žene češće imaju simptome kratkog daha, mučnine i bolne vilice.

Za vreme srčanog udara krvni ugrušak blokira protok krvi kroz koronarne arterije ili krvne sudove, koje hrane krvlju srčani mišić, pri čemu se u pljuvački povećava nivo natrijuma. Merenje njegovog nivoa uz pomoć "pametne" četkice za zube omogućilo bi lekarima da na vreme dijagnostifikuju problem i pokušaju da spreče posledice, tvrde naučnici.

DODATNE MOGUĆNOSTI

ISTOVREMENO se sprovode testiranja koja bi "pametnoj" četkici omogućila praćenje krvnog pritiska i nivoa kiseonika u krvi. Isti tim naučnika pomogao je Del Kastilju u izradi "pametne" majice, koja prati vitalne znakove kod pacijenata.

Novosti
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

lovacka

08.01.2018 11:04

Za budale reklama danije budala kakobi pametni profitirali

ODGOVORITE
Name

cups

08.01.2018 23:35

Kaze li kad je neko ukrade ?

ODGOVORITE