Evo kada Kolinda posjećuje BIH...

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boraviće u službenoj posjeti BiH 17. i 18. januara 2018. godine.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Susret sa članovima Predsjedništva BiH dolazi u vrijeme kada se još ne stišavaju reakcije nakon presude šestorci tzv. Herceg-Bosne Prliću i drugima, kojima je Haški sud potvrdio kaznu od 111 godina zatvora za ratne zločine u BiH, ali i udruženi zločinački poduhvat zajedno sa tadašnjim političkim i vojnim rukovodstvom Hrvatske.

Grabar-Kitarović je krajem prošle godine poručila da je „neprihvatljivo nametanje kolektivne krivice Hrvatima u BiH“, kao i da su Hrvati konstitutivan narod u BiH i da ih „niko neće svoditi na manjinu".

Ona bi odgovore mogla potražiti od Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji je nakon presude kazao da je to „zločin prema svim hrvatskim časnicima, pa i hrvatskom narodu u BiH".Dakle, Čović je prvi političar koji je presudu tumačio kao presudu cijelom hrvatskom narodu. Išao je čak dotle da je poručio da, što se njega tiče, "nema odgovornosti Hrvatske za UZP".

Veličanje osuđenih ratnih zločinaca nije primjereno nijednoj razvijenoj zemlji, a naročito ne članici Evropske unije, gdje se insistira na vladavini prava i poštovanju sudskih presuda.

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske u otvorenom pismu predsjednici navodi da „nije u stanju suočiti se sa zločinima koje su počinili naši sunarodnjaci":

"Kroz svoje političko djelovanje u Republici Hrvatskoj, izražavali ste simpatije prema ratnim zločincima te ste iskrivljavali ili selektivno prikazivali utvrđene činjenice i presude MKSJ-a, što uveliko narušava odnose u regiji, kao i proces društvenog pomirenja.

Pred hrvatskom javnošću i pred međunarodnom zajednicom, propustili ste napraviti ono što je najvažnije u procesu suočavanja s prošlošću, a to je osuda zločina za koje su odgovorne političke strukture i vojne snage naše Republike."

Takođe, Grabar-Kitarović nije osudila agresorsku i zločinačku politiku koju je tadašnje vodstvo Republike Hrvatske na čelu s Franjom Tuđmanom, Jankom Bobetkom i Gojkom Šuškom vodilo u Bosni i Hercegovini.

I dok se još nije stišala bura nakon presude Prliću i drugima, hrvatska predsjednica je za savjetnika za odbranu i nacionalnu sigurnost imenovala Vladu Galića.

Kako su objavili hrvatski mediji, Galić je učestvovao u prikrivanju, osiguravanju lažnih identiteta i finansiranju ratnih zločinaca u operativnoj akciji "Haag", s ciljem da se zavara Haško tužilaštvo.

Radi se o pripadnicima HVO-a koji su počinili ratne zločine u Ahmićima i srednjoj Bosni. Upravo zbog ovakvih primjera, Grabar-Kitarović sama nameće kolektivnu krivicu Hrvatima ma gdje oni bili.

Grabar-Kitarović sve češće navodi da je ključ stabilnosti BiH u istinskoj jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, te okrenutost evroatlantskim integracijama.

I dok i hrvatska predsjednica i hrvatski političari govore o jednakopravnosti Hrvata u BiH, u isto vrijeme ih podsjećaju na maticu Hrvatsku, nameću ideje o trećem entitetu i etnički čistom teritoriju, ugroženosti od drugih...

Nije li upravo takva politika krivac što Hrvati odlaze i iz BiH, ali i Hrvatske?

Grabar-Kitarović ovu posjetu trebala iskoristiti za smirivanje tenzija nakon presude ratnim zločincima, napraviti korak naprijed te pozvati Hrvate da ostanu u svojoj domovini i obećati da će biti dobar susjed Bosni i Hercegovini.

Izvor: Vijesti/NAP

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

Uhh macak

02.01.2018 16:46

Bi je razbuco nju i Mihajlovicku dve buce uhhh

Ante

02.01.2018 16:51

Stose tice mene nemora nikad sigurno opet treba da uzmu neku lovu od BiH

Ante

02.01.2018 16:52

A stosi lajala o mudzahedinima to nista malo se salila

aaa

02.01.2018 17:11

hitno je treba poslati gospodinu seselju da on vidi sta joj fali on to rjesava bezbolno

dobra koka nema sta

Zagor

02.01.2018 18:53

U Sarajevu ce se koilndica usaftati..morat ce joj neko vodu ispustiti.Ne dolazi ona u posjetu tek takooo..veliki servis.

Kiki

03.01.2018 06:43

UH

02.01.2018 19:26

BOLJE DODIKU JE POSLAT TO MU JE RODBINA POSTO JE DODIK POLUTAN PRANDJED JE DODIKU HRVAT AKO NISTE ZNALI DO SAD

Koga je to briga?! Ovdje se nikad nije znalo "ko je čiji", a kamo li "ko je od kojih" kada je historija ili povjest puna "ratova" i "mira" koji su se mjenjali svremena na vrijeme, a u oba "stanja" se narod međusobno "volio" tako da tu DNK nije čist ni za 10%. Naravno, oni što govore da su "čisti" su "najlegiraniji"!!!

Legirani

03.01.2018 09:56

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.