EL: Davidovac nokautirao Žalgiris u Pioniru!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Žalgiris 77:65, u 16. kolu Evrolige za drugi uzastopni trijumf crveno-belih.  Zvezda srušila Žalgiris, Davidovac je heroj! Serija prvaka Litvanije završena je u "Pioniru"! NBA Davidovac! Zvezda napada TOP 8! Žalgiris je Zvezdina redovna praznična mušterija.

Košarka 05.01.2018 | 21:10
EL: Davidovac nokautirao Žalgiris u Pioniru!
Posle "rovovske" borbe pred više od 6.000 gledalaca u Pioniru, meč je prelomio sjajni Dejan Davidovac sa tri trojke i blokadom sredinom poslednjeg perioda za nedostižnih 60:50.

Crveno-beli su se mučili u šutu za dva poena, u jednom trenutku su imali tek nešto više od 15 odsto, ali su sigurnim izvođenjem penala i sjajnom odbranom pratili Litvance u stopu.

Poenima Ročestija i Bjelice stižu do devet poena prednosti početkom drugog poluvremena, u roku od nekoliko minuta su serijom grešaka ispustili to vođstvo, ali se u završnici raspucao Davidovac te uz sjajnu odbranu Zvezda stiže do bitne pobede u borbi za plej-of.

Najefikasniji u timu Zvezde bio je Tejlor Ročesti sa 16 poena uz deset asistencija te po četiri skoka i ukradene lopte, sjajni Davidovac je dodao 13, a Dilan Enis ubacio 12 poena.

Žalgiris je poražen posle pet uzastopnih pobeda, a najbolji pojedinac litvanskog velikana u Pioniru bio je Kevin Pengos sa 19 poena i sedam skokova.

Dvocifren učinak imao je još samo iskusni Paulius Jankunas sa deset, ali je on veći deo meč proveo na klupi jer je još u prvom poluvremenu stigao do tri faula.

Srpski reprezentativac Vasilije Micić je zakazao pred "delijama", promašio je svih šest šuteva iz igre, pa je meč završio sa samo dva poena uz tri skoka i dve asistencije.

Crveno-beli su loše šutirali (12/34 za dva, 10/29 tri), ali je "trojka" proradila u odlučujućim trenucima, Zvezda je pogodila pet puta u poslednjem kvartalu iza linije 6,75m. Osim toga, srpski šampion je imao čak 15 ukradenih lopti, te kontrolisao skok (36-29).

Pobeđivala je ekipa Šarunasa Jasikevičijusa pet kola uzastopno. Padali su pred njom PAO, Fener, Bamberg, Valensija i Olimpijakos. A, onda joj se dogodio "Pionir"!

U čvrstoj, "muškoj" utakmici i u rovovoskoj borbi, ekipa Dušana Alimpijevića doslovno je nadjačala ekipu koja je došla u Beograd na deobi treće pozicije tabele!

ZVEZDA - ŽALGIRIS 77:65 (16:18, 17:13, 15:14, 29:20)

Tejlor Ročesti (16), Dilan Enis (12) i "meč viner" Dejan Davidovac (13) slomili su otpor gostiju sredinom poslednje četvrtine, baš kada su Litvanci već jednom pokazali da se neće lako predati, povratkom sa minusa od devet poena.

Ipak, nakon poslednjeg izjednačenja (50:50), počela je odlučujuća serija Zvezde (13:2), u kojoj je Davidovac odigrao sekvencu karijere:

Mladi univerzalac crveno-belih postigao je u presudnom naletu tri važne trojke, praktično bez spuštanja lopte na parket! Na drugoj strani je radio veliki posao u odbrani i u jednom napadu čak i dva puta uzastopno izblokirao igrače Žalgirisa.

Tako pokrenuta, Zvezda je trojkama Ročestija i Branka Lazića definitivno slomila uporne goste, a poenima sigurnog Milka Bjelice "overila" je svoj sedmi evroligaški trijumf, posle kojeg je zauzela 11. mesto na tabeli!

Nema dileme, od ovog trenutka će i navijači početi da sa više pažnje prate borbu za plasman u Top 8, a crveno-beli su im omogućili pomisli o takvom podvigu ostvarivši pet pobeda u poslednjih sedam mečeva.

Sa druge strane, Žalgiris je i uprkos porazu odlično kotiran, jer će iz Beograda otići kao petoplasirani, sa skorom 10-6.

Legendarni Jasikevičijus u svom stilu je vodio meč, nervirao se zbog velikog broja ofanzivnih skokova crveno-belih (13:6) i tražio rešenje za čvrstu odbranu domaćina, kojoj je najviše problema očekivano zadao Kevin Pengos (19 poena), ali su svi ostali zadržani na jednocifrenom učinku, osim Paulijusa Jankunasa (10), koga su poremetile tri lične u prvom poluvremenu.

Bivši plejmejker Zvezde Vasilije Micić organizovao je igru Žalgirisa 23 minuta i za to vreme postigao dva poena, uz po tri skoka i isto toliko izgubljenih lopti, koje su takođe obeležile igru njegovog tima, jer ih je bilo čak 19.

Naredni meč crveno-beli će odigrati u ponedeljak u Podgorici, protiv Budućnosti, a zatim će gostovati Efesu u Istanbulu. U "Pioniru" su u petak dokazali da imaju pouzdane opcije i kada Džejms Feldin nema svoje veče (2 poena, 0/8 iz igre), što je potvrdilo Alimpijevićevu tezu da će njegov tim zaigrati bolje kada i igrači iz drugog plana pruže konstantniji doprinos.

Protiv Žalgirisa, to su bili Davidovac i Enis, koji je takođe odigrao najbolji meč u dresu Zvezde i pokazao da se sve bolje navikava na novi tim.

Pao je Žalgiris na Božić 1999, pao je na Badnje veče prošle sezone, a sada je morao da položi oružje u Pioniru 5. januara. U prelepoj atmosferi i utakmici na mali broj poena, tim Dušana Alimpijevića se bolje snašao i došao do druge vezane pobede u Evroligi - 77:65. Ovim trijumfom podgrejane su nade navijača Zvezde da će se njihovi mezimci boriti za TOP 8.

Sve se rešavalo u poslednjoj deonici u koju su takmaci ušli poravnati, ali je onda Zvezda uzela inicijativu i trojkama Ročestija i tri hica Davidovca na šest minuta pre kraja napravila veliku razliku. Zvezda je otišla na plus 10 i to se pokazalo kao ključno.

Bio je to prilično izjednačen duel tokom celog toka utakmice, retko kada se bilo koji klub odlepio dovoljno  da može da “prodiše”, a i tada bi ovaj drugi odmah stisnuo i uveo sve u egal.

Meč je dobro otvorio Ročesti trojkom pa slobodnim bacanjima, a to je dodatno podgrejalo vulkan zvani Pionir. Atmosfera je bila prilično glasna, a svemu  je pomagao i Žalgiris koji je promašio neke  šuteve iz reketa. Našao se i Dangubić u prvoj postavi, dao je trojku iz prvog  šuta i Zvezda je otišla na 8:2 i to je ujedno bila najveća prednost  jednog  od timova  u prvom poluvremenu.

Ipak, Žalgiris je potom malo digao odbranu, razigrao se i to baš Kevin Pangos i Zelena šuma je došla do rezultatskog egala.

Enis je pokazivao neke solidne poteze, igrao je na kecu, dok se Davidovac preselio na dvojku u tim momentima. Nije bilo dobro to što se Beno Udrih razigrao na svom debiju u dresu Žalgirisa u  Evroligi. Pored njega i Vajt je pravio problem Zvezdi,posebno dok ga je čuvao Stefan Janković koji je imao i jedan spektakularan pokušaj zakucavanja, ali nije uspeo da poentira.

Bio je to prilično izjednačen duel, igralo se tvrdo, na mali broj koševa i s dosta faulova i slobodnih bacanja. Sve je to dovelo do rezultata 33:31 za Zvezdu na poluvremenu. Da Žalgiris nije  igrao tako dobru  odbranu, možda su crveno-beli mogli da imaju i veću prednost.

Drugo poluvreme je počelo s nekoliko promašaja, ali je Zvezda  onda pogodila dva šuta, otišla na sedam razlike i Pionir je proključao. Potom su crveno-beli ušli u problem s ličnim greškama, a Feldin je u tim momentima imao 0/7 iz igre.

Onda su Janković i Lesor kucali kao da je u pitanju akrobatska tačka i doveli atmosferu do usijanja. Bilo je to baš brutalno. Otišla je Zvezda i do devet razlike, ali je u poslednju deonicu ušla s samo tri poena prednosti.

Igralo se u egalu, Zvezda je potom preuzela vođstvo, stigla do dvocifrene razlike (12 poena viška) i veoma, veoma, važne pobede uz fenomenalnog Davidovca!

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar