Analiza: Pakleni decembar u EL - pobjede koje daju nadu CZ!

Mnogo je prošlo od kada smo pravili prvi presek Evrolige, tačnije čak devet kola i za to vreme desilo se nekoliko odličnih stvari za Crvenu zvezdu i njen položaj u elitnom takmičenju.

Košarka 02.01.2018 | 22:15
Analiza: Pakleni decembar u EL - pobjede koje daju nadu CZ!
Posle šest odigranih kola crveno-beli imali su skor od dve pobede i četiri poraza, a mi smo tada napravili kratak rezime učinka Zvezde, ali i ostalih timova u najjačem evropskom košarkaškom takmičenju. 

Kao glavna mana ovog tima okarakterisana je slaba klupa, odnosno loš doprinos igrača koji menjaju glavne košarkaše na terenu. 

Bilo je tu, logično, više dobrih nego loših stvari, pošto je Zvezda pokazala da može da igra sa svima (pobedama nad Barsom i Makabijem), kao i to da je tim potpuno nov i da ća vremenom kad tad kliknuti. 

Posle šest odigranih kola za tim Dušana Alimpijevića predstojali su mečevi sa moskovskim CSKA, Olimpijakosom i Baskonijom – dva tima koja će sigurno igrati top8 i jedan koji je bio u fantastičnoj formi. 

Zvezda nije imala rešenja protiv ovih ekipa, poražena je sva tri puta, međutim presudan trenutak u sezoni bio je u meč u Madridu protiv “Kraljevskog kluba“.

Madrid

Većina navijača pripremala se za još jedan poraz u elitnom takmičenju jer se na noge išlo ekipi Pabla Lasa.

Tog prvog decembra 2017. godine igrači Crvene zvezde izašli su na teren “Palasio de los Deportes“ arene bez imalo respekta i već u prvoj četvrtini pokazali da “Kraljevićima“ neće biti lako.

Madridski klub pokušao je u drugoj deonici da se odvoji, ali je Zvezda velikom serijom 19:8 uspela da odbije nalet Reala i da povede sa 40:34. Na poluvremenu crveno-beli su vodili u Madridu sa 46:39.

Skraćena rotacija, odlična igra startera i kasnije sjajni Dejan Davidovac uspeli su da pariraju u Madridu – ali i ne samo to, već i da pobede.

Odlučujući koš postigao je Pero Antić kada je na sedam sekundi do kraja ubacio trojku za 87:83.

Zaočekivati je bilo da Real stisne Zvezdu u poslednjih nekoliko minuta, međutim pametnom igrom crveno-beli su uspeli da odbiju te nalete.

Davidovac je u završnici bio na terenu i lopta se konstantno davala njemu da igra protiv znatno nižeg Fakunda Kampaca. To je urodili plodom, Argentinac je napravio nekoliko faulova u seriji, posle čega je bivši igrač FMP bio precizan sa linije za slobodna bacanja.

Izvojevana je velika pobeda u Madridu i konačno se vratio optimizam kod navijača, a ono što je najvažniji, Zvezda je dobila klupu, odnosno trijumf u prestonici Španije ne bi bio moguć bez odličnog doprinosa “druge postave“.

Prekinut je niz od pet poraza zaredom i što je najvažnije pao je veliki teret sa leđa Dušana Alimpijevića i celokupnog tima.

Evroliga, 10. kolo:

Real Madrid - Crvena zvezda 83:87 (24:19, 15:27, 19:21, 25:20)

hala: Vicink centar, Madrid (Palasio de los Deportes)

sudije: Hristos Hristodulu, Robert Lotermozer, Pjotr Pastusijak

Sastavi:

Crvena zvezda: Radičević (dnp), Lazić 3p, Davidovac 7p, 3sk, 3as, Dangubić 6p, 4sk, 3as, Ročesti 18p, 7as, Feldin 10p, 5as, Bjelica 16p, 6sk, Antić 11p, Dobrić 10p, Janković 0p, Lesor 6p, 5sk, Jovanović 0p. Trener: Dušan Alimpijević

Real Madrid: Kozer 8p, Rendl 3p, Fernandes 10p, Radončić, Dončić 20, 5as, Mačijulis 0p, Rejes 8p, Kampaco 5p, Justa 3p, Kerol 12p, Tavares 4p, Tompkins 10p. Trener:Pablo Laso



Efes

Već u narednom kolu Crvenoj zvezdi je u goste dolazila idealna ekipa u tom trenutku – zalutali Efes koji je igrao možda i najlošiju košarku u tom trenutku.

Nošena velikom podrškom navijača u hali “Aleksandar Nikolić“, aktuelni šampion Srbija i regiona odigrao je možda i bolju utakmicu nego u Madridu protiv Reala.

Ekipi Velimira Perasovića ubačeno je čak 100 poena, a prednjačio je Džejms Feldin koji je odigrao najbolji meč u crveno-belom dresu i jedan od njegovih najboljih utakmica u karijeri.

Dominikanac je “sasuo“ 29 poena lošem Efesu, a Zvezda je po prvi put ove sezone zabeležila dve pobede zaredom u Evroligi.

"Ovo je timska pobeda, to me raduje. Kada se vratimo na neke prethodne pobede, vidimo da smo do njih došli timskim duhom. Postoje pojedinci – heroji koji kroz ovaj papir (statistiku) iskoče, ali danas je bilo mnogo malih heroja. Heroja koji rade dobar posao. Tih malih heroja je bilo baš mnogo, izuzetno sam ponosan na tim i način na koji smo ostvarili ovu pobedu protiv Efesa", rekao je Alimpijević posle meča.

I zaista, plodovi napornog rada konačno su izašli na videlo, što se vidi u učinku cele ekipe jer je tačno svaki igrač imao odličan doprinos za onoliko vremena koliko je proveo na terenu.

Ako je utakmica u Madridu bila prekretnica, ova sa Efesom najbolje izdanje, kako tek onda okarakterisati meč u popularnoj “La Fonteti“ u Valensiji.

Evroliga – 11. kolo:

Crvena zvezda – Anadolu Efes 100:81 (29:23, 21:21, 24:18, 26:19)

hala: Aleksandar Nikolić

sudije: Huan Karlos Garsija Gonsales, Joanis Fufis, Robert Viklickij

Sastavi:

Crvena zvezda: Radičević (dnp), Lazić 5p, Davidovac 6p, 5as, Dangubić 10p, Ročesti 11p, 6as, Feldin 29p, 4as, Bjelica 9p, 4sk, Antić 5p, Dobrić 10p, Janković 6p 7sk, Lesor 9p, 9sk 4as, Jovanović 0p. Trener: Dušan Alimpijević

Efes: Lido 7p, Mekalum 8p, Braun 6p, Batuk 0p, Demir (dnp), Motum (dnp), Adams 12p, Štimac 12p, 8sk, Murić 0p, Dragić 14p, Danston 16p, Simon 6p. Trener: Velimir Perasović.



Valensija

Crveno-beli su oba trijumfa ostvarili nakon što su u većini meča kontrolisali ritam utakmice i znali su svaki nalet protivnika da odbiju.

Meč sa Valensijom biće presedan, pošto je novi tim Crvene zvezde prvi put uspeo da se "digne iz mrtvih", pokaže snažan karakter i dobije meč.

Ekipa Dušana Alimpijevića imala je dvocifrenu prednost u drugoj četvrtini, međutim do poluvremena razlika je istopljena i time je Valensija nagovestila dobru igru i u nastavku.

Upravo se to i desilo, krajem treće deonice mešavine mladosti i iskustva, Abalde i San Emeterio, pogurali su domaći sastav i Zvezda je zaostajala sedam poena pred poslednju deonicu.

“Slepi miševi“ nastavili su u istom ritmu i izgledalo je da je Zvezda izgubila ovaj meč, pošto je Valensija na 7:24 do kraja imala prednost od 72:59.

U narednih minut i po nije bilo koševa, a onda kreće neverovatna serija ekipe Dušana Alimpijevića – 17:0! Pogađali su Antić, Davidovac i Feldin, i crveno-beli za manje od četiri minuta dolaze do prednosti od 76:72.

Međutim, tu nije bio kraj meča, pošto su Sem Van Rosom i Fernando San Emeterio vratili prednost na stranu svoje ekipe 77:76.

Dangubić je promašio za tri poena, a Milko Bjelica doneo je Zvezdi novi napad, posle veoma važnog ofanzivnog skoka. Lopta je došla u ruke Ročestija, koji je mirno poentirao za vođstvo 78:77.

Crveno-beli uspeli su da se odbrane i da potom privedu utakmicu kraju za treću uzastopnu pobedu u elitnom košarkaškom takmičenju.

Od ova tri trijumfa svaki je na svoj način poseban, ali ono što im je zajedničko jeste timski duh, dobar učinak klupe i kao što bi Dušan Alimpijević rekao “sitni heroji koji iskaču iz statistike“.

Evroliga, 12. kolo:

Valensija - Crvena zvezda 82:86 (22:26, 16:14, 25:16, 19:30)

hala: Fuente de San Luis (La Fonteta)

sudije: Boris Rižik, Jakub Zamojski, Elijas Koromilas

Sastavi:

Valensija: Tomas 8p, Abalde 12p, Van Rosom 9p, Dubljević 4p, 10sk, Vives 3p, Martines 0p, San Emeterio 17p, Plais 13p, Grin 10p, Dornekamp 6p. Trener: Ćus Vidoreta

Crvena zvezda: Dangubić 9p, Davidovac 6p, Lazić 2p, Antić 10p, Dobrić 5p, Feldin 26p, 5as, Janković 4p, Ročesti 13p, Lesor 5p, Jovanović 2p, Bjelica 4p, 9sk. Trener: Dušan Alimpijević



Uporedo sa Evroligom, pravili su se očekivano dobri rezultati i u regionalnom takmičenju i klub sa Malog kalemegdana imao je šest uzastopnih pobeda u svim takmičenjima. 

Ako Dušan Alimpijević i njegovi igrači nikada ne traže alibi zbog poraza, tako ne bismo trebali ni mi, međutim od prvog pa do 21. decembra, crveno-beli odigrali su čak osam utakmica. 

Gostovanje u Madridu (1.12.), domaćinstvo Igokei (4.12.) i Efesu (8.12.), gostovanje u Zagrebu Ciboni (11.12.) i Valensiji (15.12.), odnosno Mornaru (17.12.) i Fenerbahčeu (19.12.), i za kraj utakmica sa PAO u Pioniru (21.12.). 

Zvezda je zabeležila šest pobeda i dva poraza, a poslednja dva došla su protiv evropskih velikana Fenerbahčea i Panatinaikosa.

Milano

Na ta dva neuspeha crveno-belima ne može se ništa zameriti, pošto je Fener aktuelni šampion Evrope, dok je protiv ekipe iz Atine bio vidan umor i kao posledica se desio tesan poraz.

Od Efesa, Crvena zvezda konačno je imala četiri dana odmora, što je iskoristila na najbolji mogući način i spremila se za Megu, koju je pobedila u Sremskoj Mitrovici.

Konačno dolazimo i do poslednjeg meča, koji je odigran u petak i u kojem su crveno-beli slavili.

Pred utakmicu je svima bilo poznato da Armani igra daleko od očekivanja i da jednom moraju da kliknu, međutim svi su se nadali da to neće biti protiv Zvezde u 15. kolu Evrolige.

Ekipa Dušana Alimpijevića krenula je furiozno od starta meča i posle 15 minuta igre već imali prednost od 29:15.

Feldin je ubacio devet poena, Bjelica i Ročesti po dve trojke, odbrana je funkcionisala odlično i rezultat na semaforu bio je odličan pokazatelj stanja na terenu.

Isto su crveno-beli krenuli u drugoj deonici i posle 15 minuta igre rezultat je glasio 40:25 za tim iz Beograda. Međutim, tada se probudio Dairis Bertans, odbrana kluba sa Malog kalemgdana je popustila i na poluvreme se otišlo sa aktivnim rezultatom 45:40 (za Zvezdu).

Povratak Armanija u igru nije omeo košarkaše Crvene zvezde, koji su u trećoj deonici pristupili isto, ali pred kraj četvrtine aktivirao se i Vladimir Micov, koji će u kasnijem delu meč biti važan faktor za klub iz grada mode.

Zvezda je manje-više igrala u kontinuitetu dobro ceo meč, dok je Armani na trenutke pokazivao da bi mogao da pobedi meč, a upravo se to desilo u poslednjih nekoliko minuta igre.

Napad crveno-belih malo je stao, dok je za Milano veoma važnu trojku na minut do kraja pogodio Micov – izjednačenje 83:83. Dugo Armani nije došao do nerešenog rezultata, a sada je to uradio na minut do kraja.

Ipak, samopouzdanje koje stekao u onoj velikoj seriji Zvezde, gde je u gotovo svakoj utakmici postizao preko 20 poena – Džejms Feldin preneo je na ovaj meč i završnicu.

Na 39 sekundi do kraja pogodio je težak “flouter“ čime je Zvezda došla do presudnog koša na meču. Dangubić je potom ukrao loptu, a Milko Bjelica pogodio dva slobodna bacanja, 83:87.

Nadu Armaniju na osam sekundi do kraja meča ponovo je vratio Vlada Micov (86:87), međutim Feldin je pogodio oba slobodna, a potom i Ročesti, čime je Zvezda došla do šestog trijumfa iz 15 utakmica.

Posle skora od 2/7 i priče kako je ove godine nemoguće sanjati mogući plasman u plej-of Evrolige, aktuelni šampion regiona i Srbije ponovo je vratio nadu navijačima.

Osmoplasirana ekipa beži Zvezdi za dve pobede, ali tek smo na pola takmičenja, sledi novi pakleni tempo i vreme će nam kazati kakve su šanse kluba sa Malog kalemgdana.

Od naredna tri meča dosta toga zavisi, pošto Zvezda dočekuje Žalgiris (5.1.) i Himki (16.1.), dok gostuje Efesu (12.1.) – tri ekipe koje nisu nepobedive i protiv kojih bi mogli da se zabeleže dobri rezultati i stekne još više samopouzdanja pred završni deo sezone.

Evroliga, 15. kolo:

Armani Milano - Crvena zvezda 88:91 (15:29, 25:16, 20:16, 28:30)

hala: Mediolanum centar

sudije: Karlos Peruđa, Pjotr Pastušjak, Janis Fufis

Sastavi ekipa:

Armani Milano: Gaudlok 3p, Micov 16p, Paskolo 2p, Kalnietis 5p, Tarzuski 4p, Ćinćarini 11p, Mbaje 14p, Tiodor 10p, Džeferson 1p, Bertans 14p, Džerels 0p, Gudaitis 8p. Trener: Simone Pjaniđani.

Crvena zvezda: Radičević (dnp), Dangubić 7p, Ročesti 12p, Feldin 19p, Davidovac 7p, Antić 5p, Lazić 5p, Janković 2p, Lesor 14p, 4sk, Enis 2p, Jovanović (dnp), Bjelica 18p, 7sk. Trener: Dušan Alimpijević.



Evroliga, tabela:

1. CSKA 12/3
2. Olimpijakos 11/4
3. Panatinaikos 10/5
4. Žalgiris 10/5
5. Fenerbahče 9/6
6. R. Madrid 9/6
7. Makabi 8/7
8. Himki 8/7
9. Baskonija 7/8
10. Unikaha 7/8
11. Crvena zvezda 6/9
12. Bamberg 6/9
13. Barselona 5/10
14. Valensija 4/11
15. Efes 4/11
16. Armani 4/11

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar