EL: Pobjeda Zvezde u Milanu i CSKA-a u Baskiji!

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Armani Milano u gostima sa 91:88 u 15. kolu Evrolige i trijumfom završili godinu.  Vrući finiš, hladna glava: Zvezda osvojila Milano! Crveno-beli ponovo pobedili šampiona Italije u gostima i završili 2017. godinu šestom evroligaškom pobedom! Tačka! Velika pobeda za tim Dušana Alimpijevića u Milanu.  CSKA u finišu slomio otpor Baskonije! Košarkaši CSKA iz Moskve savladali su Baskoniju u gostima, u dramatičnom meču 15. kola Evrolige.  CSKA u finišu slomio Baskoniju, "okreće" kao prvi! Moskovljani se probudili na vreme i slavili na gostovanju u Vitoriji.  Armejci zaključali Baskoniju poslednjoj četvrtini! Ćaćo Rodrigez i Vil Klajburn vodili CSKA do trijumfa.

Košarka 29.12.2017 | 23:15
EL: Pobjeda Zvezde u Milanu i CSKA-a u Baskiji!
Zvezda je do pobede došla uz oscilacije zbog kojih se Armani tokom meča nekoliko puta vraćao u igru. Crveno-beli su konstantno vodili i na kraju zasluženo slavili u pravoj triler završnici.

Najefikasniji u Zvezdi je bio Džejms Feldin sa 19 poena, četiri skoka i tri asistencije. Milko Bjelica je imao 18 poena uz sedam skokova, a Matijas Lesor je imao 14 poena.

U Armaniju je ubedljivo najbolji bio Vladimir Micov sa 16 poena i nekim od važnih šuteva kada se Armani vraćao u igru i smanjivao razliku za Zvezdom. Dairis Bertans je bio "snajper" sa 4/5 za tri i 14 koševa ukupno koliko je ubacio i Mbaje.

U Zvezdinu korist su najviše prelomila slobodna bacanja koja su crveno-beli izvodili gotovo perfektno 21 od 22.

Obruč je već od početka "slušao" Džejmsa Feldina pa je Zvezdin bek vrlo brzo ubacio svoje prve poene trojkom, a onda je obruč "uštopovao" loptu na flouteru i Zvezda je povela sa 9:3.

Feldin u ritmu je bio dobar znak za crveno-bele koji su povučeni njegovom igrom posle samo četiri minuta došli do dvocifrene prednosti 14:3. Do tog trenutka već su dali dve trojke kojima su povećavali prednost.

Na seriju 5:0 Italijana, crveno-beli su odgovorili svojom serijom i do kraja prve deonice povećava na 29:15. Posle trojke Davidovca i serije Zvezde 8:0 imali su crveno-beli i maksimalnih +17 na 37:20 ali od tog trenutka se Armani postepeno vraćao u igru.

Pravi potop u igri Zvezde desio se između 17. i 19. minuta kada su Bertans sa dve i Kalnijetis jednom trojkom uz još dva poena napravili seriju 11:0. Zvezda se potom malo konsolidovala i do poluvremena sačuvala plus pet, 45:40.

U nastavku kreće zrelije da igra Zvezda, čuvali su loptu, koristili napade što su duže mogli i polako ponovo počeli da prave razliku. Tada na scenu stupa Vladimir Micov koji je bio maksimalno motivisan. Kada se tome doda da Zvezda od pet šuteva u trećoj četvrtini spolja nije pogodila nijedan, pa Gudaitis u njenom finišu približava svoju ekipu na 61:60.

Trojke su ponovo počele da ulaze u četvrtoj četvrtini. Lazić i Bjelica su dvema trojkama dali Zvezdi prostor da "diše" 69:64. Kada je i Dangubić u 35. minutu pogodio za 72:64 Zvezda je imala momentum.

Međutim, nekoliko teških trojki Armanija i jedna izgubljena lopta Davidovca su obezbedili novi priključak Italijanima da bi Micov na 51 sekund do kraja pogodio trojku za izjednačenje 83:83.

Od tog trenutka se ušlo u neizvesnu završnicu. Feldin je pogodio u prodoru, Dangubić je ukrao loptu Paskolu a Bjelica u kontri sam promašio drugi zicer na meču. Pogodio je Bjelica dva slobodna bacanja, pa je Zvezda imala četiri razlike, ali onda Micov daje novu trojku za 87:83.

Ušlo se u penal završnicu iz koje je Zvezda izašla kao pobednik za skok na 11. mesto Evrolige sa šest pobeda i devet poraza.

Sjajan kraj sjajne 2017. Crvene zvezde mts!

U poslednjoj utakmici Evrolige u ovoj kalendarskoj godini, srpski predstavnik ostvario je šestu pobedu i dočekaće Novu godinu sa lepim osećajem, sa skorom 6-9!

ARMANI - ZVEZDA 88:91 (15:29, 25:16, 20:16, 28:30)

Na gostovanju šampionu Italije, crveno-beli nisu dozvolili domaćinu nijedno vođstvo. U drugoj četvrtini Beograđani su imali i plus od 17 poena, ali se rival vraćao, uveo meč u egal završnicu i na početku 40. minuta prvi put izjednačio (83:83), trojkom svog najboljeg igrača Vladimira Micova (16 poena).

Međutim, sjajni Džejms Feldin (19 poena) ostao je hladan kao na treningu i teškim šutem vratio je Zvezdi prednost 39 sekundi pre kraja. Odlični Nemanja Dangubić potom je oduzeo loptu Armaniju i dodao je do Milka Bjelice (18 poena), koji je promašio polaganje uz faul, ali je pogodio oba slobodna bacanja za nedostižnih 83:87.

Iako je Micov odgovorio još jednom trojkom, Feldin i Ročesti su zaokružili lepo veče crveno-belih u Milanu i rutinskim pogocima sa "crte" doneli slatku pobedu srpskom šampionu.

Ispostavilo se da je mirna ruka igrača Zvezde na liniji penala bila prelomni faktor u noći uoči poslednjeg vikenda 2017. godine. Alimpijevićeva ekipa izvela je 22 slobodna bacanja i iskoristila 21 i u tom segmentu takođe pokazala mir, koji je izgubila samo pred finiš prvog poluvremena, kada su Dairis Bertans, Andrea Ćinćarini i Mantas Kalnijetis trojkama vratili domaćina u igru, serijom 14:1.

Crveno-beli su do pauze zadržali prednost, a u nastavku su je zadržavali odbijajući nekoliko ofanziva domaćina. Čitali su situacije, koristili "mismeč" situacije i važnim sekvencama Matijasa Lesora (14 poena), Branka Lazića (5 poena i četiri skoka) i Nemanje Dangubića (7 poena, 4 skoka) nalazili načine da odgovore na nalete Armanija.

Uporni italijanski prvak se nije predavao, u nekoliko navrata se približavao na posed zaostatka, ali je u tim trenucima ostajao bez preciznog šuta koji je čekao milanski Forum. Endrju Gaudlok (tri poena) pokušao je da šest minuta pre kraja uhvati ritam, ali je vezao nekoliko promašaja, a Zvezdina odbrana bila je fokusirana i na Džordana Tiodora (10 p), što je Amat Mbaje iskoristio da postigne 14 poena, mada je finiš propustio zbog pet ličnih grešaka.

Posle utakmice, crveno-beli su pozdravili grupu svojih navijača i napustili halu sa šestim evroligaškim "skalpom" ove sezone. Zvezda je tako spustila zavesu na 2017. godinu, koju će njeni navijači takođe pamtiti po trofejima i velikim pobedama, a kratak odmor trajaće samo do nedelje, 31. decembra, kada će početi priprema za meč protiv Olimpije u utorak.

Kockala je Crvena zvezda +17 poena prednosti u Mediolanum Forumu, ali je kuglica ruleta stala na crveno! Tačnije plavo, jer su igrači Dušana Alimpijevića igrali u dresovima te boje. Zvezda je slavila protiv Olimpije u Milanu s 91:88 i tako došla do šeste pobede u ovogodišnjoj Evroligi. Do sjajnog brejka u gostima!

Pravi način da se stavi tačka na uspešnu 2017. godinu. I da se podgreju nade za ono što sledi u 2018.

Tokom meča bilo je dosta uspona i padova u igri Zvezde, išli su crveno-beli na veliku prednost do čak i 17 razlike, pa dopuštali domaćem timu da smanji istu. I tako u krug.

U poslednjoj deonici su Bjelica, Lazić i Dangubić dali važne trojke i Zvezda je išla sve bliže pobedi. Naravno, opet se situacija zakopmlikovala, Olimpija je prišla, a nerešeno je bilo na manje od minut pre kraja utakmice posle trojke Micova.  Feldin je dao dvojku na 39 sekundi pre kraja, potom je Bjelica dodao sa bacanja. Potom je ponovo Micov dao novu trojku i vratio Olimpiju u igru, Feldin dao dva slobodna.

Usledila je penal-završnica i sjajna odbrana Lazića u poslednjem napadu Olimpije!

Milko Bjelica i Matijas Lesor su igrali jako dobru utakmicu pa je ovo jedan od retkih mečeva gde je centarska linija Zvezde odnela prevagu. Feldin je bio najefikasniji s 19 poena.

Početak je bio dobar za Zvezdu, dosta promašaja je imala domaća ekipa preko Gaudlokai Tiodora, tako da su crveno-beli uz nekoliko lepih napada i šuteva Feldina došli do ranog vođstva od 3:14 posle trojke Antića i šetnje Ročestija.

Sve se nastavilo trojkama Ročestija i Bjelice, Zvezda je vodila i s 20:6. Olimpija je igrala jako slabo u napadu, tako da je Zvezda mogla da ide i na veću razliku.

Pjaniđani se plašio pre meča od Bjelice (stigao do 600. skoka u Evroligi) i Antića, a videlo se i da je bio u pravu. Visina Zvezde je bila veliki problem za Manekene, kao i šut crveno-belih.

Imala je Olimpija pokušaj povratka u utakmicu, ali je Zvezda baš u tim momentima izvadila mašinku i izrešetala Olimpiju. Onda je i domaćin uzvratio dobrom serijom pa je rezultat na poluvremenu bio 40:45. Mogla je ta prednost da bude mnogo veća. Bilo je i plus 17 za Zvezdu u jednom momentu u drugoj četvrtini.

Početak treće deonice bio je pravi primer kako Zvezda treba da igra. Dugi napadi, sigurna realizacija i crveno-beli su došli do devet poena prednosti. Olimpija je dosta mašila u šutu i to je bio važan detalj kroz ceo meč.

Malo je Zvezda podigla nivo igre u odbrani i to se videlo i na rezultatu tokom treće četvrtine. A malo je sve kvario Bertans šutem za tri poena, potom se tim Dušana Alimpijević mučio u napadu i ušlo se u poslednju deonicu sa samo jednim poenom razlike.

Neizvesnot je bila sve veća. Sve do samog kraja. Ali je Zvezda uspešno položila test.

EVROLIGA: Olimpija Milano - Crvena zvezda 88:91 (15:29, 25:16, 20:16, 28:30)

Dvorana: Mediolanum Forum
Sudije: Karlos Peruđa (Španija), Pjotr Pastusjak (Poljska), Janis Fufis (Grčka)

OLIMPIJA MILANO: Gaudlok 3, Micov 16, Paskolo 2, Kalnietis 5, Tarčevski 4, Ćinćarini 11, Mbaje 14, Tiodor 10, Džeferson 1, Bertans 14, Džerels, Gudaitis 8

CRVENA ZVEZDA: Radičević, Dangubić 7, Davidovac 7, Lazić 5, Antić 5, Feldin 19, Janković 2, Ročesti 12, Lesor 14, Enis 2, Jovanović, Bjelica 18

CSKA se mučio u Vitoriji, ali je na kraju bio koncetrisaniji u finišu i slavio rezultatom 90:81.

Domaćin je mnogo bolje otvorio meč – dobila je Baskonija prvu četvrtinu rezultatom 26:18, ali je onda ekipa Dimitrisa Itudisa uzvratila u drugom delu i od tada se igralo u egalu.

Utakmica je bila izjednačena sve do poslednjih pet minuta, kada su ‘Armejci’ pojačali odbranu i stigli do važnog trijumfa.

Junak pobede CSKA bio je Ćaćo Rodriges sa 25 poena, 8 asistencija i 6skokova, Vil Klejburn je dodao 20 poena i uhvatio 6 lopti, dok je Nando de Kolo upisao 11 poena.

Na drugoj strani, Tornike Šengelija je imao dabl-dabl (20 poena i 13 skokova), dok je Janis Tima upisao 17 poena i 5 skokova.

CSKA na čelu tabele sada ima 12 pobeda i tri poraza, dok je Baskonija na devetoj poziciji sa skorom 7-8.

Vodila je Baskonija na ulasku u poslednju četvrtinu, ali se CSKA iz Moskve probudio na vreme i, pre svega, zahvaljujući odličnim "rolama" Vila Klajburna i Serhija Rodrigeza došao do nove pobede na "vrelom" gostovanju.

Moskovljani tako "okreću" prvi krug ligaškog dela Evrolige kao prvoplasirani sa skorom 12-3, sa trijumfom više u odnosu na Olimpijakos.

BASKONIJA - CSKA MOSKVA 81:90 (26:18, 22:33, 24:19, 9:20)

Baskonija je odlično otvorila meč i povela 26:18, ali je svu stečenu prednost prokockala do poluvremena. Identičan scenario gledali smo i u drugom poluvremenu pošto je domaćinu pripaa treća, a gostu četvrta četvrtina kada je Baskonija zaustavljena u napadu kada su postigli svega 9 poena, nasuporot 20 koliko je dao CSKA.

Najefikasniji u sastavu lidera Evrolige bio je Serhio Rodrigez sa 25 poena, dodao je još 6 skokova i 8 asistencija, dok je i Vil Klajburn bio efikasan sa 20 poena, a mora se istaći i dobar nastup Kajla Hajnsa koji je uhvatio veliki broj lopti za novi napad svog tima kada se "lomilo".

Na drugoj strani dobri su bili Tornike Šengelija sa 20 poena i 13 skokova i Janis Tima koji je ubacio pet trojki za 17 poena.

Baskonija prvi deo sezone završava prva "ispod" crte sa 7 pobeda i 8 poraza.

REZULTATI 15. KOLA:

Himki – Barselona 65:79
Anadolu Efes – Bamberg 69:58
Baskonija – CSKA 81:90
Armani – Crvena zvezda 88:91

u četvrtak:

Fenerbahče – Real Madrid 77:79
Žalgiris – Olimpijakos 74:68
Makabi – Unikaha 78:89
Valensija – Panatinaikos 67:63

TABELA: CSKA 12-3, Olimpijakos 11-4, Žalgiris 10-5, Panatinaikos 10-5, Fenerbahče 9-6, Real 9-6, Makabi 8-7, Himki 8-7, Baskonija 7-8, Unikaha 7-8, Bamberg 6-9, Crvena zvezda 6-9, Barselona 5-10, Milano 4-11, Valensija 4-11, Efes 4-11.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar