Slovenački slikar traži azil

Slovenački slikar, poznat, ne samo u Sloveniji i regionu, već afirmisan širom svijeta, primljen je juče u teškom stanju u bolnicu Kasindol u Istočnom Sarajevu, rekao je njegov advokat Dušan Tomić.
.

Bosna i Hercegovina 30.12.2017 | 16:37
Slovenački slikar traži azil
Tomić ističe da je umjetnik, inače teški dijabetičar, „dospio u komu“ i ljekari se bore za njegov život.

Cekota, koji je osuđen na petogodišnju robiju pred pravosuđem Slovenije, zbbog, navodnog učešća u aferi „Patrija“, prije desetak godina zbog nabavke borbednih vozila iz Finske, nalazi se u BiH, u egzilu, od maja, gdje traži politički azil, koji, međutim, još nije dobio.

"Jako je razočaran na vlasti u BiH, prije svega u Federaciji BiH, jer je dosta pomagao ljude, pa i vlast u Federaciji BiH", kaže Tomić.

Dodaje da je razočaran u zvanično Sarajevo i da ga je zamolio da mu traži azil za njega u Crnoj Gori ili Srbiji.

"Inače, njegov predmet je pred Vrhovnim sudom Slovenije, koji treba da preispita njegovu presudu, jer su svi iz te afere, uključujući nekadašnjeg premijera Janeza Janšu, ali i druge, kao i generale iz Slovenije, Austrije i Finske, gdje su, takođe, vođene istrage oslobođeni, dok je osuđen samo umjetnik", kaže Tomić.

Prema njegovim riječima, Cekota može da se vrati krajem februara u Sloveniju, kad nastaje apsolutna zastara u njegovom predmetu.

Tomić se plaši da, u međuvremnu, i Vrhovni sud oglasi njegovog klijenta nevinim, ali da to ne doživi...

(BN/V.Mitrić)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

advokatska prica

30.12.2017 16:14

Dobro on je advokat pa mora da brani klijenta.Ali cuveni slikar umjetnik a pomagao vlasti u Federaciji.Sta ima umjetnik da pomaze politicare? Od njih samo treba bjezati

ODGOVORITE
Name

Vaske

30.12.2017 17:47

Ti si iz advokatske djukela,a i alvijaner.Pa zasto ne bi mogao pomagati umetnik?

Name

PRIJATELJ

31.12.2017 10:48

SLIKE JURE EKUTE UKRAŠAVAJU MNOGE DOMOVE I INSTITUCIJ CIJELOGA SVIJETA. TAKAV SLIKAR JE DRAGULJ PLANETE. ZAR NJEMU PRAVITI PROBLEME???

Name

PP

31.12.2017 08:03

Pozdrav svestranom advokatu.

ODGOVORITE
Name

POLITIČAR

31.12.2017 10:55

AZIL ĆE DOBITI KAD ALIJA OŽIVI. BJEŽI TI MOJ JURE U TOKIJO.

Name

Miriše lova

31.12.2017 09:57

Još mu nađi i mladu ženu da mu društvo pravi...

ODGOVORITE
Name

ASIM IZ SARJEVA

31.12.2017 10:54

ČAST JE NAŠEM GRADU ŠTO U NJEMU ŽIVI TAKAV UMJETNIK. ŽELIMO MU BRZ OPORAVAK.

ODGOVORITE
Name

Cica

31.12.2017 12:53

Nisam znao da u Sloveniji umjetnici se pitaju za nabavku vojnih vozila i oruzija za vojsku.Hiiiiiìi

Name

azil

01.01.2018 12:39

Pročitah naslov...pa se iznenadih.Rekoh neki pošteni Slovenac koji se ne slaže s politikom Slovenije...kad ono bjegunac koji je očito kriv. Koja priča...da čovjek ne povjeruje. On traži azil od države a ne od entiteta i šta tu ima da bude kriva FBiH....ali mora se kroz sve gluposti provući priča kako ovi u Sarajevu sve koče..Uostalom s potpunim pravom mu se ne izdaje azil...osuđen u Sloveniji ,vjerovatno s pravom... a ne kako ovaj advokat kaže "navodno" da je kriv. Čisto ja sumnjam da je on navodno kriv...Ne bi bježao...nego bi tražio pravdu...Očito čeka zastaru...

ODGOVORITE