ABA: Zvezda se mučila, ali i savladala Olimpiju!

Košarkaši Crvene zvezde pobedom su otvorili Novu godinu, pošto su u poslednjem meču 14. kola ABA lige savladali Olimpiju sa 80:76.  Ročesti probudio mamurnu Zvezdu, Olimpija pretila do kraja! Crveno-beli slavili na svom terenu sa 80:76.  Zvezda se preznojila, ali ostaje lider! Crveno-beli ušli u 2018. godinu pobedom protiv Olimpije. Pogodili su 13 trojki, ali su bili neprecizni i u pokušajima za dva i u finišu.

Košarka 02.01.2018 | 21:00
ABA: Zvezda se mučila, ali i savladala Olimpiju!
Izabranici Dušana Alimpijević meč su prelomili u sredinom poslednje četvrtine kada su napravili razliku od devet poena, koja će se kasnije ispostaviti kao nedostižna.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Ročesti sa 16 poena, dok su po 13 ubacili Dangubić i Feldin.

Kod gostiju Morgan i Špan su postigli 15 poena, dok je Lorbek u bacio 12.

Zvezda je dosta "trapavo" otvorila meč, pošto smo videli nekoliko izgubljenih lopti. Olimpija je to iskoristila i posle četiri minuta igre povela sa 9:4.

Ipak, onda je usledila nešto tečnija igra aktuelnog šampiona Srbije i regiona za vođstvo do 12:9.

Crveno-beli nisu nastavili u istom ritmu, Olimpija je prokrenula i posle prvih deset minuta igre Ljubljančani su imali +2, 18:16.

Zvezda se u drugoj deonici potpuno razigrala, trojke su pogađali Ročesti, Feldin i Dangubić, međutim Olimpija nije dozvolila da se crveno-beli odlepe.

Do kraja poluvremena gledali smo čvrstu igru, a trojkom Milka Bjelica završeno je prvih 20 minuta igre. Klub sa Malog kalemegdana imao je prednost od 40:37.

U nastavku meča videli smo preslikanu igru iz prve deonice. Zvezda je sporo otvorila treću deonicu, teško je dolazila do poena, međutim ni Olimpija nije briljarala ofanzivno.

Gledali smo egal meča, ekipe su se smenjivale u vođstvo, ali krajem deonice crveno-beli su konačno uspeli da naprave nešto osetniju razlku.

Serijom 9:2 u poslednjih minut i po, prednost kluba sa Malog kalemegdana u bila je +6, 62:56.

Crveno-beli idealno su krenuli 4/4 – trojkom Ročestija. Međutim to nije bilo dovoljno da bi se slomio otpor Ljubljančana. Držali su se gosti sve do poslednjeg minuta, ali nisu imali snage za preokret.

Iako su stalno bili u meču, činilo se da će Zvezda sigurno doći do pobede. Tako je na kraju i bilo, pa tako crveno-beli dolaze do 12. trijumfa, dok je Olimpija ostala na pet.

Puna hala "Aleksandar Nikolić" nadala se mirnijem početku godine, ali je ipak videla pobedu svojih ljubimaca.

Navijači Zvezde ispunili su dvoranu, iskoristili slobodan ulaz, i ispratili naporno ostvareni trijumf svojih ljubimaca. Veliki broj promašaja za dva poena (13/25) i odsustvo ritma u napadu crveno-beli su nadoknadili pogođenim trojkama (13/32), iako su i one "stale" kada se meč lomio.

Borbena Olimpija iskoristila je dekoncentrisan početak favorita, izborila se za egal meč, dva puta se vraćala iz minusa od devet poena, pa na kraju izgubljenim loptama ispustila šansu da se bori za još jednu pobedu u "Pioniru".

Iako su domaći u poslednjih četiri minuta pogodili samo jednom iz igre, taj pogodak Džejmsa Feldina bio je u 39. minutu dovoljan za miran finiš i devetu uzastopnu pobedu lidera u ABA ligi.

Crvena zvezda počela je novu godinu na lep način - pobedom nad Olimpijom od 80:76 u poslednjem meču 14. kola Jadranske lige i vratila se na prvo mesto na tabeli. Ipak, s obzirom na to koliko je crveno-belima bilo potrebno da bi slomili otpor rivala, može se reći da se domaćin malo previše opustio valjda zbog prazničnog raspoloženja. 

Nije to bila partija na visini očekivanja, sigurno je da će trener Dušan Alimpijević imati određene zamerke, ali crveno-beli su slavili i sada su opet izjednačeni sa ekipom Budućnosti. A upravo ova dva tima u sledećem kolu igraju derbi koji će verovatno i odlučiti o prvom mestu pred plej-of. 

Šampion Jadrana i Srbije put ka pobedi trasirao je tek u poslednjoj deonici u koju je zahvaljujući seriji od 9:2 ušla sa prednošću sa 62:56. Trojke Nemanje Dangubića i Dejana Davidovca donele su Zvezdi koliko toliko mirnoću u trenucima kada se lomio meč sredinom poslednje deonice, mada je bilo i nepotrenih ispucavanja sa distance, pre svihDžejmsa Feldina.

Ipak, Zvezdin Dominikanac je pogodio teško polaganje za plus pet na manje od dva minuta pre kraja i domaćin je napravio važan korak ka pobedi.

Zvezda je u prvom poluvremenu delovala prilično uspavano, na momente i mamurno kao da se domaći još nisu oporavili od dočeka Nove godine. I na terenu je to bila jedna vrsta rezultatske klackalice.

U odbrani je bilo pukotina, to je prilično nerviralo trenera crveno-belih Dušana Alimpijevića i imao šta da kaže svojim igračima tokom tajm-autova.

Zvezda nije u prvom delu utakmice imala više od četiri poena prednosti, a mnogo problema su joj zadavali Roko Badžim i Jan Špan.

Lubljanski Zmajčeki još jednom su potvrdili da vole da igraju u Beogradu i da su uvek posebno motivisani kada gostuju u hali Aleksandar Nikolić.

Crveno-beli su se i večeras umnogome oslanjali na šut za tri poena. Tejlor Ročesti je još jednom bio raspoložen za igru, u prvom poluvremenu i Milko Bjelica, a zapažene uloge imali su i Nemanja Dangubić i Džejms Feldin.

Koliko se Olimpija pokazala kao žilav protivnik svedoči i podatak da je do kraja treće deonice najveća prednost Crvene zvezde iznosila samo šest poena. 

CRVENA ZVEZDA – OLIMPIJA 80:76 (16:18, 24:19, 22:19, 18:20)

Dvorana: Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 6.100
Sudije: Ilija Belošević, Sašo Petek, Denis Hadžić.

CRVENA ZVEZDA: Radičević, Dangubić 13, Davidovac 6, Lazić 2, Antić 2, Feldin 13, Janković 3, Ročesti 16, Lesor 7, Enis 5, Jovanović 1, Bjelica 12. Trener: Dušan Alimpijević.

OLIMPIJA: Kastrati, Barbarič, Radulović 4, Tratnik, Oliver 8, Špan 15, Bubnić, Badžim 9, Morgan 15, Lorbek 12, Betl 8, Hrovat 5. Trener: Gašper Okorn.

ABA liga – 14. kolo:

utorak:
Crvena zvezda – Petrol Olimpija 80:76

Petak
Zadar – MZT Skoplje 105:80

Subota:
Igokea – Cedevita 61:69
Mornar Bar – Mega Bemaks 87:83
FMP – Partizan 83:71
Cibona – Budućnost 87:93

Tabela:

1. Crvena zvezda 12/2
2. Budućnost 12/2
3. Cedevita 11/3
4. FMP 7/7
5. Zadar 7/7
6. Mornar 7/7
7. Partizan 6/8
8. Cibona 6/8
9. Igokea 5/9
10. Olimpija 5/9
11. Mega Bemaks 4/10
12. MZT 2/12

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar