Priča o neznanom junaku, kapitenu Sasuola...

Ime Frančeska Manjanelija nije posebno poznato ljubiteljima fudbala koji ne prate podrobnije italijansku Seriju A. Ali njegov fudbalski put svakako je poseban.

Fudbal 12.01.2018 | 23:00
Priča o neznanom junaku, kapitenu Sasuola...
Rijetko koji igrač u profesionalnom fudbalu može se pohvaliti činjenicom da je sa jednim timom nastupio u čak četiri ranga takmičenja.

Takav slučaj je sa Frančeskom Manjanelijem, kapitenom Sasuola, koji je svoj klub predvodio od italijanske Serije C2 (četvrti rang), do Serije A, najvišeg ranga na Apeninima.

Sasuolo, klub iz istoimenog grada nadomak Modene, koji leži na desnoj obali rijeke Sekija, proživljava najsvjetlije trenutke u istoriji.

Stabilan je član Serije A, a do prije samo nekoliko godina bio je amaterski klub, član četvrte lige. Jedan od najzaslužnijih za napredak "zeleno-crnih" je upravo Manjaneli.

Momak rođen 12. novembra 1984. u umbrijskom gradiću Umbertide kod Peruđe, fudbalski put započeo je kao šesnaestogodišnjak u Gubiju.

Tu se zadržao nepune tri godine, kada je dobio poziv od Kjeva. Ipak, za "leteće magarce" nije odigrao niti jedan zvanični meč, a brojni problemi sa povredama značili su njegov rastanak sa klubom iz Verone.

Naredna stanica bila je Fiorentina. Ni tamo nije bilo sreće. Tokom sezone 2003/04. nije upisao nijedan nastup, a logičan put nakon odlaska iz Firence bio je klub iz nižeg ranga. I to ne jednog, nego dva.

Trećeligaš Sanđovaneze postao je njegova naredna stanica. Poslije godinu dana, opet je na red došla selidba.

Sa samo sedam odigranih utakmica u sezoni, odnosno svega 22 zvanična meča od 2000. do 2005. godine, rijetko ko mogao je naslutiti da će u narednih 12 godina postati legenda jednog kluba iz najvišeg ranga u Italiji.

U sezoni 2005/06, u istoj ligi sa Sasuolom, četvrtoligaši su bili i SPAL i Benevento, danas članovi najjače italijanske lige.

Sudbonosna 2005. godina označila je prekretnicu u životu ovog igrača sredine terena.

U transferu vrijednom 120.000 evra, prešao je u Sasuolo, klub koji je u to vrijeme nastupao u Seriji C2 i tu je konačno postao standardan. Upravo se vrtoglavi napredak ovog kluba poklopio sa dolaskom Manjanelija na stadion "Mapei".

Već u prvoj sezoni, osigurana je promocija u viši rang. Sasuolo je u finalu doigravanja savladao Sansovino (2:2, 1:0) i prvi put u istoriji postao trećeligaš.

Manjaneli je odigrao 26 utakmica u regularnom dijelu sezone, plus još četiri u plej-ofu, čime je konačno dočekao da sezonu odradi u "fulu".

Premijerna sezona u trećeligaškom društvu okončana je relativno uspješno. Manjaneli je postigao svoj prvi gol za Sasuolo, koji je u pofinalu plej-ofa zaustavljen od Monce.

Ali, razloga na tugu nije bilo. 

Već sljedeće sezone na klupu Sasuola sjeo je Masimilijano Alegri, osvojio šampionsku titulu i zakucao na vrata Serije B. 

Stručnjaku koji će kasnije osvojiti titulu šampiona Italije sa Milanom, te tri sa Juventusom, bio je to prvi veliki uspjeh u trenerskoj karijeri.

U derbiju protiv Modene 18. marta 2011. postigao je svoj prvi pogodak na drugoligaškim terenima.

Punih pet sezona Sasuolo je nastupao u Seriji B, nakon čega je 2013. stigla toliko željena titula i plasman u najviši rang. Treba li napominjati da je Manjaneli bio glavna figura u timu svih ovih godina, čime je zaslužio i kapitensku traku?

Pod vođstvom Euzebija Di Frančeska, klub je nastavio da raste. Mladi stručnjak, nakon titule u drugoj ligi, složio je kockice, napravio respektabilnu ekipu, koja je čak stigla i do grupne faze Lige Evrope.



Sa 28 godina kapiten Sasuola debitovao je u Seriji A. I u ovom rangu uspio se upisati u strijelce. Bilo je to protiv Udinezea 24. maja 2015. godine.

Godinu dana kasnije pretrpio je možda i najtežu fudbalsku povredu - pokidao je prednji ukršteni ligament, zbog čega je morao na višemjesečnu pauzu. Ali, to ga nije pokolebalo. Vratio se i nastavio svoj nevjerovatan put.

Danas, 12 godina od dolaska u redove "neroverda", pored imena Manjanelija stoji 365 zvaničnih nastupa, na kojima je postigao osam golova.

Proteklog ljeta potpisao je novi ugovor.

"Srećan sam što sam kapiten ovog kluba", kratko je izjavio ovaj skromni, 33-godišnji momak.

Priča se nastavlja bar do kraja juna 2019, do kada mu vrijedi ugovor sa Sasuolom, klubom koji je za desetak godina prešao put od četvrtog ranga italijanskog fudbala do nastupa na međunarodnoj sceni.

Sve to sa Manjanelijem kao glavnom karikom u timu...

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar