Pukovnici i pokojnici 2017. godine...

Oni su obeležili fudbalsku 2017. godinu. . .

Fudbal 31.12.2017 | 20:00
Pukovnici i pokojnici 2017. godine...
Izuzetno uzbudljiva fudbalska godina je za nama. Vreme je da podvučemo crtu i vidimo ko nas je to oduševio, a ko razočarao u godini za nama. Možda se nismo setili svih fudbalera kojima je mesto na ovoj listi, ali baš zato postoje i komentari ispod teksta, pa nam napišite slobodno i obrazložite zašto ih vidite kao pukovnike ili pokojnike u 2017. godini. Evo naše liste...

POBEDNICI GODINE

ZINEDIN ZIDAN

Toliko je velikih trenera radilo pre njega, Liga šampiona se igrala decenijama unazad, ali samo je veliki Zizu uspeo ono što nijedan pre njega nije - da odbrani „ušati pehar“. Ni relativno loš drugi deo godine na izmaku, kada je Real počeo da prosipa bodove u Primeri i izgubio El Klasiko, ne može da pokvari celokupni utisak Zidanovog vođenja najtrofjenijeg kluba na svetu za koje se mora priznati da je istovetno kao način na koji je nekada igrao fudbal - perfektno. 

KRISTIJANO RONALDO

Pogodaka za Real - 43, za reprezntaciju Portugalije - 11, ukupno 54 u proteklih 365 dana. Pride, i titula najboljeg fudbalera sveta u godini na izmaku, potpuno zasluženo bez ijedne jedine mrlje ili primedbe. Real Madrid je imao najuspešniju godinu u istoriji ovog kluba, osvojio je čak pet značajnih trofeja, a znamo i ko je najzaslužniji za to - CR7! 

MOHAMED SALAH

Mnogi su sumnjičavo vrteli glavom kada je prošlog leta Liverpul platio Romi 50.000.000 evra, ali se Egipćanin ispostavio kao pun pogodak i jedno od najvećih otkrovenja godine na izmaku. U Rimu je za celu prošlu sezonu dao svega 15 golova, a u drugoj polovini 2017. isti skor u Premijer ligi je uspeo da zabeleži za samo četiri meseca u dresu Crvenih. Ukupno je dao 23 gola u svim takmičenjima i upisao osam asistencija, što ga čini pravim džek-potom. 

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ

Nema ko nije čuo za 21-godišnjeg asa Lacija. Eksplodirao je u proteklih 365 dana u dresu rimskog kluba i privukao pažnju najvećih svetskih klubova. Juventus, Mančester Junajted, Pari Sen Žermen, Liverpul, svi se interesuju za srpskog SMS-a, koji će po svoj prilici ostvariti najskuplji transfer u istoriji srpskog fudbala. Spominju se cifre od 100.000.000 do 170.000.000 evra, a Lacio se nada da će moći da traži i više ako Sergej zablista na Mundijalu u Rusiji. 

ŠON DAJŠ

Kada je izvukao prvih pet rivala - Čelsi, Totenhem, Liverpul, Everton i Mančester Siti, niko Dajšu i Klaretsima nije davao velike šanse. Ali danas, posle 20 odigranih kola njegova ekipa je sedma na tabeli sa 34 boda i 17 primljenih golova što je čini četvrtom najboljom odbranom u Premijer ligi. Ko zna, možda zaista uspe da u predstojećih 17 utakmica nastavi borbu sa aždajama s vrha i izbori plasman u Ligu Evrope što bi ga samo potvrdilo kao jednog od najboljih engleskih trenera. A nema ih puno... 

SEM OLARDAJS

Prošle zime je preuzeo Kristal Palas i ostavio ga u eliti sjajnom serijom rezultata. Onda se povukao iz fudbala, posvetio porodici i unucima sve dok ga u novembru nije pozvao očajni Everton. Posle nekoliko nedelja moljakanja Big Sem je prihvatio da se vrati iz penzije (dobio sigurno ogromne pare) i pokazao zašto je još uvek najbolji u „engleskoj igri“. Njegov Everton ima osam vezanih utakmica bez poraza, to je serija koja traje...

HARI KEJN

Kejn, Mesi, pa Ronaldo. Da, baš tim redosledom ide novi napadački poredak, pošto je golgeter Totenhema uspeo da nadmaši dvojicu najboljih fudbalera današnjice tako što je postigao 56 golova u 2017. godini, uz osam het-trikova. Da učinak bude impresivniji, popularni Ser Harold je te golove „utrpao“ odigrajući manje utakmica od ove dvojice što ga svrstava u red najboljih fudbalera sveta.

PAOLO GERERO

Kapiten reprezentacije Perua ipak će zaigrati na Svetskom prvenstvu u Rusiji i to zato što su mu disciplinski organi FIFA pre nekoliko dana prepolovili kaznu od 12 meseci supsenzije na pola, odnosno šest meseci. Napadač Flamenga, koji je sjajno predvodio Inke u kvalifikacijama, bio je pozitivan na doping testu posle jedne utakmice, nalazi su ukazivali na korišćenje kokaina, ali je ipak izbegao najsuroviju sudbinu da Mundijal prati preko TV ekrana. 

KILIJAN MBAPE

Godinu na izmaku sigurno je obeležio i supertalentovani napadač Pari Sen Žermena. Prvo je fantastično predvodio Monako do titule prvaka Francuske i polufinala Lige šampiona, sa velikim brojem golova iako je još uvek tinejdžer, da bi tokom leta sve to naplatio relizacijom skupog transfera u redove Svetaca. PSŽ će za njegove kvalitete platiti Kneževima čak 180.000.000 evra, a i Kilijanovi džepovi biće prepuni novca. Zasluženo.

NEJMAR

Ako se nije pretrgao osvojenim trofejima u dresu Barselone, Nejmar može da kaže da je jedan od najvećih dobitnika u 2017. godini i to na finansijskom planu. Ne samo što je prelaskom u Pari Sen Žermen za 222.000.000 evra postao rekorder i najskuplji fudbaler u istoriji fudbala već je sa 36.800.000 evra godišnje i drugi najplaćeniji fudbaler na planeti. Ispred njega je samo Argentinac Karlos Tevez koji igra u Kini za 38.000.000 po sezoni. 

NEMANJA MATIĆ

Šampionska titula sa Čelsijem u Premijer ligi, zatim transfer od 40.000.000 evra (srpski rekord) u Mančester Junajted i na kraju plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji sa reprezentacijom Srbije. Po svim parametrima momak sa Uba imao je berićetnu 2017. godinu i može da se nada da će u istom stilu nastaviti i u ovoj nastupajućoj 2018. Bilo bi lepo. 

GUBITNICI GODINE

REPREZENTACIJA ITALIJE

Ovde je lako moglo da se nađe samo ime Đampjera Venture koji je uspeo nešto što generacije italijanskih selektora pre nejga nisu - da se ne plasira na Mundijal. Ali, krivica je zajednička, ni igrači Azura se nisu proslavili pa ih timski proglašavamo luzerima u godini na izmaku. Razlog je jasan, posle punih 60 godina nećemo gledati Azure na Svetskom prvenstvu, a to mu dođe nešto kao bezalkoholno pivo...

KARLO ANĆELOTI

Jedan od najboljih trenera današnjice pokazao je radeći u Bajernu da je izgubio svoju prepoznatljivu lidersku moć. Samo jedan trofej (šampionska titula) u prvoj sezoni nagoveštavala je da se neće dugo zadržati u prestonici Bavarske, a otkaz mu je uručen početkom sledeće sezone (28. septembra) samo dan posle poraza od Pari Sen Žermena u Ligi šampiona (3:0). Da li ga je neko od igrača „izbušio“ ili ne, to je pitanje, činjenica je da je posle njegovog odlaska sa klupe Bajern sa istim timom zabeležio čak 15 pobeda na 16 utakmica.

ŽOZE MURINJO

Ni velika ulaganja u tim (330.000.000 evra) nisu mu pomogla da dokaže da je i dalje Gospodin Posebni. Jednostavno, posle Intera postao je Gospodin Obični i itekako mora da se dokazuje u godinama koje dolaze jer se od stare slave ne živi. Jeste osvojio Ligu Evrope ove sezone, kao i Liga kup Engleske, ali bez šampionske titule i Lige šampiona Žoze ne može da dobije status pobednika već samo - otkaz.

RENATO SANČES

Jedan od dragulja sa Evropskog prvenstva u Francuskoj trebalo je da bude spasilac Svonsija i garant da će velški premijerligaš biti mirno ušuškan u sredini tabele. Mančester Junajted, Liverpul i Juventus želeli su ga prošlog leta na pozajmicu, ali ga je Bajern prosledio svom nekadašanjem pomoćnom treneru Polu Klementu ne želeći da jača rivale. Ispalo je da mu je učinio medveđu uslugu jer Klement je nedavno oteran, Svonsi je poslednji na tabeli, a užasni Renato Sančes uputio je samo jedan šut na gol rivala za 523 odigranih minuta. Bez gola i asistencije... 

DAVID LUIZ

Prošle sezone bio je jedan od ključnih igrača Čelsija u borbi za šampionsku titulu, ali je ove platio skupu cenu kiksu na gostovanju Romi u Ligi šampiona (0:3). Antonio Konte ga je posle te utakmice surovo pometlao iz prvog tima i na njegovo mesto lansirao mladog Danca Andreasa Kristensena, pa 30-godišnji Luiz sada traži novi klub kako bi još mogao da igra top fudbal. Na svu muku sustigla ga je i povreda kolena pa Brazilac ne može ni na treninzima da pokaže Konteu da se ogrešio o njega.

ĐANLUIĐI BUFON

Jedan od najboljih golmana u istoriji fudbala može da kaže da mu je ovo daleko najgora godina u karijeri, koja traje preko dve decenije. Izgubio je u junu finale Lige šampiona protiv Reala, a pet meseci kasnije ostao je i bez plasmana na Mundijal sa Azurima koji je trebalo da bude kruna karijere i ujedno njen veliki kraj. Gubio je on i ranije utakmice i finala, ali i naosvajao se trofeja da može da zabrlja jednom... Glavu gore, majstore! 

DŽO HART

Posle relativno uspešne pozajmice u Torinu, kao broj jedan engleske reprezentacije minulog leta se u istom aranžmanu obreo u Vest Hemu. Plan je bio jasan, da i dalje golman Mančester Sitija brani standardno i bude na oku Geretu Sautgejtu kako bi ga ovaj vodio na Svetsko prvenstvo u Rusiji. Ali, krenulo je po zlu. Čekićari su počeli da gube, njegov „zaštitnik“ Slaven Bilić dobio je otkaz, a novi šef Dejvid Mojes oslonio se na španskog veterana Adrijana. Džo Hart će zbog toga izgubiti jedinicu Gordog Albiona, a neće videti ni Rusiju, osim ako se ne obre tamo turistički.

LEONARDO BONUĆI

Samo nekoliko nedelja nakon poraza u finalu Lige šampiona, ipak sa epitetom jednog od najboljih štopera na svetu, odlučio je da se preseli u Milan. I napravio grešku karijere. Na San Siru nije ni bleda senka onog defanzivca koji "guta" protivnike, a ni činjenica da su mu Rosoneri dali kapitensku traku nije mu pomogla da dokaže da je i dalje u vrhu italijanskog fudbala. Deluje da je Bonući  postao prespor u poslednje vreme, da ne može da se nadmeće sa klincima iz Serije A. Da se ne lažemo, Leo je posle dolaska u Milan finansijski na dobitku, ali fudbalski potpuno suprotno.

ALEKSIS SANČEZ

Čileanac igra možda i najgoru godinu u karijeri, a strmoglavi pad usledio je 31. avgusta kada je Arsenal odbio ponudu od čak 65.000.000 evra za njega. Posle se prenemagao nekoliko meseci, koristio kao izgovor činjenicu da je bio na Kupu konfederacija u Rusiji i pravdao se da je “umoran”, a pravi fudbal počeo je da igra tek nakon što je u novembru ostao bez plasmana na Svetsko prvenstvo u Rusiji sa selekcijom Čilea. Totalni užas.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar