Video: Stivens kao Vins Karter 17 godina kasnije!

Zakucavanje koje je Vins Karter izveo u finalu protiv Francuske uspeo je da ponovi košarkaš Le Mana Di Džej Stivens. Preko istog čoveka.  Ponovilo se! Vajsov flešbek na Vinsa Kartera i najčuvenije olimpijsko zakucavanje! Sada u izvedbi Le Manovog Di Džej Stivensa.

Košarka 02.01.2018 | 18:30
Video: Stivens kao Vins Karter 17 godina kasnije!
Septembra 2000. godine Amerikanci su igrali finale Olimpijskih igara u Sidneju protiv Francuza, a u centru pažnje se našao jedan potez koji se pamti i skoro dve decenije kasnije.

Vins Karter je zakucao preko 218 centimetara visokog centra Frederika Vajsa i doslovce ga preskočio.

Sedamnaest godina kasnije, Karter i dalje igra u Sakramento Kingsima, a Vajs se sa mikrofonom u ruci našao na francuskom ol-staru zajedno sa Borisom Dijaom. 

Di Džej Stivens i Vajs su se dogovorili da ponove Karterov potez i "vrate se u Sidnej". Ovog puta su zakucavanje svi očekivali pa i sam Vajs, ali zbog toga ne izgleda manje spektakularno. Pogledajte.



A ovako je sve to izgledalo na početku 21. veka.



Jedan od onih trenutaka koji vam suštinski ne znače ništa, ali ćete ih se sećati dok ste živi. Kad na koži osetite da ste upravo prisustvovali stvaranju istorije.

“Zaslužio je to. Nažalost po mene i ja sam na tom snimku. Tad sam naučio da ljudi mogu da skaču“, godinama kasnije je komentarisao Frederik Vajs, 218 centimetara visoki centar reprezentacije Francuske koja je nastupala na Olimpijskim igrama 2000. godine.

Sećate se toga. Svi se toga sećaju. Vins Karter na vrhuncu snage. Kakav je to igrač bio. Mogao je zubima da uhvati i otkine obruč...

Francuzi to zovu: “le dunk de la mort“. Zakucavanje smrti. Karter je bukvalno sahranio Vajsovu košarkašku karijeru. Sve što je uradio za života u tom jednom sekundu je nestalo. Ostao je samo taj jedan momenat. Vajs će zauvek biti ostaćen kao onaj što ga je Karter - preskočio!

"Mislim, ko to radi? Niko dođavola! Majkl Džordan to nije radio. Nije ni Klajd Dreksler. A on to uradi na Olimpijskim igrama", čudo se kasnije legendarni Tim Hardavej u I-Es-Pi-Enovom dokumentarcu snimljenom povodom 15 godina od najčuvenijeg olimpijskog, a možda i generalno košarkaškog zakucavanja.

Znaš da je bilo impresivno kad se o njemu snimi dokumentarac.

"Moj sin je video to zakucavanje. Sad klinci to pronalaze po internetu. Pa me pitaju: ’Ćale, je l si ti video ovo?’. Kažem sine, bio sam tamo!", prepričava Šarif Abdur-Rahim.

Punih 17 godina kasnije Vajs živi u Limožu, vlasik je prodavnice duvana i paba. Karter, vršnjak mu inače, još deli lekcije po NBA ligi. Njegov nebeski skok niko nikad nije ponovio. Sve do danas kada je čuvenu scenu reprizirao Le Manov Di Džej Stivens.

Istina, tokom revijalnog dela ol star utakmice francuskog prvenstva što znači da ne smemo ni da pomislimo da uporedimo ova dva zakucavanja. Ali Vajs je bio tu. I Di Džej Stivens  ga je preskočio. Pa i ako je samo razlog da se prisetimo neverovatnog Vinsa Kartera - nama je dovoljno.

Gledali smo to. I malo je bilo trenutaka u istoriji sporta koje bismo uopšte uporedili sa tim oduševljenjem. Naježili smo se i sada.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar