Otkrivena tajna američke vojske

Klimatske promjene koje su prouzrokovale topljenje ledenog pokrivača na Grenlandu otkrile su američko postrojenje za nuklearne projektile koje predstavlja ostatak Hladnog rata i koje je bilo dobro skriveno više od pola vijeka.

Svijet 03.01.2018 | 18:44
Otkrivena tajna američke vojske
Naime, ta vojna baza se nalazi na sjeverozapadu Grenlanda, a u njoj su se izvodila testiranja s biološkim, nuklearnim i hemijskim materijalom. Baza je dobila naziv "Projekat ledeni crv" prema strogo povjerljivom projektu koji je američka vojska pokrenula prije početka Hladnog rata.

SAD su postavile 600 projektila srednjeg dometa koje su mogle da ispale prema SSSR-u, piše "Independent". 

Kako bi bili sigurni u uspjeh projekta, inžinjeri su bušili debeli ledeni pokrivač i stvarali objekte u kojima se moglo čuvati oružje za masovno uništenje. Ipak, danska vlada u čijem je posjedu Grenland nije znala šta Amerikanci tačno rade. SAD su ih zavarale objašnjenjem da grade vojnu bazu na površini pod nazivom "Kamp vijeka".

Taj objekat je navodno trebalo da istraži mogućnost eksperimentisanja na ledenoj površini.

Živjeli i radili u "kampu"

Amerikanci su "lažni" kamp i tajnu podzemnu bazu izgradili do 1963. godine, a tu su stvorili malo društvo ljudi koji su tamo radili i živjeli.

Imali su trgovine, bolnice, pozorišta i crkve. Ipak, u jednom trenutku, geolozi su shvatili da led klizi prema tom mjestu i da će srušiti tunele "Ledenog crva" do kraja 1965. godine. Ubrzo je zatvoren cijeli kompleks.

"Napustili su bazu i njen otpad. Pritom su pretpostavljali da će ona vječno biti sačuvana pod snijegom koji se neprestano nagomilava", napisali su naučnici u svom istraživanju.

Ipak, nisu mogli da znaju kako će se tačno klimatske promjene odraziti na ovo područje, jer se Arktik topi brže nego bilo koje mjesto na Zemlji. Baza je sada razotkrivena, a posljedice toga mogu biti katastrofalne za okolinu. 

Rashladna tečnost koja se sastoji od stotina hiljada litara dizel goriva, otpadne vode i toksične građevinske hemikalije cure direktno u led. 

S obzirom na brzinu zagrijavanja, naučnici predviđaju da će se sve izliti do 2090. godine. Ako hemikalije iscure u okeane potpuno će narušiti ravnotežu ekosistema.

"Samo je pitanje vremena kada će sve otopiti, a posljedice toga će biti nemjerljive", zaključuju naučnici.



Izvor: Express.hr

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

vss

03.01.2018 18:55

Trka u naoruzanju je unistila planetu Zemlju.

ODGOVORITE
Name

Izraelac

04.01.2018 01:46

Da je otkrivena ikakva tajna , pao bi internet.. ovaj internet je njihov samo da znate.. oni ga iskljuce kad hoce

ODGOVORITE