Otpad opasan i kancerogen

Analiza otpada koji je pronađen u selu Vukićevica kod Obrenovca pokazala je da je opasan i kancerogen, izjavio je saradnik Instituta MOL Ilija Brčeski.

Republika Srpska 29.12.2017 | 18:02
Otpad opasan i kancerogen
On je novinarima u tom selu rekao da je 11 uzoraka kancerogeno i toksično, a četiri su inertna, "što ne znači da smiju da se protivzakonito odlažu, već moraju da se prerađuju".

"Otpad je neka vrsta bombe koja bi decenijama zagađivala podzemne vode. U otpadu su nađeni benzoli, benzeni i trihloretilen koji je veoma teško razgradiv", rekao je Brčeski.



Kako je dodao, riječ je o industrijskom otpadu i istraga će utvrditi čiji je i kako je dospio tu.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je da je Srbija veoma zagađena zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca.

"Nadam se da smo spriječili katastrofu i jedva čekam da se završi istraga i da se utvrdi odakle je stigao otpad", kazao je Trivan.

On je dodao da je akcija otkrivanja otpada sprovedena u saradnji sa bezbjednosno infromativnom agencijom zbog toga što imaju stručne ljude i resurse.



Trivan je najavio da će takvih akcija otkrivanja protivzakonito odloženog otpada biti još.

"Ovo nije jedini slučaj nezakonitog odlaganja otpada i država neće tolerisati da se ugrožava životna sredina", rekao je Trivan i pozvao građane da prijave sumnjive slučajeve odlaganja otpada.

Opštinski javni tužilac Danijela Sinđelić rekla je da se još vještače uzorci otpada i da će tužilaštvo nastaviti da obavještava građane o tome.



Ona je dodala da, u zavisnosti od kvalifikacije krivičnog djela, minimalna kazna može da bude novčana i pet godina zatvora.

Predsjednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je protivzakonito odlaganje otpada u Vukićevici otkriveno 1. avgusta, na osnovu prijave građana i dodao da su tada obavještene sve nadležne institucije.

Građani se sada, prema njegovim riječima, snabdjevaju vodom iz cisterni za vodu, jer su upozoreni da je ne koriste dok analize ne budu gotove.



Čim je utvrđeno da je riječ o opasnom otpadu, vlasnik firme "Nitor trans" Z. M. je uhapšen, jer je 25 tona otpada smještenog u 89 buradi pronađeno na njegovoj privatnoj parceli.

(N1/Beta)

Komentari / 0

Ostavite komentar