"Nema spremnosti za kompromis"

“Nema spremnosti za kompromis. To je po meni nedostatak političara i stranaka i zato nema uspjeha. Suviše smo uski, a u ovoj zemlji ne možete uspjeti ako nemate kapacitet da pravite kompromise”, rekao je u intervjuu za BHRT ministar spoljne trgovine i ekonomskih odbosa BiH Mirko Šarović.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Šarović smatra da će godina pred nama generalno biti teža od prošle i da će se stvari usložnjavati. Predviđa da će se u prve redove probiti oni koji “najviše galame”, dok će oni drugi imati manje šansi. Kaže da će u ministarstvu koje vodi nastojati da odole svim tim iskušenjima, bez obzira što je izborna godina i nada se da će i za 2018. godina biti dobra za njih.

“Za Bosnu i Hercegovinu stavljam veliki upitnik. Moja želja bi bila da dobijemo kandidatski status. To bi bila kruna rada ove administracije u ovom mandatu i to bi otvorilo zaista velike perspektive”, iznosi svoju želju Mirko Šarović.

Posebno ističe jedan od ciljeva Ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa, a to je prijem Bosne i Hercegovine u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

“Osjećam to i kao svoj lični cilj i vjerujem da ga mogu ostvariti”, rekao je ministar Mirko Šarović u intervjuu za BHRT.      

Rezultati ministarstva dobri

Proteklu godinu ministar Mirko Šarović ocijenio je skromnijom od očekivanja, a to je rezultat političke situacije, koja se odrazila ponajviše na parlament i Predsjedništvo BiH i u nešto manjoj mjeri na Savjet ministara.

“Što se tiče Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa rezultati su dobri. Krize nisu u tolikoj mjeri uticale. Otporniji smo i radili smo u punom kapacitetu. Naravno, uvijek ima stvari koje nismo uspjeli da završimo i ostavljamo ih za period koji je pred nama”, optimističan je ministar.

Najznačajnijim dometom ministarstva kojim rukovodi u prošloj godini Šarović smatra dobijanje dozvole za izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju, što je često ne valorizira onako kako bi trebalo.

“Taj uspjeh pokazuje da postoji mogućnost i način da se dogovorimo”, kaže Šarović.

Možda izbjegnemo sankcije Energetske zajednice

Ministar Šarović optimista je kada su u pitanju sankcije Energetske zajednice i smatra da ih neće ni biti. Dobra vijest stigla je iz Prištine gdje nam nisu uvedene sankcije, ali ministar ne želi da govori na koji način su one tamo izbjegnute. Kaže da je sada BiH dobila još jednu šansu da ispoštuje ono što je ranije dogovoreno.

“Na posljednjem sastanku u Energetskoj zajednici u Beču, gdje su prisustvovali premijer Fadil Novalić i premijerka Željka Cvijanović dogovorili smo se da određena mišljenja dostavimo i vidjećemo da li će taj dogovor biti ispoštovan. Ukoliko to bude onako kako smo se dogovorili, onda imamo šansu da dobijemo i ovaj važan dokument. On je važan za sve, ali ne mogu prognozirati šta će da se desi”, rekao je ministar Mirko Šarović za BHRT.

(Vijesti)

KOMENTARI13
POŠALJITE PORUKU

perspektiva=0.113%

03.01.2018 11:45

Da potonemo svi bez kompromisa. U to ime na zdravlje.

Puno izgovoreno, a ništa rečeno! Pravi političar.

Gojko

03.01.2018 14:02

mirko

03.01.2018 11:46

Ti si posten covjek a stosi u takvom timu nisi ti kriv zelimti puno srece i zdravlja.

Treba biti sa takvim kao ti, nepismeni stvore.

Nepismen

03.01.2018 12:06

Mirko pošten čovjek? Pa zašto je onda ležo u prdekani prije povratka u politiku?

Gojo

03.01.2018 13:02

On nepismen kako ti kazes a ti nekulturan i nekorektan prema najkulturnijem i najpostenijem politicaru,vjerovatno si SNSD-eovac, pa te ljubomora zanijela jer si svjestan da je Sarovic bolji od svih SNSD-eovaca zajedno.

re nepismen

03.01.2018 13:07

Pale

03.01.2018 11:57

Sve čestitke i pohvale uvaženom ministru.

B.Luka

03.01.2018 11:59

Bravo g.Šaroviću,vi ste jedina nada na kraju tunela,da spasite RS od propasti i kriminala.

Nije problem RS,već Federacija tj sporazum SejdićFinci,izbori u Mostaru itd,its,itd.

re

03.01.2018 19:55

Borger

03.01.2018 13:37

Biti normalan covjek u nenormalom vremenu je najveca hrabrost, a gospodin Sarovic to jeste i zato mu od srca cestitam.

boki

03.01.2018 14:20

Slazem se sa svim pohvalama gosp. Sarovicu. Prema Bajinom komentatorima osjecam duboki prezir,gadjenje...sve sto covjek moze osjecati prema bezvrijednim bukadzijama koji se grcevito motaju oko nogu stranci na odlasku.

Jel robijo il nije, odgovaraj a ne palamudi?!?

Krkan

03.01.2018 17:37

Izraelac

04.01.2018 02:21

Bez zajebancije al ovaj Sharovic mi izgleda ko da se maloprije probudio.. mislim ustao i skonto sve.. dobro jutro pa napred i imas nasu podrsku! ...

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.