Sadnja šljive na 50 hektara

U voćnjaku koji se prostire na 50 hektara zemljišne površine u Gornjem Mačkovcu kod Lopara počela je sadnja šljive u koju investira Dragan Jović koji živi i radi u Austriji a rodom je iz majevičkog mjesta Priboja.

Republika Srpska 03.01.2018 | 14:06
Sadnja šljive na 50 hektara
Načelnik opštine Lopare Rado Savić posjetio je voćnjak i zajedno sa Jovićem zasadio sandicu, te istakao da je ovo projakat koji obnavlja voćarstvo na Majevici.

„Mi smo u bivšoj državi (SFRJ) bili poznati kao šljivarski kraj, a ovo je prvi veliki voćnjak koji se gradi i biće primjer svima u Republici Srpskoj“, rekao je Savić novinarima.

On je napomenuo da će se investitoru Joviću za potrebe sadnje voća ponuditi još zemlje sa kojom raspolaže ova majevička opštine.

„Investitor je došao sa predlogom o ulaganju i vrlo brzo smo se dogovorili na obostrano zadovoljstvo i do sada je sve što je obećao i ispunio“, naveo je Savić.



Dragan Jović, rodom iz Priboja kod Lopara, planira da šljivu izvozi za potrebe EU tržišta i da, kako kaže, oživi voćarstvo na Majevici.

„Kvalitet zemljišta, klimatski uslovi i ovaj ambijent planine Majevice je odličan preduslov za uzgajanje voća i bavljenje voćarstvom“, istakao je Jović.

On planira u ovoj godini zasad od 21.000 sadnica šljive, čačanke rodne, ljepotice, stenleja kao i drugih sorti ovog voća.

„Sadimo trenutno prvi dio voćnjaka površine 27 hektara zemljišta potom na preostalih 23 hektara“, najavio je Jović.

On je dodao da se voćnjak zove po starom srpskom imenu „Jelena“ i da će kad se sva površina zasadi biti preko 40.000 sadnica šljive.

Jović se zahvalio rukovodstvu opštine Lopare na podršci i razumijevanju u realizaciji ovog velikog projekta.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hvala Bogu

03.01.2018 15:57

Hvala Bogu da je neko shvatio.

ODGOVORITE