"Kada treba uzeti pare onda nema veze ko je zločinac"

Ekonomski ekspert i analitičarka Svetlana Cenić gostovala je u "Novom danu" na N1 gdje je sublimirala dešavanja u protekloj godini.

Bosna i Hercegovina 30.12.2017 | 12:00
"Kada treba uzeti pare onda nema veze ko je zločinac"
"Ne bih voljela da mi se ponovi 2017. Dočekali smo Upitnik, pa je trebalo pet puta da se usvoje akcize što je pokazalo besmisao, dezavuisanje institucija.

Onda smo se prošetali od Haga do Evrope, revizija presude uz gromoglasna obećanja, pa onda presude šestorki HVO-a, čudne najave koalicija. Za mene je najveći poraz to što smo pokazali da je taj evropski put jedna totalna farsa", kazala je Cenić.

Dodala je da su međunarodni politički eksperti dali do znanja da će iste stranke opet pobijediti na izborima.

"Međunarodna zajednica je jasno dala do znanja građanima da će ponovo pobijediti ljudi koji su na vlasti. Da to nema veze sa gradnjom puta potpuno je jasno iz sva tri različita teksta Zakona koja su objavljena.

MMF je bio indiferentan prema tim akcizama, a zgrožena sam izjavom domaćih zvaničnika: Možda će nam doći IKEA. To je jedno potcjenjivanje, a posebno su ogavni oni koji kažu da je to evropski put. Ako je to evropski put, ja neću na njega, ja ću na regionalni".

Cenić smatra da će narodna godina biti ekonomski teža, posebno od februara kada krene implementacija Zakona o akcizama u svim sektorima.

"Kada treba uzeti pare od naroda, onda nema veze ko je ratni zločinac. To je zaista podcjenjivanje svih građana, ja zaista želim sretan februar svima koji slave.

Sve što je rađeno je da bi se obezbijedio opstanak ove vlasti. Generalno u BiH nije dobro, ali je u FBiH malo bolje nego u RS jer je industrija bolja".

"Što se tiče gospodina Čovića on je uvijek optimista osim kada nije. Ko je na vlasti svih ovih godina? Od prije rata pa do dan danas. Nema ovdje nevinih, neiskvarenih i pravednih jer se vidi gdje smo", istakla je Cenić.

"Ne kažem da nema nade, samo kažem da smo svaki dan sve bliže onom dnu s kojeg neće preostati ništa drugo osim da se penjemo", poručila je Svetlana Cenić.

(N1)

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Duje

30.12.2017 10:53

Eto je i ona nekad bila na visokoj poziciji i sta bii za obican narod nista ko i sad svi sy oni isti

ODGOVORITE
Name

Dalaj Lama

30.12.2017 11:30

Duje pametniji si kad sutis

Name

zux

30.12.2017 11:50

Ona je otjerana...ocekujes od jedne zene da pobjedi sve ove lopove i kriminalce...

Name

xcx

30.12.2017 12:26

Gospođo Cenic ovo je vasa po stoti put ista ploča. Dobili ste posao, al vidim da vam još nije dovoljno. Ta priča o EU kao jedinom putu je dobra samo za one koji se raduju nadaju da bi mogli upasti u njene institucije koje ne da su preolacene, a sve ostalo je pidvala koja nam se već dugo i slojevito priprema i koja će regulativu utegnuti, ali tek što klasa iznad zavrsi posao. To kako će iz EU stici sredstva i finansiranje projekata koji će u BiH dovesti do toga da kompanije postanu realno konkurentnije od njemCkih je za naivne. Bilo bi realnije da ovu zenu ne slovite kao ekonomski ekspert. Godine da uzmemo polozaj u svetu i poboljsamo standard građana su prošle, a sada bi zaista i Tito imao posla godinama dok ovo ne bi utegao.

Name

M9j Duje

30.12.2017 13:56

E Duje.Da znas.Dok su ona i Milica Bisic nosile budzet to je bio budzet.Pa vi pricajte.E onda kad je dosao onaj idiot Dzombic onda je sve otislo do djavola.

Name

re xcx

31.12.2017 08:51

Tito nema ni trunke znanja da bi on rijesavao ovu krizu,neznalico.Da nije paralelno sa izucavanjem sloserkog zanata studirao i ekonomiju?Pa komunizam je i propao zbog ekonomije.Nije vojska Zapadne Njemacke okupirala Istocnu Njemacku!I sada trebaju komunisti da nas cupaju iz ekonomske krize.A zasto je Titi otvorio granice?Da olabavi pritisak nezaposlenih.

Name

ekonomista

30.12.2017 11:06

Koncept nasih politicara glasi: dovesti strane investitore. To dokazuje koliko su nemocni. BiH-radna snaga odlazi tamo gdje ti isti "investitori", na lice mjesta kod njih da radi. Sumnjam da ce se desiti obrnuto, da investitori dodju u BiH. A i zasto bi? BiH je nestabilno podrucje, uzdrmano ratnohuskackim politikama. Zato samo dolaze "sumnjiva lica", kriminalnog porijekla. Jer samo se sa takvima jos moze uci u posao. Sama nasa vlast ima mafijaske atribute. Prognoza: BiH ce jos dugi niz godina ostati bez veceg boljitka. Jer nema koncepta razvoja, ne favorizuje razvoj nego nacionalizam i kriminal.

ODGOVORITE
Name

vanja

30.12.2017 12:41

Ma kakvi strani investitori! Radio sam na mestu odakle sam imao realan uvid i nisam ,, ekonomski ekspert" i evidentno je da ovde dolaze pod sloganom investitora samo oni koji ekspolatisu prirodna bogastva i to najčešće sa sumnjivih prostora gde se biznis ofrmio u milijarderskim sumama za godinu. Ono što predstavlja ozbiljan izvor sa proizvodnim ciklusom neće doći u BiH je im nedostaje mnogo popratnih oblasti koje daju podršku visoko tehnološkoj proizvodnji. Druga stvar takve proizvdnje zahtevaju budna i sveza za rad čoveka, a takav radnik se ne dobija za 400 Eura na ruke ili 700Eura... Takođe rejting proizvoda stvorenog u BiH pada na tržištu drasticno i teško bilo kakav kvalitet moze to nadoknaditi, a ponuda za taj proizvod je mnogo manja kao takva. Ovde ko dođe sa poslom menja pravila igre jer političari i gradske vlasti ga usmjere na to, a to utiče na proizvodnju, proizvod, ljude..)

Name

Re:ekonomista

30.12.2017 14:06

Ovakvim vladanjem, uz pomoc "medjunarodnih" mesetara, BiH NIKADA nece biti bolja. Jer nije cilj da bude bolja. MMF (zovimo ga kako hocete) daje novac BiH ne da bi je pomogla da se razvije, nego kako bi njen narod sto vise zaduzila. A kako je prezaduzeni narod, u pravilu siromasan, to taj narod nece moci vracati dugove. A znamo sta se dogadja kada uzmete kredit i i sti ne mozete vracati: vasa imovima prestaje biti vasa. Znaci, tada ce "MMF"-uz pomoc nasih politicari- postati vlasnik BiH i onda ce je dati (ili prodati-nama ce biti svejedno kome) onome kome on zeli. Tako ce, opet-uz pomoc nasih politicara-BiH naseliti mudzahedini i njima slicni, a to je plan "medjunarodne" zajednice. Zato se preko koljena i usvoji Zakon o akcizama, koji nema veze sa gradnjom autoputeva, vec ima veze sa izborima-pomoc da se odrzi postojeca vlast, da navedeno zavrsi.

Name

Re:Re:Eko

30.12.2017 14:51

MMF radi za Mudzahedine? Sjedi 1

Name

Poslednji kineski car

30.12.2017 11:51

Pa,učini nešto, nemoj samo pričati. Ti si veliki ekonomista a sjediš u Nadzornom odboru Telekoma BIH. To i ja mogu raditi,a ti pravi novac, pokreni proizvodnju. Lako je pisati knjige, kritikovati i pričati.

ODGOVORITE
Name

miko

30.12.2017 12:30

E moja Cenicka,nesto mi cudno kako ti tako pametna nikako da se uhljebis negdje u vrhu..mozda si previse pametna i postena..mada?

Name

Nedozvoljeno ime

30.12.2017 14:08

Jedva čekam 2018-tu i izbore, dosadili ste i Bogu i narodu sa vašim kmečanjem. Prave ste one babe narikače. Ništa drugo ne znate osim kuknjave i žalopojke na sav glas. Valjda ćete se malo utišati kad vas čika Mile odere na izborima.

Name

adzenda

30.12.2017 12:46

Narod nije potcijenjen, narod je precijenjen. Za sve ovo, narod je debelo kriv. Korupcija je i otac i mater ovog naroda. U tome je kvaka. Narodu ce biti bolje kad bude bolji. A nije vaspitan da bude bolji nego gori. Sijes korupciju, zanjes propast. Po volji ti.

ODGOVORITE
Name

TrazimoRjesenjeNeKrivce

31.12.2017 00:06

Apsolutno se slazem, zivim daleko od BiH, zelim joj sve najbolje, ali citajuci BN komentare mi se cini da je narod gori od politicara.

Name

SRDJO

30.12.2017 13:06

"Možda će nam doći IKEA ! "

ODGOVORITE
Name

Viking

30.12.2017 14:30

Imamo IgoKEU. Od miline jedva dišemo. Još kad stigne IKEA.

Name

Istina

30.12.2017 13:07

Uvalila si se u Nadzorni odbor BH Telekoma i uzimas nekoliko hiljada maraka mjesecno, plus predavanja na fakultetima, plus novac od nevladinog sektora...Tesko te sresti trijeznu. I sada ti kao kritikujes politicare. Ovo je licemjerje, kao kada Spiric kritikuje politicare. Zgadili ste zivot ovom narodu.

ODGOVORITE
Name

Па

30.12.2017 13:22

Богами ја би био презадовољан да се мени може поновити твоја 2017 год.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

30.12.2017 14:20

Velika je iluzija da ima dna, dna nema i nema kraja propadanju. To je istina, a primjer je mnogo, a jedan primjer je država koja se zove Haiti. Jedina nada je da se pojavi neka istinsko poštena srpska organizacija sa odgovprnim ljudima koja će srediti ovaj haos. To je jedina naša šansa, spas, nadati se, druge nam nema. Srećno narode!

ODGOVORITE
Name

popara

30.12.2017 14:22

Sta je istina,je li ona ekonomski strucnjak,novinar ili politicar?

ODGOVORITE
Name

zeleni Bileća

30.12.2017 15:03

Svjetlana, priključi se zelenim i Lazareviću, samo tako će posle idućih izbora tvoja priča u praksi donijeti dobro narodu, samo tako neće pobijediti oni koji nas 22 godine pljačkaju i prave budalama. Nema ništa od konstatacija, praktično da djelujemo na terenu moja Ceco, praktično i nikako drugačije. Isto ti i Lazarević mislite, samo što mi ginemo na terenu, a ti pričaš da ništa ne valja, u pravu si ali ako hoćeš da prestane ta priča, onda se ti i takvi pridružite jedinoj avangardnoj, časnoj i spasonosnoj priči u Srpskoj i BiH.

ODGOVORITE
Name

sta fantazirate

31.12.2017 08:43

Pa uspjesne nacije nikada nece dati ministarsko ili ne daj boze premijersko mjesto nekom profesoru ili ovakome nekom pozivu kakav je kod doticne Cenicke.Kada je u Japanu izabiran sadasnji premijer,neko je u tom postupku spomenuo nekog profesora i odmah su oni koje se pita rekli ma daj.Mislim da u Njemackoj ima i poslovica u smisli daj profesorima nekoliko ministarskih mjesta pa ces vidjeti propast.Djelimicno sam pogledao program PDP za oporavak ekonomije i odmah se vidi da su u pisanju tog programa vazno mjesto imali profesori ili profesor.Treba pitati ljude iz branse.Ljude koji su se pokazali u biznisu.Npr vlasnik firme "Sava" iz BN,gos Krstic koji je ovdje dosao kao gotov biznismen i koji sve zna sta ne valja u nasoj ekonomiji.Probleme sa izvozom,stranim ulaganjem.Dovedite u emisiju sa jedne strane g. Krstica a sa druge strane g.Cenicku,g.Milojevica i sl i postavite pitanje stranih ulaganja.Vidjeli bi koliko je gos Krstic ispred ovih profesora.E sada imamo i vlasnika "Beme" kod Dodika,pitanje je koliko je Dodik njega spreman da slusa,jer treba bas dobro zasukati nrukave,ali i povlaciti nepopularne mjere.

Name

Ekonomista

30.12.2017 16:26

Da mi je samo znati koji fakultet vama dade diplomu doktora nauka i sta li je bila hipoteza vaše disertacije jer ovo što vi pričate nema nikakve veze sa ekonomijom. Pitanje prikupljanja novca od cestarina stvoriće uslove za pokretanje industrije u oba BH entiteta i nova zaposlenja u građevinskom sektoru i rast direktnih poreza koji će povećati budžete ovisnosti o pripadnosti prihoda i to su činjenice. Ali eto sve je kod nas naopako pa tako može svak doći pred Tv kamere i pričati priče opozicionih stranaka i predstavljati se ekspertom i analitičarem.

ODGOVORITE
Name

Neće bidne

02.01.2018 06:58

Prikupljena putarina neće biti dovoljna ni za plate zaposlenih i tekuće dnevne troškove u i oko autoputeva. Živi bili pa vidjeli.

Name

PERO

30.12.2017 18:19

TISI TA PRVA KOJA TAKO RADIS I SUTI VISE.

ODGOVORITE
Name

Re Pero

01.01.2018 20:57

Pero pise se odvojeno "ti si". Glupane na 9-tu!

Name

akcize

01.01.2018 23:48

Cenicka svaka ti je ka njegoseva tebe treba izabrati za presednika bosne

ODGOVORITE