Svađa Hrvatske i Slovenije ruši EU

Nemački dnevni list Velt u članku o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, koji smatra potpuno bizarnim, upozorava da bi od njega najviše koristi mogli imati zagovornici neliberalne demokratije unutar EU, poput mađarskog premijera Viktora Orbana i poljskog ultrakonzervativnog lidera Jaroslava Kačinjskog.

Region 30.12.2017 | 07:45
Svađa Hrvatske i Slovenije ruši EU
List piše da se Hrvatska i Slovenija ''''već godinama žestoko natežu oko nekoliko kvadratnih metara mora'''', i to čak ne oko lepih jadranskih plaža nego o ''''području na kojem lovi nekoliko ribara'''', prenosi portal Index.hr.

Zbog razgraničenja u malom Piranskom zalivu ''''dva suseda idu opasnim smerom konfrontacije'''', a večna svađa bi sada mogla eskalirati zbog odluke Slovenije da primeni međunarodnu arbitražnu odluku o razgraničenju dve države, navodi Velt.

''''Hrvatska je do današnjeg dana imala skoro dve godine da prizna arbitražnu odluku, prema kojoj Sloveniji pripadaju dve trećine zaliva, ali hrvatska vlada se odlučila da će arbitražu sveukupno ignorisati. Hrvatska je, štaviše, već pre dve godine u znak protesta istupila iz arbitražnog procesa'''', podseća nemački list i navodi da je hrvatski argument za takav potez bila nepravilnost u arbitražnom procesu.

''''Napetosti su izraz starih borbi za podelu teritorija među proizvodima raspada Jugoslavije, te će ionako krhki mir na zapadnom Balkanu još više dovesti u pitanje. I turisti bi mogli osetiti posledice toga. Naime, niko ne može sprečiti Sloveniju da uvede stroge granične kontrole prema Hrvatskoj'''', piše Velt i ističe da Hrvatska nije deo šengenske zone slobodnog kretanja.

Slovenija je to već letos bila napravila, a rezultat su bile kolone duge kilometrima, napominje list i upozorava da bi takav stalni granični režim bio fatalan za hrvatski turizam.

''''No još veći je problem to što je arbitraža kao instrument rešavanja graničnih sporova oslabljena. Ako ta vrsta neutralnog posredovanja treće strane više ne uživa poverenje i neće biti prihvaćena s obe strane, onda je Evropska unija izgubila jednu od najvažnijih poluga za svoju politiku na Balkanu'''', piše list.

Brisel se nadao da će pomoću arbitraža srediti i neke druge granične sporove u regionu ''''koji je pun takvih konflikata'''', a hrvatsko-slovenačka arbitraža se pretvorila u ''''mračan presedan'''', iz kojeg je izašlo još ''''internog stresa za EU''''.

Nemački list podseća i da je ''''Hrvatska kao najmlađa članica EU posvađana sa svim svojim susedima'''', ali ključno je što njeno odbijanje priznavanja arbitražne presude i drugima nudi takvo ponašanje kao mogućnost.

S obzirom na to da zemlje nastale raspadom Jugoslavije nisu same u stanju bilateralnim dogovorom rešiti svoje probleme oko granica, ako to nije moguće ni međunarodnom arbitražom, celi proces približavanja Evropskoj uniji bi se mogao pretvoriti u seriju blokada.

''''Upućeni u briselske stavove su zabrinuti da bi insistiranje Evropske komisije na priznavanju arbitraže u Hrvatskoj moglo biti interpretirano kao jednostrana podrška Sloveniji, te Hrvatsku još više gurnuti u savez s nacionalistima iz Mađarske i Poljske'''', zaključuje Velt i završava konstatacijom da bi takav razvoj događaja ''''dugoročno predstavljao postavljanje eksploziva pod celi evropski projekt''''.

(Agencije)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

boro

30.12.2017 07:57

Tako je kad se aminuje stvaranje države na tuđoj teritoriji . Treba da im svi uzmu svoje i da se riješi problem hrvatske države . Ostali bi na 23% ko i bošnjaci , ako im i toliko pripada .

ODGOVORITE
Name

re

30.12.2017 08:16

Bošnjaci nikada nisu imali ni 1%, tako da mu ovih ogromnih 23% dođe kao historijski uspjeh i plus Brčko. Mada tih 23% ima za cilj da pokaže kako je bošnjačka strana veliki gubitnik, mada je u stvarnosti dosta više od 23%,

Name

General

30.12.2017 08:51

@bor-o: Iz koje sume si ti izasao? Pogledaj imas li sta jesti pa onda pricaj o teritoriju i cije je sta!

Name

@Boro Turkoglu

30.12.2017 09:06

Za razliku od karpatskih vlaha i ostalih turskih potomaka, Bošnjaci su na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.

Name

mad max

30.12.2017 12:04

Za sve vas pametnjakovice koji lupetate gluposti, procitajte statistiku 1991. god. o stanovnistvu BiH i bice vam sve jasno. Izgleda da vam to nisu roditelji pricali, inace nebi ste lupetali gluposti.

Name

Kkkkk

30.12.2017 14:41

To boro inteligencijo da nije mozda na Beogratskom pasaluku napravljena glupsone samo je mores mrzit jedino ti to preostaje.

Name

Re

30.12.2017 15:31

Ti hrvati su stoleca krali tuđu zemlju ,sta zele jos.

Name

075

30.12.2017 08:31

Ne znam za vas,ali meni je najsmješnije kada nam trube iz EU o tome kako ne možemo u nju ući,dok ne riješimo sve granične sporove sa susjedima. Koliko jučer primiše Hrvate,koji imaju probleme sa skoro SVIMA. BiH,Srbija,CG,Slovenija,za Italijane i Mađare nisam siguran. Poslije nam pričaju,kako nema dvostrukih standarda na našem svijetlom putu u bolju budućnost zvanu EU,gdje teku med i mlijeko. Da li se sjećate kako su se primirili,prije prijema,po pitanju veličanja ustaškog režima,a onda kreće reinkarnacija koja neće prestati dok ih neko ozbiljan ne spusti na zemlju i suoči sa posljedicama.

ODGOVORITE
Name

M

30.12.2017 08:40

Hrvatska kao država i narod je bolesna i gladna.. fuj

ODGOVORITE
Name

Za Ovog M

30.12.2017 14:45

Ti si gladan glupane hrvacka je za tebe raj na zemlji da ti je njenu putovnicu daobi zivot.

Name

Ejfs

30.12.2017 08:57

Veliko bi cudo bilo da nekad Hrvatska prizna bilo kakvu odluku ili presudu o bilo cemu.To je narod koji je umisljen toliko da misle da se zbog njih sunce okrece. Da oni kad priznaju neku presudu bilo bi zapisano u rublici za nepovjerovati. EU nista gore nije mogla napraviti nego njih primiti u neku zajednicu a barem su sad vidjeli koji su sljam od naroda podrzali.Ovo sto rade sad radili su uvijek i u ratu sve fino zasnovano na lazima a onda noz u ledja kao sto rade svi slabici koji nemaju ni casti ni ponosa ni svoje ja ni svoj karakter. Obicni klosari ma i klosari su za njih gospoda.Svaka cast Slovencima kad nedaju pedalj svoje zemlje i bore se za nju kao sto rece onaj bore se za dva lavora mora .Tako i treba da je casa mora u pitanju. Dosta su ovi latini pokrali tudje teritorije i napravili sebi neku kretensku drzavu u kojoj vladaju kreteni i sire kretenizamna sve oko sebe.

ODGOVORITE
Name

lui

30.12.2017 11:57

Jest brate umisljeni su vise od nebeskog naroda. Ne moze se s njima ni razgovarati. Ljudi su cak pokusali Livanjski sir kao izvorni Hrvatski proizvod zastititi. Koja je to bolest od naroda i drzave. Srbi kao Srbi su nazalost sirotinja pa ne mogu vise od ovoga sto danas Vucic radi i prica (bajke i zavjere), ali kad bi mogli i oni bi sutra u osvajacke ratove kao i 90ih. Nekako su CG i BiH najmirnije i stalozenije.

Name

Kkkk

30.12.2017 14:48

Jadnice ti si mjerodavan da dajes misljenja o jednom cijelom narodu ti si bolesnik u glavi tebe su trbali primit cobane umisljeni.

Name

Sinny Boy

30.12.2017 08:58

U bivšoj SFRJ to je bio zajednički zaliv. Ali eto, sad su se osamostalili i više ne žele da ga zajedno koriste. Jadnici.

ODGOVORITE
Name

Cica

30.12.2017 19:54

Da im slucajno nije kriva i zato SFRJ I JNA?Bolesnici.

Name

Fed

30.12.2017 09:10

Bosna je bila bosnjacka uvijek samo Turci dovedose sa sobom svoje sluge Vlahe u od tad nema mira na ovim prostorima

ODGOVORITE
Name

reFED

30.12.2017 10:05

Je li ti neko rekao do sada da odes kod cika doktora za glavu???

Name

Sa strane

30.12.2017 14:28

@fed: Pa što ste onda, i dan danas, podguzne muve Turcima, kad su vas toliko zajebali? Usput, Turci su okupirali Bosnu? Kad ste se pobunili? Okupirali ja Austrijanci. Kad ste se pobunili? Hitler i Pavelić? Kad ste se pobunili? Nikad, Bošnjo! Služili ste svakom ko vam kuću okupira. I danas šenite pred Inckom i tuđim ambasadorima kao kučići. I ne prodaji te fore o vašim tapijama nad Bosnom. Dupe ste lizali svakon ko ju je okupirao, pljačkao, palio...

Name

RAMIZ

30.12.2017 09:12

Boro ima ti taj komentar smisla.Sta je sledece nama BiH raditi.Trebinje je imalo izlaz Sutorini,Veliki i Mali Skulj..,a Dubrovacka Republika,,Sretna Nova 2018.godina.

ODGOVORITE
Name

Гаврило Принцип

30.12.2017 13:12

“Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде”.

ODGOVORITE
Name

Гаврило Принцип

30.12.2017 13:15

И у такву Европу ми да уђемо , Не хвала !

ODGOVORITE
Name

Sa strane

30.12.2017 14:16

Hrvati i Slovenci su srušili Jugoslaviju. Teško zajednici u kojoj su Hrvati. Ne volim generalizacije, ali to je najdivljačniji narod u Evropi.

ODGOVORITE
Name

Arm

30.12.2017 19:04

Neka se tuku,razjebali su nam najbolju državu na svijetu.