Šta je zajedničko Rusiji, SAD i Kini?

SAD, Rusija i Kina odnose se prema EU bez dužnog poštovanja, izjavio je njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel u intervjuu za "Špigl".

Svijet 05.01.2018 | 17:42
Šta je zajedničko Rusiji, SAD i Kini?
"Moskva, Peking i Vašington imaju jednu zajedničku crtu: oni uopšte ne cijene Evropsku uniju. Oni je preziru“, istakao je ministar spoljnih poslova.

Govoreći o ulozi Njemačke u savremenom svijetu, Gabrijel je izjavio da se u prošlosti Berlin oslanjao na Francusku, Veliku Britaniju i uglavnom na Sjedinjene Američke Države.

Međutim, sada, pošto Sjedinjene Američke Države postepeno gube poziciju na svjetskoj sceni, politički "vakuum“ popunjavaju druge snage, ističe ministar. Prema njegovim riječima, u Siriji su to Rusija i Iran, a u trgovinskoj politici — Kina.

Gabrijel smatra da ovi primeri pokazuju da Njemačka nije uspjela da zaštiti svoje interese i promoviše vrijednosti. On je takođe izrazio uvjerenje da EU treba da definiše zajedničke evropske interese u politici.

"Teško je biti biljojed u svijetu u kome žive predatori“, zaključio je njemački ministar.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Trge

05.01.2018 17:14

EU je sklepana od svega i svacega.

ODGOVORITE
Name

Arm

05.01.2018 21:34

Koliko je ovim glupim švabama trebalo da to skontaju.

Name

gastarbeiter

06.01.2018 01:37

EU vodi privredni rat sa osvajanjem trzista i sa svojim izvozom. Pogledajte oko sebe u BiH a da se ne govori o HR sve Reklame su na njemackom a roba prodavnice i auta sve iz BRD.

ODGOVORITE