Crveno upozorenje Gutereša za 2018.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš uputio je "crveno upozorenje" zbog opasnosti koje prete svetu u 2018. godini i pozvao svetske lidere na jedinstvo.

  • Vijesti
  • Svijet


Gutereš je u novogodišnjoj poruci upozorio da su širom sveta u porastu nacionalizam i ksenofobija, nejednakost je sve veća, klimatske promene sve brže, a svedoci smo užasavajućih kršenja ljudskih prava.

"Sukobi su se pogoršali i pojavile su se nove opasnosti. Od hladnog rata u svetu nije postojao ovako veliki strah od izbijanja nuklearnog rata", rekao je Gutereš, prenosi AP.

Generalni sekretar je napomenuo da je pre godinu dana preuzeo tu funkciju s nadom da će ovo biti godina mira. Nažalost, desilo se suprotno i svet je krenuo u drugom pravcu, rekao je Gutereš.

Uprkos tome, on je izrazio nadu da će čovečanstvo izbeći najgore scenarije.

"Možemo rešiti sve sukobe, prevladati mržnju i zaštititi naše zajedničke vrednosti, ali da bismo to uradili moramo biti ujedinjeni", ocenio je Gutereš.

Pozvao je svetske čelnike da ponovo izgrade poverenje ujedinjujući ljude oko zajedničkih ciljeva.

(Agencije)

KOMENTARI2
POŠALJITE PORUKU

Cezar

31.12.2017 21:11

Kapitalizam je bio lijep u zacetku, nakon feudalizma, ali porast vrijednosti odnosno obima kapitala u rukama pojedinaca vodi ka njhovim neizbjezn sukobima, ratovima. Moc opija, i kapitalizam postaje zlo. Covjek se ne zna i ne moze sam kontrolisati. U Jugoslaviji i on sistemu o svi zivjeli priblizno dobro a danas imamo haos.

Nije ovo kapitalizam.Ovo je divljacki liberalnj kapitalizam ili kako bismo mi Srblji to rekli otimacina od naroda.A jesu nam nakalemili siste.Auuuu....

Kapitalizam

01.01.2018 09:29

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.