Oprosti im, ne znaju šta rade!

Decenijama smo na velikom platnu izbegavali Nemanjiće!

Zabava 04.01.2018 | 14:40
Oprosti im, ne znaju šta rade!
I sada kada smo napokon rešili da ekranizujemo slavnu srpsku srednjovekovnu lozu, nakon prve epizode koja je u novogodišnjoj noći emitovana na RTS-u, mnogi su više nego razočarani.

Kako navodi pisac Vladimir Kecmanović, koji je između ostalog u saradnji sa Dejanom Stojiljkovićem napisao triologiju o Stefanu Nemanji, „utisak je vrlo loš“.

- Moja očekivanja nisu bila visoka, između ostalog i zbog toga što sam znao kako se radi, ali ovo je zaista ispod očekivanja. Voleo bih da utisak bude popravljen u narednim epizodama, ali šanse za to su dosta male. Pogotovo me je razočarala prva scena u seriji, jer je to istorijski momenat kada najmoćniji čovek tada poznatog sveta, vizantijski car Komnin, dolazi u Niš da se susretne sa Stefanom Nemanjom i njegovom braćom. Ta scena deluje tako jeftino i neko bi rekao bedno. Naprosto, ta epoha ne može da se radi na taj način - naveo je Kecmanović za „Alo!“.

Mladen Nelević, koji u seriji glumi Stefana Nemanju, za naš list je kratko prokomentarisao:

- Verujte mi, trenutno sam u Crnoj Gori i ovde „Nemanjići“ još nisu emitovani, tako da i nisam odgledao prvu epizodu. Iskreno, nisam čitao kritike i trenutno sam van toga, ali verovatno se tolika prašina diže pošto je u pitanju osetljiva tema jer svako ima svoje viziju Srbije i kako je zamišlja - naveo je Nelević.

Istoričar Čedomir Antić kaže da su mu osećanja podeljena nakon prve epizode.

- Imam dvojni utisak. Očigledno da je uložen veliki napor i da je vrlo važno što imamo seriju o srednjevekovnoj istoriji Srbije i Nemanjićima. S druge strane, ono što nije dobro jeste to što se u scenariju nije vodilo mnogo računa o kontekstu vremena. Ne bih ulazio u scenografske greške, jer svaki autor ima prava da predstavi svoju viziju, inače bi to bio dokumentarac, ali mnoge stvari i odnosi između istorijskih ličnosti stavljeni su van konteksta. Najviše me je začudio potpuno savremeni pogled na odnose među ljudima, jer uopšte nije pogođen duh vremena, a to je valjda najbitnije. Videćemo dalje epizode, ali moj generalni utisak je pozitivan jer je nešto konačno učinjeno na tu temu - naveo je Antić.

(Alo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

nasa posla

05.01.2018 11:10

Ne tako davno prilikom snimanja boja na kosovu u koji se mi kunemo,nikad mi nije bilo jasno jer smo izgubili taj boj,al valjda sto smo im ubili cara murata.Taj film je u to vrjeme najavljivan i sjecam se ko danas vece prilikom pustanja tog filma 1989 god.da su ovi obicni ljudi rekli da bolje amerikancima da su platili da nam oni taj film snime jer oni nasi kako su ga uradili i danas se moze pogledati.Tako da nam je ovo vec vidjena stvar.

ODGOVORITE
Name

pero

05.01.2018 12:57

Boj na kosovu je miljama daleko od Nemanjica.primjer kako se radi istoriska serija je serija Senke nad Balkanom..

Name

re pero

06.01.2018 19:17

Senke nad Balkanom su po misljenju ozbiljnih istoriografa iskrivljavanje istorijskih cinjenica.Bas tu ima namjernih istorijskih gresaka

Name

@re pero

07.01.2018 14:53

Istoriografa???