Godina iza nas - uspon srpskog fudbala, Evrobasket, Novak...

Srbija kao sportska nacija u svetu najviše je poznata po košarci i vaterpolu, međutim nema sumnje da je fudbal, kao najpopularniji sport na svetu, broj jedan i kod nas.

Fudbal 31.12.2017 | 18:45
Godina iza nas - uspon srpskog fudbala, Evrobasket, Novak...
Godinama unazad beležimo fenomenalne rezultate u pomenuta dva sporta, ali činjenica je da se fudbal najviše prati i igra, pa su tako očekivanja uvek velika.

Fudbaleri su u prošlosti mnogo puta znali da razočaraju naciju, što se vidi i u rezultatim u klupskom i reprezentativnom fudbalu. Ipak, ove godine kao da je sve došlo na svoje mesto.

Posle tri propuštena velika događaja (EP 2012, SP 2014, EP 2016), fudbalska selekcija Srbije uspela je da se plasira na Mundijal u Rusiji 2018. i to kao prvoplasirana ekipa u grupi D.

Uporedo, dok je igrala završnicu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, klupski fudbal je došao do ogromnog uspeha, pošto su se po prvi put u istoriji moderne Srbije, Crvena zvezda i Partizan plasirali u grupnu fazu Lige Evropa.

Igrali su hrabro i jedni i drugi, a u relativno ujednačenim grupama, dva najveća srpska kluba uspela su da prođu u nokaut fazu drugog po rangu evropskog takmičenja. Zvezda posle 25, a Partizan nakon 13 godina. 

Pored fudbalera, kao heroji su se isprofilisali košarkaši Srbije, koji su u dosta slabijem sastavu uspeli da dođu do finala Evropskog prvenstva, gde su nažalost zaustavljeni od strane Slovenije. 

Godina nije mogla da prođe ni bez našeg najboljeg sportiste svih vremena Novaka Đokovića, koji je zbog povrede lakta morao da propusti drugi deo sezone, tačnije sve turnire posle Vimbldona. 

Slabu godinu Đokovića i Marija, iskoristili su Rodžer Federer i Rafael Nadal koji su se vratili u vrh svetskog tenisa i to na najbolji mogući način. 

Godinu iza nas obeležio je i peh Ivane Španović, zlatne odbojkašice, potom prva titula Evrolige u istoriji Fenerbahčea, rekordni transfer Nejmara od 222 miliona evra, oproštaj Juseina Bolta, ali se ne sme ni zaboraviti KK Crvena zvezda koja je osvojila triplu krunu i borila se za top8 Evrolige.

Srpski fudbal

Kao što smo napisali, srpski fudbal kao nikada pre obeležio je proteklu godinu, pošto su se dešavale, do ove godine teške, a u slučaju Zvezde i Partizana, skoro pa nemoguće sitauacije.

Partizan i Crvena zvezda 

Srpski klubovi retko igraju grupna fazu u evropskim takmičenjima, pa bi tako trebalo da budemo realni sa ovim uspehom “večitih“ i da na njega ne gledamo kao najobičniju stvar, već na ogroman uspeh, kakav se nikada nije video. 

Fudbaleri Partizana osvojili su titulu šampiona Srbije, kao i nacionalni Kup. Trofej u prvenstvu je osvojen posle velikog preokreta i bodovnog zaostatka za "večitim" rivalom Crvenom zvezdom. 

Zvezda je pobeđena i u finalu Kupa. Ekipa pod vođstvom trenera Marka Nikolića je senzacionalno došla do trofeja, a on je po završetku sezone otišao. Na čelo tima je postavljen Miroslav Đukić i sve je bilo spremno za Evropu. 

Ekipa Partizana put u kvalfikacijama za Ligu šampiona krenula je od druge runde i Budućnosti iz Podgorice. Crno-beli su relativno lako prošli ekipu iz Crne Gore, a onda je usledio duel sa Olimpijakosom.

Protiv Grka se nije moglo, pa je protvnik crno-belima u četvrtom kolu kvalfikacija za LE bio Mađarski Videoton, koje je Partizan pobedio sa ubedljivih 4:0 u Felčutu.

Usledila je grupna faza u kojoj je ekipa iz Humske ostvarila važne pobede nad Skenderbegom i Jang Bojsom, kojim je trasirala put u nokaut fazu evropskog takmičenja – prvi put posle 13 godina.

Protivnik crno-belima u plej-ofu biće Viktorija iz Plzenja, a mečevi su na programu 15. i 22. februara.

Liga Evrope, grupa B:

Tabela:

1. Din. Kijev 6 4 1 1 15:9 13 
2. Partizan 6 2 2 2 8:9 8 
3. Jang Bojs 6 1 3 2 7:8 6 
4. Skenderbeg 6 1 2 3 6:10 5

Uspeh Partizana i Crvene zvezde ne bi trebalo da se odvaja, pošto je on podjednako veliki.

Međutim, kada pogledamo da u Srbiji procentualno ima više navijača crveno-bele boje od crno-bele i da Zvezda Evropu nije igrala od sezone 2007/2008, kao i to da nokautu fazu nije igrala 25 godina, onda je jasno zašto je ovaj uspeh ispraćen euforičnije u javnosti.

Ekipa Crvene zvezde u junu krenula na, po mnogima, nemoguć put – plasman u grupnu fazu LE. Izabranici Vladana Milojevića verovali, nisu mislili da je nemoguće i krenuli su od dna, a posle skoro dva meseca stigli su do, opet po mnogima, vrha.

Međutim, to nije bio vrh vicešampiona Srbije i on se i dalje ne zna, pošto su crveno-beli uspeli da se plasiraju u nokaut fazu Lige Evropa, čime su postali prvi klub u istoriji koji je takmičenje krenuo od prvog kola kvalfikacija, a plasirao se u plej-of.

Zvezda je u tim kvalfikacijama izbacivala Florijanu, Irtiš, Spartu, a na kraju i Krasnodar. Usledila je grupna faza gde su, ispostaviće se, odlučujući mečevi bili protiv nemačkog Kelna.

Zvezda će posle 25 godina igrati plej-of u kojem će joj protivnik biti moskvoski CSKA – utakmice su na programu 13. i 21. februara.

Liga Evrope, grupa H:

Tabela:

1. Arsenal 6 4 1 1 14:4 13 
2. Crvena zvezda 6 2 3 1 3:2 9 
3. Keln 6 2 0 4 7:8 6 
4. BATE 6 1 2 3 6:16 5

Reprezentacija

Ako je za klupski fudbal rečeno da su se desile teško dostigne stvari, to se ne može reći za reprezentativni, pošto se Srbija nalazila u grupi po meri i najmanje se očekivala borba za plasman na Mundijal.

Predvođeni selektorom Slavoljubom Muslinom, fudbaleri Srbije možda nisu igrali na oko lepu igru, ali ona je davala rezultat i “Orlovi“ su konstantno bili u vrhu grupe D.

Tokom deset odigranih mečeva u kvalifikacijama, Srbija do devetog gotovo da nije napravila kiks, međutim u utakmici za direktan prolaz na SP, ekipa Slavoljuba Muslina poražena je na gostovanju u Austriji (3:2).

“Orlovi“ su mogli da dozvole ovaj neuspeh, pošto su i dalje bili prvoplasirana ekipa, samo što su u poslednjem kolu morali da pobede Gruziju ili da odigraju remi, pa da se nadaju povoljnom rezultatu iz meča Vels – Republika Irska.

Kalkulisanja nije bilo, Srbija je 9. oktobra pobedila Gruziju na stadionu “Rajko Mitić“, a strelac pobedonosnog gola bio je Aleksandar Prijović u 74. minutu. 

Zavladalo je veliko veselje među Srbima, a kako i da ne bude, kada je Srbija posle tri propuštena velika šampionata (EP 2012, SP 2014, EP 2016) uspela da se plasira na najveće sportsko planetarno takmičenje na svetu. 

Svakako, mrlju na kvalifikacije bacilo je smenjivanje selektora Slavoljuba Muslina koji je odveo “Orlove“ u Rusiju naredne godine. 

Dok se čeka novi, Srbija je na žrebu u Moskvi dobila rivale u grupnoj fazi Mundijala, gde će igrati protiv Kostarike, Švajcarske i Brazila.

Kvalifikacije za SP, grupa D:

Tabela:

1. Srbija 10 6 3 1 20:10 21 
2. R. Irska 10 5 4 1 12:6 19 
3. Vels 10 4 5 1 13:6 17 
4. Austrija 10 4 3 3 14:12 15 
5. Gruzija 10 0 5 5 8:14 5 
6. Moldavija 10 0 2 8 4:23 2

Evrobasket

Košarkaška reprezentacija Srbije nastupila je na Evropskom prvenstvu u znatno izmenjenom sastavu. 

Nedostajale su mnoge zvezde, ali su izabranici selektora Aleksandra Đorđevića ponovo imali odlično takmičenje i na iznenađenje mnogih došli do finala, gde su ipak poraženi od Slovenije, pa im je pripalo drugo mesto. 

Srpski tim je bez Miloša Teodosića, Nemanje Bjelice, Nikole Jokića i mnogih drugih imao samo dva poraza u Istanbulu, od Rusije u grupi i u finalu, posle čega je, poput mnogih prethodnih puta, svečano dočekana na balkonu ispred Starog dvora u Beogradu. 

“Orlovi“ su još jednom pokazali zašto su jedan od glavnih kandidata na svakom velikom takmičenju, u ma kakavom stastavu nastupali. 

Odličan turnir odigrao je Bogdan Bogdanović koji je izabran u najbolju petorku šampionata, a da je kojim slučajem Srbija osvojila, nema sumnje da bi bio MVP, odnosno najkorisniji igrač Evrobasketa koji se održavao u četiri zemlje, Turskoj, Finskoj, Izraelu i Rumuniji. 

Takođe, uspeh su ostvarili i srpski predstavnici u basketu tri na tri, koji su nastavili dominaciju i drugi put uzastopno, a treći na poslednja četiri takmičenja, osvojili Svetsko prvenstvo.

Novakova povreda i uspeh Krajinovića

Najbolji srpski i jedan od najboljih svetskih tenisera Novak Đoković imao je godinu za zaborav u profesionalnoj karijeri. 

Trenutno 12. igrač sveta sezonu je počeo kao drugi na svetu, ali je pretrpeo nekoliko iznenađujućih poraza i posle serije problema odlučio da je ranije završi. 

Novak je do Vimbldona imao “šarene“ rezulatate, koji su bili nekarakteristični za njega u prethodnim godinama. Na najvećem turniru na svetu, Đoković je morao da preda meč četvrtfinala Tomašu Berdihu, zbog povrede lakta. 

On je potom dugo razmišljao šta da učini, a konačnu odluku doneo je 26. jula kada je saopšteio da zbog povrede lakta više neće igrati 2017. godine. 

Povratak na teren je najavljen i na turniru u Abu Dabiju, a očekuje se da naredne godine bude u prepoznatljivoj formi. 

Odsustvo Novaka Đokovića, pa i Endija Marija, iskoristili su na najbolji mogući način Rodžer Federer i Rafael Nadal. Tačnije, oni su od početka godine profitirali od loše forme ove dvojice tenisera i prosto su dominirali u ovoj godini. 

Srbija je pred kraj godine dobila novu tenisku zvezdu u vidu Filipa Krajinovića, koji je stigao do finala turnira u Parizu, a potom i 33. mesta na ATP listi. Najavio je da će se naredne sezone boriti za mesto među 10 najboljih.

Nepravda. Iz Srbije sam.

Ovim rečima Ivana Španović je na društvenim mrežama prokometarisala svoju lošu sreću na Svetskom prvenstvu u Londonu. 

Španovićeva je imala skok za medalju, ali joj se otkačio papir sa brojem na leđima, što joj je umanjilo rezultat, pa je osvojila četvrto mesto. 

Redak slučaj desio se našoj atletičarki, međutim pravila su jasna i broj je sastavni deo takmičarke, pa sudije nisu uvežile brojne proteste koje su uložili Španovićeva i Atletski savez Srbije. 

Godina je za Ivanu počela kako je samo mogla da poželi, zlatnom medaljom u skoku u dalj na Evropskom dvoranskom prvenstvu održanom u Beogradu. 

Ipak, Svetsko prvenstvo na otvorenom u Londonu nije donelo radost Uspešnu godinu zaokružila je odbranom titule u Dijamantskoj ligi.

Evropske šampionke i srebro vaterpolista

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije imala je iza sebe više nego uspešnu godinu, pošto je trijumfalno završila kontinentalni šampionat u Bakuu.

Izabranice Zorana Terzića igrale su fenomenalnu odbojku, a u finalu su pobedile Holandiju sa 3:1 (25:20, 25:22, 18:25, 25:18).

Ovo je bila druga titula za Srbiju od osamostaljenja, pošto su prethodno titulu osvojile 2011. godine. Ovo im je ukupno bila jubilarna 15. medalja na svim takmičenjima od 2006!

Srbija je protutnjala kroz EP, pošto nije doživela niti jedan poraz, već su padali Češka, Belgija, Belorusija, Turska i dva puta Holandija.

Pored toga, srpske odbojkašice su osvojile treće mesto na svetskom Gran priju u Nanđingu, dok je krajem godine Tijana Bošković proglašena za najbolju odbojkašicu Evrope. 

Vaterpolisti Srbije osvojili su bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu. Iako je osvajanjem trećeg mesta postignut ogroman uspeh, ostala je blaga gorčina, s obzirom na to da je Srbije prekinula niz od 10 velikih takmičenja na kojima je osvajala zlatnu medalju. 

Posle dominantne igre u grupi, u četvrtfinalu je eliminisana Australija, ali je prepreka na putu ka finalu bila Hrvatska. 

Srbija je u utakmici za treće mesto pobedila Grčku i tako nastavila niz medalja.

Tripla kruna Zvezde i uspeh Srba u Feneru

Košarkaši Crvene zvezde imali su neverovatnu sezonu 2016/2017, pošto su je završili na najbolju mogući način – triplom krunom.

Pored toga, izabranici Dejana Radonjića igrali su neverovatno u Evroligi, s tim što im je izmakla top8 faza elitnog takmičenja “za dlaku“.

Kup Radivoja Koraća osvojili su pobedom nad Partizanom, potom do titule u ABA ligi su došli trijumfom nad Cedevitom, dok je u finalu Superlige pobeđen FMP.

Ipak, na kraju sezone označen je kraj jedne ere u klubu sa Malog kalemgdana.

Ekipu je napustio dugogodišnji trener Dejan Radonjić, umesto koga je iz FMP-a prekomandovan Dušan Alimpijević, a značajno je promenjen i sam tim, pošto je mnogo igrača otišlo.

To je dovelo do nešto lošijih rezultata na samom početku nove sezone, ali se ekipa u međuvremenu stabilizovala i nastavila da pobedjuje, kako u ABA, tako i u Evroligi. 

Završna tabela Evrolige, sezona 2016/2017:

1. Real Madrid 23-7 
2. CSKA Moskva 22-8 
3. Olimpijakos 19-11
4. Panatinaikos 19-11
5. Fenerbahče 18-12 
6. Anadolu Efes 18-12 
7. Baskonija 17-13 
8. Darušafaka 16-14
9. Crvena zvezda 16-14
10. Žalgiris 14-16 
11. Barselona 12-18 
12. Galatasaraj 11-19
13. Bamberg 10-20
14. Makabi 10-20
15. UNIKS 8-22 
16. Armani 8-22

Kada je reč o evropskoj košarci, ona je prošla u znaku ekipe Željka Obradovića – Fenerbahčea. 

Turski tim možda nije dominirao u ligaškom delu, ali je zato najbolje zaigrao u plej-ofu, a potom i Fajnal-foru. 

Fener se po prvi put u istoriji popeo na krov Evrope i to predvođen Obradovićem, Bogdanovićem i Kalinićem, bez kojih ovo ne bi bilo moguće. 

Takođe, osvojili su titulu u domaćem šampionatu, pa su tako upotpunili savrešnu godinu, u kojoj samo nisu uspeli da pobede u Kupu, koji je osvojio Banvit.

Fajnal-for Evrolige, sezona 2016/2017:

Polufinala:

Fenerbahče – Real Madrid 84:75
CSKA – Olimpijakos 78:82

Treće mesto:

Real Madrid – CSKA 70:94

Finale:

Fenerbahče – Olimpijakos 80:64

Srbi u NBA, ludilo oko Nejmara, Bolt, “tuča veka”….

Kao nikada pre Srbija u najjačoj ligi na svetu ima svoje košarkaše, koji imaju velike uloge u ekipama – za sada svi, osim Bobana Marjanovića.

U NBA igraju Nikola Jokić (Denver), Nemanja Bjelica (Minesota), Boban Marjanović (Detroit), Bogdan Bogdanović (Sakramento) i Miloš Teodosić (Los Anđeles Klipersi).

Jokić je već prošle sezone pokazao da se radi o mogućem superstaru, Bogdanović odlično igra i igraće još bolje, Teodosića je malo omela povreda, ali i on pokazuje da i te kako može da igra u NBA.

Nemanja Bjelica odlično je krenuo sezonu, važan je šraf za ekipu Tima Tibodoa, međutim i njega je omela povreda, pa se polako vraća u prepoznatljivu formu.

Jedini srpski igrač koji ne dobija mnogo prilika je Boban Marjanović u Detroit Pistonsima. Istina je da Bobi iskoristi svaku priliku i videćemo kako će se situacija odvijati do kraja sezone.

Godinu za nas u svetskom fudbalu obeležio je Brazilac Nejmar, koji je prešao iz Barselone u Pari Sen Žermen za rekordnih 222 miliona evra. 2017. je prošla i u znaku Mesija, Ronalda i Harija Kejna, a najbolji igrač za ovu godinu je Portugalac.

Jedan od najvećih sportista svih vremena Jusein Bolt oprostio se od atletike. Na svetskom prvenstvu u Londonu, Bolt je zauzeo treće mesto i tako završio karijeru.

Velika prašina digla se oko boks meča između Flojda Mejvedera i Konora Mekgregora, a čak je i nazvana borba veka. Amerikanac je očekivano slavio, a procenjuje se da je ceo spektakl bio vredan preko milijardu evra.

U februaru su na programu Zimske Olimpijske igre na kojima neće biti Rusije, pošto je suspendovana od strane Međunarodnog olimpijaskog komiteta.

Rusi su izbačeni sa ZOI zbog dokaza o državnom sistemskom dopingu na Igrama 2014. čiji su bili domaćin u Sočiju.

Za kraj, spomenućemo i medalje koje su srpski reprezentativci osvojili u pojedinačnim sportovima.

Godina na izmaku donela je Srbiji veliki broj medalja u pojedinačnim, a posebno borilačkim sportovima.

Marko Tomićević i Milenko Zorić postali su šampioni sveta u kajaku, Zorana Arunović je svetskim rekordom trijumfovala na Evropskom prvenstvu u streljaštvu, a borci su nizali uspehe osvajanjem prvih mesta na svetskim i evropskim prvenstvima, od Aleksandra Kukolja i Nemanje Majdova u džudou, Kristijana Frisa i Viktora Nemeša u rvanju, Milice Mandić i Vanje Stanković u tekvondou, pa do Jovane Preković u karateu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar