Analiza: Crvena zvezda ''između dvije vatre''...

Zvezda je pobedama zaradila mogućnost da se bori i nada plasmanu u TOP 8 Evrolige. Ali, to mora dobro da se ukomponuje s ABA ligom koja ne sme da se zanemari ni po koju cenu.

Košarka 06.01.2018 | 22:45
Analiza: Crvena zvezda ''između dvije vatre''...
Negde smo oko polovine grupne faze Evrolige, a Crvena zvezda može da kaže da je na pobedu daleko od TOP 8 mesta na tabeli. Crveno-beli su na skoru 7-9. Toliko imaju i Unikaha i Baskonija, dok je na tom "čuvenom" osmom mestu Makabi iz Tel Aviva sa skorom 8-8. Da je neko ovako nešto ponudio bilo kome iz kluba, sigurni smo da bi predlog bio oberučke prihvaćen.

Posebno je zanimljivo videti narednih pet mečeva koje Zvezda igra u Evroligi. Prvo 12. januara sledi gostovanje Anadolu Efesu koji je u problemu i posle dovođenja Ergina Atamana i svakako postoji dobra šansa da Zvezda napadne pobedu. Potom u Beograd dolazi Himki, pa Zvezda ide u Tel Avivi, dolazi Olimpijakos i Zvezda ovaj, da kažemo krug od mesec dana, završava 2. februara na gostovanju Baskoniji.

Treba imati u vidu i da će meč protiv Himkija 16. januara i gostovanje protiv Makabija biti igrano sa samo jednim danom odmora između. To će dodatno zakomplikovati posao igračima Dušana Alimpijevića.

Raspored narednih pet utakmica Zvezde u Evroligi:

12. januar: Anadolu Efes - Crvena zvezda
16. januar: Crvena zvezda - Himki
18. januar: Makabi Tel Aviv - Crvena zvezda
26. januar: Crvena zvezda - Olimpijakos
02. februar: Baskonija - Crvena zvezda

Znajte i da je decembar ekipi dosta teško pao po pitanju putovanja, logistike i umora. Mnogo presedanja, ranih ustajanja, učenja akcija i po aerodromima. A ovaj raspored koji vidite iznad nije jedini. To je samo jedna "vatra" koju Zvezda mora da kontroliše.

A tu je i ona druga "vatra" - ABA liga. Verovatno i bitnija. Iako svakako mnogo manje atraktivna.

Usaglasićemo se da forma teško može da bude konstantno visoka, da se ne može dobijati baš svaki meč, a uz ovaj jeziv raspored Evrolige napisan iznad, Zvezda ima i sledeće izazove: Budućnost 8. januara, Cedevita 14. januara, gostovanje u Skoplju 22. januara i na kraju ovog meseca, 29. na programu je večiti derbi u kom će Partizan biti domaćin.

Jeziv raspored za manje od mesec dana, ne račujanući Žalgiris koji je već iza nas.

Najveći izazov stručnog štaba biće da dopre do mlađih igrača i objasni im kolika je važnost ABA lige. Jer ako se to takmičenje ne osvoji, gubi se mnogo više od toga što se dobija pobeđivajući velikane u Evroligi ove sezone.

Osvajanjem ABA lige dobija se kontinuitet učešća u Evroligi što je apsolutni prioritet za crveno-bele. Svaka pobeda u Evroligi je dobra i lepa, borba za TOP 8 je gotovo izvesna gledajući tabelu posle 16 odigranih mečeva.

Ali, da li je bitniji Žalgiris ili meč protiv Budućnosti u ponedeljak? Efes ili Cedevita? Zato se Zvezda nalazi između dve vatre koje još gore. I zato će ovaj januar biti prelomni kada je cela sezona u pitanju.

Sada se Zvezda bori za što bolju poziciju pred ulazak u završni deo sezone.  A biće tu kasnije i Kup. Počinje da se “lomi”.

Strašan januar je pred nama.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar