Štrajkom nisu riješili probleme

Proteklu godinu obilježilo je nezadovoljstvo zdravstvenih radnika širom Republike Srpske. Zaposleni u Domu zdravlja Han Pijesak štrajkovali su u nekoliko navrata, ali njihovi zahtjevi nisu ispunjeni.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Plata kasni mjesecima, doprinosi nisu uplaćeni godinama, lijekova i sanitetskog materijala sve manje. Sve to su bili razlozi za štrajk zaposlenih u Domu zdravlja Han Pijesak, ali njhove zahtjeve niko nije shvatio ozbiljno.

Nema svrhe štrajkovati. Sve što smo dogovorili nije ispoštovano i na kraju smo odustali od štrajka'', kaže zamjenik predsjednika Sindikata Doma zdravlja Han Pijesak Ljubica Kovačević.

„Štrajkovali jesmo, ali nam se nije isplatilo. Situacija je još gora'', potvrđuje doktor Slaviša Mirović.

„Primili smo 60% plate za maj i 70% plate za juni. To su rezultati našeg štrajka'', kaže Mirović.

Umjesto podrške i pomoći, zaposlenim u Domu zdravlja prijete otkazima.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da ima viška radnika, a Fond zdravstva uplaćuje sve manje novca.

Dom zdravlja Han Pijesak prema standardima utvrđenim na osnovu broja stanovnika, treba da ima manje od dva ljekara, par medicinskih sestara i jednog vozača. To nije dovoljno ni da se obezbijedi funkcionisanje Doma zdravlja od 7 do 15 časova radnim danima.

Niko ne daje odgovor na pitanje kako će se stanovnicima Han Pijeska pružati zdravstvena zaštita u popodnevnim i noćnim časovima, vikendom, te ko će i kako posjećivati pacijente u udaljenim selima.

„Trenutno imamo nepuna dva tima porodične medicine. Za ovakav teren i udaljenost ustanova sekundarne zdravstvene zaštite više od 80 km i to je malo, ali to niko ne uzima u obzir'', kaže doktor Mirović i dodaje da imaju problema i sa ovim brojem radnika da organizuju rad 24 časa svaki dan.

„Trebalo bi da neko dođe iz Ministarstva ili Fonda, pa da pokušaju oni da naprave sistematizaciju i organizaciju rada u ovim uslovima'', poručuje doktor Mirović.

Rezultat nebrige za zdravstvene radnike, ali i pacijente, doveo je do toga da sve veći broj ljekara i medicinskog osoblja razmišlja o odlasku u inostranstvo. Protekle godine najposjećeniji su bili kursevi njemačkog jezika.

„Ja ne učim njemački, ali mlađe kolege uče, jer planiraju da odu'', tvrdi doktor Mirović.

U Sindikatu Doma zdravlja Han Pijesak ističu da je večina radnika te ustanove pred penzijom, jer imaju više od 30 godina staža.

„Mi smo pred penzijom, mlađi će vjerovatno otići. Izgleda da je plan da se ovaj dom zdravlja zatvori, jer niko ništa ne preduzima da se situacija popravi'', smatra zamjenik predsjednika Sindikata Doma Zdravlja Han Pijesak Ljubica Kovačević.

Han Pijesak, kao uostalom i većina opština u Istočnom dijelu Republike Srpske, ima sve manje stanovnika, što znači i sve manje glasača. Ipak, to nije razlog da im država uskrati pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.



BN televizija

KOMENTARI14
POŠALJITE PORUKU

007

30.12.2017 19:47

80% JULI,90% AVGUST I 100%SEPTEMBAR.

Idite u Njemacku.Lijecice se narod sam.Travom.Kad jede travu, moze se lijeciti travom.Ovo nema ni u najgorim autoritarijama na Bliskom Istoku.

Njemacka

30.12.2017 20:57

Štedite novac za privatne doktore.

u problemima

30.12.2017 21:53

Da mogu u Njemačku išli bi. To je samo u priči. Gubiti vrijeme i štrajk iz dana u dan samo se mjesto mjenja a ostalo sve isto tapkamo u mjestu.

lud se ludom raduje

30.12.2017 22:33

MIROLJUB

30.12.2017 20:30

DOK GOD DODIK VLADA NECE RIJESIT PROBLEME.

Glasali su i šta sad hoće ? Treba vam tako da se dozovete pameti.

kraj sve bliži

30.12.2017 22:29

Fakticki nasa reformska agenda trazi zrtve, nema rata bez zrtava i stete. A mi se borimo za ekonomiju i razvoj! Uskoroce biti bolje, kada olaksamo napetu prenaseljenost stanovnistva, kada oni koji traze posao odu na zapad onda nama preostaje vise sunca na istoku. Fakticki na istoku, uf, uf..

Zeki Press

31.12.2017 08:26

glasajte

30.12.2017 22:15

Za Dodika i crvene kmere , pa gdje može na istoku RS da Dodik pobjedi to mi nikad nije bilo jasno . Sad gledajte kud zvijezde hodaju .

Pripremiće Baja opet šatore i pečenu prasad.Vaše je samo da opet glasate za SNSD i poslušate obećanja...da bog da svima prisjelo ko je god pojeo i popio njihovo.Sad upisujte kurseve njemackog.....

Radan

31.12.2017 06:04

cek malo

30.12.2017 23:39

A zasto ne idete u Rusiju?Svi pljujete po zapadu a od vas se ne moze prici ambasadama.Fuj

doktori

31.12.2017 05:55

Treba smanjiti plate onima u vladi ministrima a dati zdrastvenom osoblju onima sto rade po bolnicama i domovima zdravlja pocevsi od doktora medecinski sestara do onih spremacica kuvarica i cistacica po bolnicama i domovima zdravlja

Па

31.12.2017 07:17

Ту су горштаци њима доктор није ни потребан. То пуца од здравља. Можда 1 реда ради да се нађе.

Je*o ih SNSD

31.12.2017 11:28

Sad neka ih liječe vračare.

Tražili smo i sada uživajmo bez plata i uplaćenih doprinosa

Žare

31.12.2017 12:55

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.