Uz više djece, veće i povlastice

Predsjednik Udruženja porodica "Četiri plus" Banjaluka Jovan Radovanović rekao je da su višečlane porodice nacionalno pitanje broj jedan, te da je neophodno da im se zakonskim rješenjima obezbijede veće olakšice i bolji društveni položaj.

Republika Srpska 30.12.2017 | 10:30
Uz više djece, veće i povlastice
"Borimo se za zakonska rješenja putem institucija. U saradnji sa gradskom upravom Banjaluka uspjeli smo obezbijediti da učenici i studenti iz višečlanih porodica dobiju stipendije, a srednjoškolci besplatne upisnine", rekao je Radovanović. 

On je dodao i da su obezbijeđeni besplatni vrtići za djecu iz višečlanih porodica. 

Prema njegovim riječima, ovo udruženje sa 630 porodica, od posebnog je značaja za grad Banjaluku. 

"Grad je obezbijedio besplatan prostor za rad udruženja, s tim da plaćamo PDV. U ovoj godini smo iz budžeta grada dobili 10.000 KM za podršku aktivnostima Udruženja tokom cijele godine", rekao je Radovanović. 

On je naveo da je taj iznos nedovoljan te da je za funkcionisanje Udruženja i njegove aktivnosti godišnje potrebno oko 50.000 KM. 

"Imamo nezvaničnu informaciju da će u 2018. godini za rad kancelarije iz gradskog budžeta biti izdvojeno 12.000 KM, za nabavku udžbenika za socijalno ugroženu djecu 10.000 KM, dok je za podršku porodicama koja grade objekat za stanovanje predviđeno 5.000 KM", kaže Radovanović. 

On je istakao da iz Udruženja redovno posjećuju svoje članove, te im u saradnji sa pojedinim organizacijama i našim ljudima koji rade u inostranstvu obezbjeđuju pomoć u građevinskom materijalu. 

Radovanović je naveo a je Udruženje podijelilo i više od 500 novogodišnjih paketića. 

"Od njemačke humanitarne organizacije `Adra` dobili smo 378 paketića i na tome smo im posebno zahvalni. Njemački humanitarci su obezbijedili i 150 manjih porodičnih paketa kojima će obradovati pojedine porodice za Novu godinu i Božić", naveo je on. 

Radovanović je dodao da ovom udruženju novogodišnje paketiće obezbijedili i mališani iz vrtića "Dora" i "Pahuljica", dok su banjalučki srednjoškolci najavili da će obezbijediti 100 paketića. 

Radovanović je rekao da Udruženje tokom čitave godine ima razne aktivnosti. 

"Ove godine je kršteno 18 djece, a organizovano je i tradicionalno druženje blizanaca", naveo je Radovanović. 

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Regan

30.12.2017 20:17

Za viseclane porodice 12000 KM,a lopovi za samo jedan audi daju 120000 KM,sramota nevidjena.

ODGOVORITE