Intervju - Alimpijević: Niko normalan ne bi zamislio ovakav put!

Trener košarkaša Crvene zvezde Dušan Alimpijević kaže da je prethodna za njega bila nešto potpuno nezamislivo prvog dana 2017. godine.

Košarka 03.01.2018 | 14:30
Intervju - Alimpijević: Niko normalan ne bi zamislio ovakav put!
On je godinu započeo u Spartaku, nastavio je u finalu Superlige sa FMP da bi je završio u Evroligi sa Crvenom zvezdom.

"Prvi dan 2017. godine je bio u Spartaku, pa onda FMP i onda Crvena zvezda. Zaista jedna fenomenalna godina iza koju bih voleo da zaokružim dobrim rezultatima naredne godine pre svega trofejima. To bi bilo jedno ostvarivanje fenomenalnog sna. Niko normalan ne bi mogao da zamisli jedan ovakav put. Bogu sam zahvalan zato što sam u dva prethodna kluba iza sebe ostvario jedan dobar rezultat i svuda je bio pokazan ozbiljan napredak kluba, ekipe, pa i mene", kaže Alimpijević za B92. 

Sa klupe Spartaka i FMP Železnika preko pobede nad Partizanom u polufinalnoj seriji košarkaške Superlige do evroligaških "cipela" bio je kratak put 31-godišnjeg trenera iz Lazarevca. 

"To je trenutak, nema veze sa godinama. Ili ste uzeli ovu šansu ili niste. Ako ste tu, više vas niko ni ne pita za godine, radite taj posao najbolje što znate da ga radite, ili ga ne radite. Tako da i to što je Perasović sa Efesom imao možda neki drugačiji rezultat, ne znači da ne zna svoj posao. Splet mnogih okolnosti, to je trenerski život", kaže Alimpijević. 

Zvezdin trener kaže da nije uzalud pričao od početka "Vreme, vreme, vreme", kao supstancu potrebnu timu da bi se razvio. Zvezda je poslednjih mesec dana počela da igra agresivnije, a neki od ključnih igrača poput Džejmsa Feldina bolje. 

"Nije se ništa promenilo u sastavu, nego ako se sećate, stalno sam, ne želeći da kupujem alibi - ponavljao 'vreme'. To je nešto što nam je pomoglo da izgledamo ovako", podseća trener crveno-belih, svestan da njegovoj ekipi tek predstoje izazovi.

"Ne treba da zaboravimo da još ništa nismo uradili, tek treba da uradimo, tek su velike stvari pred nama u 2018. godini. Ali dobro je da smo napredovali i izašli iz jedne velike gore-dole linije. Došli smo u jasnu situaciju sa jasno definisanim ulogama i ono što je meni najvažnije, pokazujemo jedan ratnički karakter, da se nikoga ne plašimo. Ja volim kada moja ekipa to poseduje", objasnio je Alimpijević.

Osvajanje trofeja je izdvojio kao prioritete za narednu godinu.

"Domet ekipe mora da bude osvajanje ABA lige. Naravno, trofeji iznad svega, ali ovakav napredak ekipe koji smo pokazali... nemojte zaboraviti da mi nismo još uvek zajedno pet meseci. Voleo bih da nastavimo da napredujemo kao što smo to radili ovih pet meseci".

Alimpijević kaže da najviše prostora za napredak ima u odbrani posle teškog dela sezone koji je iza Zvezde. Na pitanje kako se nosi sa pritiskom, kaže da to zavisi od čoveka do čoveka. Objašnjava i da na posao u Zvezdi gleda kao na privilegiju, a ne kao pritisak.

"Ako se bavite javnim poslom, javna ste ličnost, podložni ste kritikama, sve je to normalno i deo Vašeg posla. Ljudi apsolutno imaju prava da komentarišu i imaju svoje mišljenje, sve je to normalno i sve je to u redu", smatra Alimpijević.

Za srpsku trenersku školu kaže da je poznata po strožem pristupu u odnosu sa igračima i u tome je njena doslednost. Temperamentno nastupa i prema starijim i prema mlađim igračima od sebe, a od mnogih i uči.

"Pokojni profesor Aca Nikolić je rekao jednu divnu stvar. Za svoje vreme je ostavio zaostavštinu svima nama koji dolazimo i ne vidim razlog zašto bismo tako jednu divnu stvar mi menjali. Rekao je da dobar trener uči od dobrih igrača i ja ne propuštam priliku da vidim i naučim neke nove stvari gledajući igrače i analizirajući protivnike".

Na pitanje gde sebe vidi za nekoliko godina Alimpijević je kratak,"U Crvenoj zvezdi sa mnogo trofeja, sve ostalo je Božja volja".

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar