BH sport 2017.: "Pravljenje 'kretena' od generacija koje dolaze!"

Godina na isteku u bh. sportu nije donijela ništa novo. . . Osim uspjeha koji je napravio Damir Džumhur.

Ostali sportovi 31.12.2017 | 18:30
BH sport 2017.: "Pravljenje 'kretena' od generacija koje dolaze!"
Sport u BiH nastavlja po starom, struka se i u ovoj godini malo ili pak nije ništa pitala, huligani i šovinisti vladaju na borilištima, uslovi u kojima sportisti rade su i dalje iz "trećeg" svijeta, a nadležne to sve i mnogo štošta još uopšte ne dodiruje.

Ipak, prije osvrtanja na (ne)rad, apatiju i sveopštu agoniju u kojoj bh. sport ulazi u 2018. godinu izdvojićemo primjer koji uliva nadu da je uspjeh i respekt moguće ostvariti i zaslužiti vrijednim radom i trudom.

Najbolji sportista BiH u ovoj godini prema izboru "Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH" je Damir Džumhur koji imao sezonu tokom koje je stigao do dvije titule na turnirima ATP serije 250, oba puta u Rusiji. Prvo je u septembru stigao do pehara u Sankt Peterburgu, a zatim je u oktobru slavio na u Moskvi. Godinu je završio sa rankingom karijere na 30. mjestu ATP liste. Iz regiona ispred njega su samo Marin Čilić na šestoj i Novak Đoković na 12. poziciji.

Pravom primjeru sportiste želimo ulazak u prvih deset ATP liste u sljedećoj godini.

Bh. javnost može biti ponosna i na Larisu Cerić, najbolju sportistkinju u izboru "Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH" , koja je osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Varšavi, te postala vicešampionka svijeta na Svjetskom prvenstvu u Marakešu u open kategoriji.

Amel Tuka ima najbolje vrijeme od svih atletičara u Evropi na 800 metara ove sezone, dok je Mesud Pezer oborio državni rekord u bacanju kugle koji je od 1984. bio u vlasništvu Zlatana Saračevića. Na 76. prvenstvu Balkana osvojio je zlatnu medalju, a Hamza Alićsrebrenu.

Oni koji su razočarali ljubitelje sporta su fudbaleri.

"Zmajevi" su podbacili u kvalifikacijama i nisu se plasirali na Svjetsko prvenstvo koje se održava narednog ljeta u Rusiji, posebno su podbacili na Kipru gdje su imali vođstvo od 2:0 ali ipak na kraju izgubili. Nakon okončanja kvalifikacija selektoru Mehmedu Baždareviću je istekao ugovor, a čelnici FS BiH mu nisi ponudili novi pa se ušlo u potragu za novim "šefom".

A kandidata ima, ne zna im se broj!

Fatih Terim, Sven Goran Erikson, Klarens Sedorf, Slavoljub Muslin... u suštini skoro svaki trener sa trunkom renomea koji nema posao. Na kraju je napravljen svojevrstan uspjeh, izbor se zvanično sveo na dva kandidata, Amara Osima i Roberta Prosinečkog.

O dvojici stručnjaka smo mogli da pročitamo sve i svašta...

Nekima smeta što je Robert Prosinečki "stranac" koji ne razumije ovdašnji bh. mentalitet, Hrvatska je zaista daleko, dok se Amaru Osimu, pored nepotizma, osporavaju ili kuju u nebesa rezultati koje je napravio kao trener Željezničara. U suštini oba kandidata nemaju iza sebe neke velike trenerske rezultate, jer osvojiti Premijer ligu BiH sa Željezničarom, bez obzira koliko puta, ili Kup Srbije sa Crvenom zvezdom nisu svjetska čuda.

Ako se "vlada" odluči za "nepotizam", a u BiH to nikoga neće iznenaditi, ili ipak prevagne prema "strancu", reprezentacija BiH i novi selektor će izgubiti mnogo vremena i energije na razbijanje loše atmosfere koju su ovim "cirkusom" od izbora selektora napravili čelnici FS BiH.

A oni su zaista najuspješniji rukovodioci sportskih saveza u BiH...

Klupski fudbal je tamo gdje je bio i na početku 2017. godine, Zrinjski je i dalje šampion, Široki Brijeg, Sarajevo i Željezničar su u vrhu, a uspjeha u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope nema.

U nižim ligama najveći uspjeh su napravili fudbaleri Bosne iz Visokog koji protestvujući zbog pojedinih sudijskih odluka posjedali na teren i odlučili da nekoliko minuta ne igraju. Ovaj trend je u Srbiji podignut na "viši" nivo.

U Košarkaškom savezu BiH čini se postoji doza jedinstva u rukovodstvu, ali i manjak para u kasi. Reprezentacija BiH je jedva otišla na prijateljski turnir u Skoplje, dok se U14 reprezentacija ovog ljeta nije okupila zbog nedostatka sredstava.

U ovoj godini šef struke je postao Duško Vujoševićkoji je uspio da onoliko koliko je bilo moguće posloži igru reprezentacije i igračima usadi odgovornost u igri. Na terenu to sve izgleda prilično dobro, radi se na angažmanu plejmejkera Darušafake Skotija Vilbekina, i ima neke nade da će "zmajevi" ugledati Mundobasket 2019. godine u Kini. Takođe treba spomenuti Džanana Musu koji je sa nepunih 20 godina bio glavni igrač u timu i opravdao status jednog od najtalentovanijih košarkaša u Evropi.

Vujošević je želio da vođa novog talasa u reprezentaciji bude Jusuf Nurkić, ali NBA centar se ne odaziva na telefonske pozive čelnika KS BiH, a kamoli na one u reprezentaciju.

Igrač NBA ligaša Milvoki Baksa Mirza Teletović se nekoliko sedmica nakon operacije hrskavice u koljenu osjećao loše i u decembru zatražio pomoć od ljekara u SAD koji su mu ponovo konstatovali ugruške u plućima, a jedan od najboljih bh. košarkaša u istoriji je već ranije bolovao od plućne embolije.

Kada su u obzir uzmu godine Mirze Teletovića i problematično zdravstveno stanje u 2018. možemo očekivati njegov oproštaj od reprezentacije.

Novi stari šampion BiH je postala Igokea, koja je na putu da ponovo obezbijedi opstanak uABA ligi. Ono što je novost je pokretanje Druge ABA lige u kojoj iz BiH igraju Zrinjski i Bosna kada stigne na utakmicu.

Rukometni savez BiH je, nažalost, takođe tamo gdje je bio na početku 2017. godine. Jedina razlika je tome što su radnici saveza stupili u štrajk zbog 17 neisplaćenih plata.

A naravno, kada "sumanuti" radnici traže platu, žale se zbog nepoštovanja njihovih prava, neki rukovodioci im zbog takvih i sličnih "nebuloza" poručuju  "da će snositi posljedice".

Klupski rukomet je obilježio novi stari šampion BiH banjalučki Borac m:tel koji se nažalost više ne takmiči u SEHA ligi.

Da dalje mnogo ne "mračimo", a i te kako imamo materijala za to, završićemo stavom koji je hrvatski košarkaški stručnjak Jasmin Repeša izrekao gostujući na TV Arena.

"Moja borba je u Hrvatskoj bila da klubovi A1 lige (Prva liga u košarci) ne mogu biti profesionalni klubovi. Zašto? Zato što pravimo kretene od generacija koje dolaze. Oni igraju košarku do 30. godine, dobiju-ne dobiju platu od nekih 500 evra i završe karijeru zaradivši 5.000 evra, bez škole, bez ičega. Prema tome on ne može da igra Prvu ligu ako nema osnovu, a to je penziono, socijalno i zdravstveno osiguranje, da li kao student ili kao radnik. Ako se tako ne postave stvari, koji su to profesionalni klubovi? Zna se koliko profesionalnih klubova može biti u Evropi i u kojem vidu organizacije. Da li je to koledž košarka kao u Americi, ili nešto drugačije, razvojne lige, to je pitanje. Međutim, to više nema veze. Ovo je pravljenje kretena od generacija koje dolaze, stvaramo ljude nespremne za život poslije 30. godine", zaključio je Jasmin Repeša.

Da se zapitaju svi, a ne samo košarkaši.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mustafa

31.12.2017 18:07

Nesmijemo zaboraviti uspjeh aktuelnog precjednika rs koji je s’ponosom odveo 10- tak sportasa koji su bili neceg vrijednog preko granice i sredio im srpsko drzavljanstvo a time i ucesce u tamosnjim reprezentacijama. Mogu reci samo sramota, sramota svih onih koji su podrzali ovaj maloumni cin protiv svoje drzave. Sretna vam Nova godina. Zelim vam samo da ne bude Gora od Ove stare. A i to je nesto.

ODGOVORITE