"Hag osnovan da spasi Srbiji"

Nevenka Tromp-Vrkić, bivša istražiteljka Haškog tribunala na slučaju Slobodana Miloševića, izjavila je za HRT da je Haški sud osnovan kako se ne bi vojno intervenisalo protiv Srbije.

Region 04.01.2018 | 08:23
"Hag osnovan da spasi Srbiji"
Tromp-Vrkić je rekla da je Haški sud osnovan u maju 1993. godine, dvije nedjelje pošto je propao Vens-Ovenov mirovni plan.

Ako pogledate međunarodne odnose i kada i kako je taj sud osnovan, vidi se da je javno mnjenje u cijelom svijetu vršilo pritisak na svoje nacionalne vlade da vojno intervenišu protiv Srbije, rekla je ona.

Jedan od razloga za osnivanja Suda bio je da se smanji taj pritisak i da se ne interveniše vojno protiv Srbije, nego da se osnuje novi mehanizam kojim se može kupiti vrijeme i preko kojeg se može taj pritisak smanjiti, objasnila je Tromp-Vrkić.

Prema njenim riječima, odluka da se izbjegne vojna intervencija protiv Srbije donijeta je zato što su se srpski geostrateški planovi poslije raspada Jugoslavije velikim dijelom poklapali sa planom međunarodne zajednice.

Tom dijelu međunarodne zajednice su pripadale Amerika, Velika Britanija i Francuska, a poslije 1994. godine je uključena i Rusija, tvrdi Tromp-Vrkić i navodi da se međunarodna zajednica i prije početka rata u BIH zalagala za etničku separaciju tri konstitutivna naroda.

Kao dokaz za tu svoju tvrdnju navodi plan iz februara 1992. godine koji je etnički podijelio BIH i smanjio bošnjački element, jer se nije želela unitarna muslimanska država u srcu Evrope.

(Agencije)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

tranp vrkic

04.01.2018 07:39

Nevenka akoje to istina stoti pricas jate castim kadase vidimo u lijepom gradu beografdu a akosi izmislila opetti na cast alija mislim dase nato pakt pripo stosu srbi stali dase brane mala srbija ustala protiv nato saveza i porazilaga kao i austro ugarsku carevinu znasli da nato savez nikada nije dao javnost kolikoje izgubijo vojnika i avijona u napadu na srbiju izgubijoje oko 400 vojnika i oko 60 avijona citavs sila nato protiv male srbije nitije bila kriva srbija.

ODGOVORITE
Name

Kool

04.01.2018 08:11

Kojim ti jezikom pises. Idi malo hodaj makar oko neke skole.

Name

Re Nevenka,

04.01.2018 08:19

sramota ,lupas kao sa si doletela marsa ,kada bi bio na tvome mestu cutio bih "neznam ko te je pripravio do te mere da teko ponizavajuce govoris " EH ti prokleti dolari su opasniji od bilo kojeg otrova.

Name

МИШО

04.01.2018 08:20

Шта друго рећи на горе наведену вијест и коментар ... него - ЗЕМЉО, ОТВОРИ СЕ !!!

Name

tako je

04.01.2018 08:22

NATO drzavama oteto Kosovo , nad nato civilama je protunjala oluja i tako dalje i tako dalje . ebo majku mislio sam da su Bosnje glupe kad pricaju o zauzimanje beograda a u beogradu ima vise srba nego bosnja u BiH , al ipak je realnije nego to sto ti pricas cuj srbija porazila NATO

Name

LLL

05.01.2018 18:53

Ova žena je bolesna. Hitno treba terapiju. Sud je osnovan da uništi Srbe i u tom je uspio. Tuko jedna bolesna. Bolje da ćutiš.

Name

Ne Znate Vi

04.01.2018 15:41

Srbi su naj veci krivci za sukob Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaliva,samo psssttt.. nemoj te nikome reci.

ODGOVORITE
Name

Re Neznate Vi

04.01.2018 17:30

gotovoj to ode vijest u eter

Name

Brest

04.01.2018 18:01

Патолошка антисрпска непрекидна хистерија, заснована је на потреби стварања и очувања Хрватске ван њених етничких простора, што одржавају сталном потребом да су Срби једини кривци, зато што су то углавном српски простори. Логично, зар не! Само свијет се мијења у корист моћнијих од Запада који незаустављиво пропада. Тако и мора бити јер је грађен о брањен незападном крвљу.

Name

Mesa postal

05.01.2018 05:38

Lako je sad biti general i izmisljati da se bogdo ovo nikad ne desi preko sto hiljada ponijenih preko milion raseljenih pa zar ne vidite da smo svi izgubili u ovom besmislenom ratu samo su pojedinci koji i danas rade za CIU a do samog rata su bili veliki Koministi sada najbogatiji ljudi na ovim nasim prostorima i od kominista postali najveci nacionalisti i tako se kriju i kao bore se za svoj nacionalni korpus a sve u njihov dzep pa narode opametite se vise ustanite iz tog zimskog sna

ODGOVORITE
Name

Pitam se

06.01.2018 11:49

Eto sta se dogadja kad nekog spasavaju.Kako bi prosao da ga ne spasavaju?

ODGOVORITE
Name

Stupčanica

06.01.2018 19:45

Ma, žena nema pojma, analiza joj je za negativnu ocjenu. Mislili su svi da će hrvatski generali biti oslobođeni, ali zaista krivi i samootrovani su razočarali naciju pa i dotičnu Nevenku. Pa opet kriva Srbija, i kada vjetar duva - Hrvatima je kriva Harp-Srbija. Jednostavo - bolesna izjava!

ODGOVORITE
Name

šta ja znam

12.01.2018 21:28

U avgustu 1993. je bio Owen-Stoltenbergov plan koji je nudio 3 entiteta u BiH u kojem Republici Srpskoj ponuđeno 52% teritorije BiH, Herceg-Bosni 18% a Republici u kojoj bi bili Bošnjaci većina 30% teritorije BiH. Ali to je nepobjedivi Alija odbio. Na proljeće 1994. je Bošnjacima i Hrvatima nametnut zajednički entitet Federacija BiH (Vašingtonski sporazum) a od Srba zatraženo da se smanje na 49% teritorije BiH a 51% pripadne Federaciji BiH (Kontakt-grupa) što je prihvaćeno u Dejtonu. Slobodan Milošević se radovao tome što je Dejtonski sporazum uspio zaustaviti rat u BiH. Ali NATO je opet 1999. izbombardovao Srbiju i Crnu Goru i oteo Kosovo i opet su Slobodana Miloševića otrovali rifampicinom u Hagu. Biljana Plavšić se 1997. odmetnula od SDS-a i priklonila međunarodnoj zajednici ali je opet odrobijala osmu deceniju svog života zbog haške optužnice. I Biljana i Dodik i SDS-ovci i radikali i Milošević su 1999. prodali Brčko ali ni to nije ništa amnestiralo one protiv kojih su bile podignute optužnice u Hagu. A 2006. kad su brojne nadležnosti u BiH prenesene sa entiteta na državu, Kad je Dragan Čavić bez opiranja međunarodnoj zajednici vratio Milorada Dodika i kad je Slobodan Milošević već bio sahranjen Crna Gora se opet odvojila od Srbije. A 2008. kad je u Srbiji zemunski klan odavno bio istorija, u Republici Srpskoj uveliko vladao SNSD a od Haga su se krili još samo dvojica preostalih bjegunaca mnoge zemlje su priznale samoproglašeno Kosovo.

ODGOVORITE
Name

za sta ja znam

13.01.2018 13:00

Da ali istoriju pise pobednik.