PL: "Crveni đavoli" se konačno raduju!

Posle tri uzastopna remija, a ukupno četiri utakmice, Mančester junajted je zabeležio pobedu.  No Lukaku & Zlatan - No problem! Konačno Junajted, Marsijal i opet taj Lingard! Junajted slavio posle četiri uzastopna neuspeha. . . I to na Gudisonu, gde nije uzeo ligašku pobedu više od dve godine.

Fudbal 01.01.2018 | 20:45
PL: "Crveni đavoli" se konačno raduju!
"Crveni đavoli" savladali su Everton 2:0 (0:0), na gostovanju u Liverpulu u 22. kolu Premijer lige.

Strelci su bili Antoni Marsijal i Džesi Lingard, sjajnim udarcima, nakon što su loptu dobijali of Pola Pogbe.

Iako bez svog najboljeg strelca Romelua Lukakua, Junajted je uspeo da probije otpor "Karamela" i smanji zaostatak za najvećim rivalom Sitijem na prvom mestu na tabeli.

Srpski reprezentativac Nemanja Matić bio je na svom uobičajenom nivou. Gospodario je prostorom između dva šesnaesterca, te bio "most" između zadnje i ofanzivne linije Junajteda tokom brojnih kontranapada.

Junajted je kontrolisao ritam u prvih sat vremena, povremeno bio vrlo opasan, pre svega iz kontranapada, ali osim stative Huana Mate nije uspeo da konkretno ugrozi gol Evertona.

Kao što to obično bude u ovakvim neizvesnim mečevima, rešio ga je jedan detalj, jedan potez. Dogodio se u 57. minutu kada je Antoni Marsijal sjajnim udarcem sa ivice kaznenog prostora konačno uspeo da savlada Pikforda.

Usledio je žestok pritisak Evertona u narednih dvadesetak minuta, Junajted je morao da se potpuno posveti odbrani svog gola, ali je nastavio da preti iz kontranapada.

Gosti su čekali šansu kada umor stigne rivala i dočekali ga desetak minuta pre kraja. Opet je presudio sjajan potez pojedinca, Džesi Lingard se solo prodorom izborio za pozciju za šut sa ivice kaznenog prostora, a onda sjajnom dijagonalom uspeo da savlada Pikforda, nekoliko minuta nakon što je golman Evertona bio uspešniji u prethodnom "duelu".

No Romelu Lukaku & Zlatan Ibrahimović? No problem! Ima Žoze Murinjo svoje džokere - Antonija Marsijala i Džesija Lingarda. A, pre svega arhitektu - Pola Pogbu.

Svašta je Murinjo doživeo tokom poslednje dve sedmice u kojim je izgubio šansu da se bori za trofej Liga kupa i vezao tri ligaška remija... Sunce je, ipak, rešilo da obasja i smušeni, te povredama razbijeni Mančester junajted. 

Đavoli nisu skroz zaboravili koliko je sladak ukus pobede, ali je pobeda nad Evertonom rezultatom 1:0 značajna iz više aspekata. Ne samo zbog toga što je ostvaren prvi trijumf na Gudisonu posle više od dve godine, ili zbog toga što se stalo na kraj seriji loših igara. Već i zato što će ova pobeda uneti dozu stabilnosti u dobrano poljuljano samopouzdanje aktuelnog osvajača Lige Evrope.

Pobeda neće značiti samo Junajtedu, već i Antoniju Marsijalu, koji je konačno našao put do mreže posle gotovo devet sati, odnosno tačno 534 minuta ili osam utakmica lutanja i bezuspešnih pokušaja. A ponajviše zbog načina na koji je matirao Džordana Pikforda, prelepim, lukavim udarcem s ivice šesnaesterca... Pravo u gornji desni ugao gola.

Zbog Lukakuovog i Zlatanovog odsustva Murinjo je bio prinuđen da šansu ukažeMarsijalu. Mada je dugo izgledalo da će to biti samo još jedno tavorenje u blatu,Marsijal je ponovo bljesnuo i pokazao da zaista može mnogo, samo kada ima svoj dan. Samo što je takvih dana jako malo u Mančester junajtedu... 

Nije to bio uopšte lak posao za Junajted generalno, ali na kraju se sav trud isplatio. Bio je Everton potpuno ravnopravan takmac u prvih 45 minuta, prihvatio Junajtedov izazov i ušao u igru nerava, gde su samo mali detalji pravili razliku.

Mogao je Everton vrlo lako i do gola baš sredinom prvog poluvremena, ali je Umar Nijase ostao uskraćen verovatno za gol posle dobrog uklizavanja Fila Džounsa. Bila je to jedina prava šansa koju je publika na Gudisonu mogla da vidi, u ne tako dobroj predstavi. Ali, baš kao i u okršaju Barnlija i Liverpula, drugo poluvreme spakovalo je toliko željenu dozu uzbuđenja. 

Nisu stigli fudbaleri dva tima da se zagreju i lepo uđu u drugi deo, a Huan Mata je sa nešto više od 20 metara raspalio i umalo pogodio! Da nije bilo Pikforda i njegove parade, lopta bi ušla tačno pod prečku. Mata je imao baš veliku želju da se upiše u listu strelaca i to na spektakularan način, pošto je nekoliko trenutaka kasnije sa čak 25 metara poslao udarac i pogodio levu stativu!

Bio je to samo uvod u Marsijalovu mastoriju koja je dodatno otvorila meč.

U nastavku je Mančester istrpeo snažan pritisak sa druge strane. Ali, Nijase jednostavno nije imao svoj dan. Pokušavali su igrači Evertona da nađu put do gola, pritiskali poslednju liniju protivničkog tima sa svih strana, a umesto pogotka bili su kažnjeni!

Ovog puta strelac je bio Lingard, čiji je pogodak raspršio Evertonovu inicijativu poput balona od sapunice... Lingard je tako opravdao Murinjovo poverenje i svojim trećim pogotkom u poslednje tri utakmice pokazao značajan uspon forme.

Ipak, sve pohvale idu na račun Pola Pogbe, koji je ove večeri bio pravi vođa Junajtedove navale i poveznica odbrane i napada. Njegove dve asistencije su samo ulepšale meč.

Drugoplasirani Junajted ima 48 bodova iz 22 utakmice, 12 manje od lidera Sitija koji ima utakmicu manje.

Everton je deveti sa 27, 11 manje od petoplasiranog Arsenala i pozicije koja vodi u Ligu Evrope, dok je na devet od zone ispadanja.

Premijer liga, 22. kolo:

Everton – M. Junajted 0:2 (0:0)
Marsijal 57, Lingard 81

Barnli – Liverpul 1:2 (0:0)
Gudmundson 87 – Mane 62, Klavan 90+4

Lester – Hadersfild 3:0 (0:0)
Mahrez 53, Slimani 60, Olbrajton 90+2

Stouk – Njukasl 0:1 (0:0)
Peres 73

Brajton – Bornmut 2:2 (1:1)
Nokert 5, Marej 48 – Kuk 33, Vilson 79

Utorak:

20:45 Sautempton – K. Palas
20:45 Svonsi – Totenhem
20:45 Vest Hem – Vest Bromvič
21:00 M. Siti – Votford

Sreda:

20:45 Arsenal – Čelsi

TABELA: Mančester siti 59, Mančester junajted (+1) 47, Čelsi 45, Liverpul (+1) 44, Arsenal 38, Totenhem (-1) 37, Barnli (+1) 34, Lester (+1) 30, Everton 27, Votford 25, Hadersfild (+1) 24, Brajton (-1) 23, Njukasl (+1) 22, Bornmut (+1) 21, Sautempton 20, Stouk (+1) 20, Kristal Palas 19, Vest Hem (-1) 18, VBA 16, Svonsi 16.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar