Sport u 2018. godini: Šta nas čeka?

U centru pažnje biće Zimske olimpijske igre u južnokorejskom Pjongčangu i Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje će se održati u Rusiji.

Ostali sportovi 04.01.2018 | 23:25
Sport u 2018. godini: Šta nas čeka?
Sportska 2018. godina trebalo bi da donese brojna i velika uzbuđenja!

Naravno, u centru pažnje će biti Zimske olimpijske igre i Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Godinu će tradicionalno otvoriti turneja "Četiri skakaonice", koja se posle prve "stanice" u Oberstdorfu nastavlja nadmetanjima u Garmiš-Partenkirhenu, Insbruku i Bišofshofenu. Titulu pobednika brani Poljak Kamil Štoh.

Region, tačnije Hrvatska, u januaru će biti domaćin Evropskog prvenstva za rukometaše. Biće to drugo EP koje će se održati u toj susednoj zemlji, nakon onog koje je 2000. godine osvojila Švedska.

Split, Zagreb, Varaždin i Opatija će od 12. do 28. januara ugostiti 16 najboljih reprezentacija Evrope, region će osim domaćina predstavljati Srbija, Slovenija, Crna Gora i Makedonija, a naslov evropskog šampiona braniće Nemačka.

Januar donosi i prvi teniski grend slem turnir - Australijan open. Melburn će od 15. do 28. januara okupiti najbolje tenisere i teniserke sveta, a titule će braniti Rodžer Federer i Serena Vilijams, koja bi nakon prošlogodišnjeg porođaja trebalo da se vrati profesionalnom tenisu.

OLIMPIJSKE IGRE

Od 9. do 25. februara južnokorejski Pjongčang će biti domaćin 23. zimskih olimpijskih igara. Iako nacionalni olimpijski komiteti još uvek nisu prijavili sve takmičare, za sada se zna da će u Južnoj Koreji nastupiti 89 olimpijskih timova.

Od toga će 88 biti nacionalni timovi i jedan ruski, koji će se zbog kazne za sistemsko dopingovanje sportista takmičiti pod olimpijskom zastavom. Sportisti će se nadmetati u 102 discipline u 15 sportskih grana.

U Pjongčangu će biti predstavljene četiri nove discipline: "Big air snowboarding", mešoviti dublovi u karlingu, masovni start u brzom klizanju i takmičenje mešovitih timova u alpskom skijanju.

Mart neće biti preterano bogat velikim svetskim ili kontinentalnim sportskim događajima. Vredi pomenuti da će 25. marta trkom za Veliku nagradu Australiije početi nova sezona u Formuli 1, u kojoj će naslov svetskog šampiona braniti Britanac Luis Hamilton, pilot Mercedesa. Njegov tim braniće titulu u konkurenciji konstruktora.

U martu, od 9. do 18, održaće se i Zimske paraolimpijske igre, takođe u Pjongčangu.

Tokom aprila će ljubitelji sporta u regionu moći da uživaju u završnici košarkaške ABA lige i rukometne SEHA lige, a potom maj donosi pregršt velikih sportskih događaja.

Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu uvek privlači pažnju sportske javnosti, pa će tako biti i 2018, kada će domaćin takmičenja biti Danska. SP je na programu od 4. do 20. maja u Kopenhagenu i Herningu, a tron će braniti hokejaši Švedske.

Stadion Olimpika iz Liona 16. maja biće domaćin finala Lige Evrope. Prošlogodišnje finale igrano je u Solni kod Stokholma, a pehar je podigao Mančester junajted, učesnik "nokaut" faze Lige šampiona. To znači da će trofej Lige Evrope dobiti novog vlasnika.

Region će u maju biti domaćin još jednog velikog sportskog događaja. Beograd i njegova Arena dobili su domaćinstvo Fajnal Fora Evrolige u košarci. Prošle godine završni turnir je održan u Istanbulu, gde je trijumfovao domaći Fenerbahče, predvođen sa klupe Željko Obradovićem.

"F4" u Beogradu igraće se od 18. do 20. maja.

Olimpijski stadion u Kijevu 26. maja će ugostiti dva najbolja kluba Lige šampiona.

U prošlogodišnjem finalu, igranom na stadionu "Milenijum" u Kardifu, Real Madrid je savladao Juventus sa ubedljivih 4:1. "Kraljevski klub" je i dalje u igri za odbranu naslova, jer se plasirao u osminu finala, koja kreće polovinom februara.

Kao "šlag na tortu" izuzetno bogatog maja dolazi Rolan Garos (27. maj - 10. jun), čiji aktuelni šampioni su Španac Rafael Nadal i Letonka Jelena Ostapenko.

MUNDIJAL 2018

Druga polovina juna i prva polovina jula rezervisani su za zaljubljenike u fudbal!

Rusija će od 14. juna do 15. jula biti poprište nadmetanja 32 najbolje reprezentacije sveta. Titulu će braniti Nemačka, a region će predstavljati Srbija i Hrvatska.

Novi Sad će od 16. do 21. juna ugostiti najbolje mačevaoce Evrope, od 22. juna do 1. jula održaće se i 18. mediteranske igre u španskoj Taragoni.

Prva polovina jula je, osim za Mundijal, rezervisana i za Vimbldon - treći grend slem turnir teniske sezone, verovatno i najpopularniji. Posebnu draž turniru daće to što slavi 140 godina postojanja. Na travi "Ol Ingland Klaba" u Londonu titule će pokušati da odbrane Švajcarac Rodžer Federer i Garbine Muguruza iz Španije.

Barselona će od 14. do 28. jula biti domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu, a srpski "delfini" doći će na takmičenje kao trostruki uzastopni šampioni, iz Ajndhovena, Budimpešte i Beograda.

U julu će se održati i 105. izdanje Tur de Fransa, jedne od najvećih biciklističkih trka u svetu. Voziće se od 7. do 29. jula, a u tom periodu biciklisti će preći 3.329 kilometara.

Najveći sportski događaj u avgustu biće Evropsko atletsko prvenstvo, od 7. do 12. avgusta na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Estonski grad Talin 15. avgusta biće domaćin Superkupa Evrope u fudbalu, utakmice u kojoj će se sastati pobednici Lige šampiona i Lige Evrope. Krajem avgusta, tačnije njegovog 27. dana, počeće i poslednji teniski grend slem turnir - US open, čiji su aktuelni vladari Nadal domaća teniserka Sloun Stivens.

Septembar 2018. godine donosi dva velika takmičenja u ženskoj konkurenciji. Od 22. do 30. septembra u Španiji će se održati Svetsko prvenstvo za košarkašice, na kome će novi trofej pokušati da osvoji selekcija SAD, dok se Srbija, nažalost, nije kvalifikovala.

Sa mnogo više pažnje pratićemo Svetsko prvenstvo odbojkašica, od 30. septembra do 21. oktobra u Japanu, gde će izabranice Zorana Terzića, aktuelne evropske prvakinje i olimpijske vicešampionke, svakako jurišati na najviši plasman.

U oktobru vredi izdvojiti Letnje olimpijske igre mladih, koje će se održati u Argentini. Od 6. do 18. oktobra Buenos Ajres ugostiće mlade sportiste iz preko 200 zemalja.

Novembar je, kao i svake godine, rezervisan za dve poslednje trke šampionata Formule 1. Prvo će se 11. novembra održati trka za Veliku nagradu Brazila, a 14 dana kasnije u Au Dabiju pašće zavesa na sezonu 2018.

Krajem meseca u Francuskoj će početi Evropsko prvenstvo za rukometašice.Reprezentacija Srbije dobro "gura" u kvalifikacijama, koje traju do 3. juna i očekujemo da se od 29. novembra do 16. decembra nađe na smotri najboljih na kontinentu.

Od 7. do 11. decembra 2018. godine Kina će biti domaćin Svetskog prvenstva u 25-metarskom bazenu.

Finiš sportske 2018. godine obeležiće FIFA Svetsko klupsko prvenstvo, koje će se kao i prethodne godine održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kontinentalni klupski šampioni, uz predstavnika zemlje domaćina, nadmetaće se za prestižni pehar od 12. do 22. decembra.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar