Sport u 2017. godini: Povratak Federera i Nadala, Žoc 9+!

Ljubitelji sporta imali su u 2017. godini sijaset zanimljivih takmičenja iako godina nije bila olimpijska. Ipak, izdavajamo povratak Rafaela Nadala i Rodžera Federera, kao i devetu evropsku titulu Željka Obradovića.

Ostali sportovi 01.01.2018 | 23:45
Sport u 2017. godini: Povratak Federera i Nadala, Žoc 9+!
Godina na izmaku donijela je obilje velikih sportskih događaja, iako 2017. nije bila olimpijska. Tradicionalno godinu su otvorili rukometaši, ovoga puta Svjetskim prvenstvom koje je od 1. do 29. januara održano u Francuskoj. Prvi mjesec 2017. godine obilježio je i prvi grend slem teniski turnir sezone

- Svjetsko prvenstvo u rukometu-

Francuska je postala novi-stari šampion svijeta.

"Trikolori" su u odličnom finalu odigranom u pariskom Bersiju savladali Norvešku i potvrdili dominaciju u svjetskom rukometu, koja traje i traje...

FRANCUSKA - NORVEŠKA 33:26 (18:17)

Zanimljivo do polufinala su stigle dvije reprezentacije iz regiona, Hrvatska i Slovenija. Ali, obje su poražene, pa su se sastale u utakmici za treće mjesto. U spektakularnoj utakmici do istorijskog uspjeha i prve medalje na svjetskim prvenstvima stigli su Slovenci koje je sa klupe predvodio Veselin Vujović.

U susretu u kojem su 20 minuta prije kraja imali zaostatak od čak osam golova (26:24) Slovenci su napravili veliki preokret i na kraju proslavili veliku pobjedu rezultatom 31:30.

Najkorisniji igrač prvenstva bio je Nikola Karabatić (Francuska), a najbolji strijelac sa 50 golova Kiril Lazarov (Makedonija)

-Australijan open-

Rodžera Federera su prošle godine mnogi "tjerali" u penziju, kada je napravio šestomjesečnu pauzu, najdužu u svojoj karijeri, ali se jedan od najvećih koji je ikad držao reket vratio u velikom stilu.

Šampionski...

Pobijedio je u finalu Rafaela Nadala rezultatom 3:2, po setovima 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 i osvojio svoj 18. grend slem u karijeri.

Od tenisera iz regiona najdalje su otišli Viktor Troicki i Ivo Karlović, koji su se plasirali u treće kolo. Novak Đoković, u tom trenutku prvi reket svijeta, je senzacionalno okončao takmičenje u drugom kolu.

-Afrički kup nacija-

Fudbaleri Kameruna su po peti put postali šampioni Afrike.

U finalu Afričkog kupa nacija, ekipa koju sa klupe vodi belgijski trener Hugo Bros savladala je Egipat 2:1.

Golovima rezervista, "lavovi" su stigli do pobjede i tako osvojili pehar koji su prethodno podizali 1984, 1988, 2000. i 2002.

Junaci Kameruna ovaj put bili suNikolas N'Kulu, defanzivac Olimpik Liona iVinsent Abubakar, centarfor Bešiktaša.

- Superbol-

Nju Igland Patriotsi su osvojili peti trofej prvaka američkog fudbala, pošto su trijumfovali na 51. Superbolu protiv Atlanta Falkonsa u meču koji će zauvjek ostati upisan u istoriji.

Slavili su u finalu rezultatom34:28 (0:0, 3:21, 6:7, 19:0, 6:0) nadokandivši najveći zaostatak ikada (3:28) i prvi put igrajući produžetak.

Meč za prvaka NFL treći put je održan u Hjustonu. Na NRG stadionu bilo je prisutno više od 71.000 ljudi.

Junak meča bio je sjajni kvoterbek Tom Brejdi, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača finala (MVP), čak četvrti put u karijeri, a postavio je i rekorde Superbola sa 43 uspješna dodavanja i 466 "bačenih" jardi.

-Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju -

Dan kasnije u švajcarskom skijalištu St. Moritz počelo je Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju koje je trajalo do 19. februara. Najuspješnija nacija očekivano je bila Austrija sa tri zlatne, četiri srebrne i dvije bronzane medalje. U istoriju svjetskih prvenstava upisala se i Slovenka Ilka Štuhec koja je osvojila zlatnu medalju u spustu.

-Evropsko dvoransko prvenstvo u atletici-

U martu mjesecu Beograd je bio domaćin Evropskog dvoranskog prvenstva u atletici. Najviše medalja osvojili su atletičari Poljske, sedam zlatnih, jednu srebrnu i četiri bronzane. Od zemalja regiona do medalje je stigla samo Srbija zahvaljujući sjajnoj Ivani Španović koja je osvojila zlato u skoku u dalj.

-Sezona Formule 1-

Trkom za Veliku nagradu Australije 26. marta počela je nova sezona Formule 1, a na otvaranju slavio je Nijemac Sebastain Fetel, vozač Ferarija. Ipak, titula šampiona je na koncu pripala Britancu Luisu Hamiltonu, dok je tim Mercedesa bio najbolji i u timskom dijelu takmičenja.

-Fajnal for SEHA lige-

Od 7. do 9. aprila u Brestu je održan završni turnir regionalne rukometne SEHA lige. Do "fajnal fora" su stigli Meškov Brest, PPD Zagreb, Vardar i Vešprem. Do trećeg pehara u šestoj sezoni SEHA lige stigao je skopski Vardar trijumfom rezultatom 26:21 nad mađarskim Vešpremom.

-ABA liga-

Crvena zvezda potvrdila je u Zagrebu dominaciju regionalnim takmičenjem i rutinski ubjedljivim trijumfom ponovo ostavila Cedevitu bez šanse da iznenadi. Savladavši šampiona Hrvatske u tri meča finalne serije, ekipa Dejana Radonjića zaokružila je svoju sezonu za pamćenje, trijumfom vrijednom treće "jadranske" titule u klupskoj vitrini.

- Fajnal for Evrolige-

U Istanbulu od 19. do 21. maja održan je fajnal for Evrolige za košarkaše. Do prvog naslova šampiona Starog kontinenta stigao je Fenerbahče predvođen fenomenalnim Željkom Obradovićem, kojem je ovo bila deveta titula u ulozi stratega.

“Fener“ je u finalu savladao pirejski Olympijakos rezultatom 80:64, dok je u borbi za treće mjesto CSKA deklasirao Real sa 94:70.

-UEFA Liga Evrope-

U maju je odigrano i finale Lige Evrope. Domaćin je bio stadion “Frends“ u Solni kod Štokholma, aza prestižni pehar 26. maja borili su se dva evropska velikana Mančester junajted i Ajaks. U odličnoj utakmici slavili su “crveni đavoli“ rezultatom 2:0, a strijelci su bili Pol Pogba i Henrik Miktarijan. Vrijedno spomena je da je pravdu dijelio Slovenac Damir Skomina.

-UEFA Liga šampiona-

U posljednjoj utakmici Lige šampiona igranoj 3. juna na stadionu “Milenijum“ u Kardiffu sastali su se Real Madrid i Juventus. “Kraljevi“ su slavili sa ubjedljivih4:1, a strijelci su bili u dva navrata Cristiano Ronaldo, te po jednom Kasemiro i Asensio, dok je utješni pogodak za “staru damu“ postigao Mario Mandžukić. Ovo je bila 12 titula šampiona Evrope za Real Madrid.

-Rolan Garos-

Jubilarni deseti put u Parizu je slavio veliki Rafael Nadal, dok je u ženskoj konkurenciji najbolja bila mlada Letonka Jelena Ostapenko. Od tenisera iz regije najdalje su otišli Čilić i Đoković koji su eliminisani u četvrtfinalu. Troicki, Karlović i Borna Ćorić su zaustavljeni u drugom kolu, a Džumhur i Lajović u prvom.

-FIFA Kup konfederacija-

Do finala su došli južnoamerički šampion Čile i Njemačka. U dosta tvrdoj finalnoj utakmici,koju je sudio Milorad Mažić, do pehara su stigli Nijemci, koji su slavili rezultatom 1:0golom Larsa Štindla u 20. minutu.

-Svjetska liga u vaterpolu-

Istog mjeseca vaterpolisti Srbije osvojili su još jedan veliki torofej, trijumfujući na finalnom turniru Svjetske lige u Rusiji. Vrijedi dodati da je još jedna selekcija iz regiona Hrvatska osvojila bronzu.

-Vimbldon-

Federer je još jednom “pomeo“ konkurenciju i stigao do osme titule u i do 19. pehara na grend slem turnirima. Sjajan turnir imao je Čilić koji je stigao do finala u kojem, ipak, nije mogao iznenaditi jednog od najvećih svjetskih tenisera svih vremena. Federer je slavio sa ubjedljivih 3:0, po setovima 6:3, 6:1, 6:4. Kod djevojaka slavila je Garbine Muguruza iz Španije. Region je uz Čilića imao Đokovića u četvrtfinalu, koji je zbog povrede lakta predao meč Čehu Tomšuu Berdihu, a nešto kasnije i saopštio odluka da ranije završava sezonu.

Džumhur i Lajović su stigli do drugog kola, a na startu svoj nastup okončali su Karlović, Troiski i Janko Tipsarević.

-Svjetsko prvenstvo u atletici-

“Kraljica sportova“ privukla je veliki broj gledalaca na Olimpijski stadion u Londonu. Poslije deset takmičarskih dana najuspješnije su bile Sjedinjene Američke Države sa 30 osvojenih medalja (deset zlatnih, 11 srebrenih i devet bronzanih). Od država regiona medaljama se radovala samo Hrvatska, kojoj su zlato donijeli Sandra Perković u bacanju diska i bronzu Stipe Žunić u bacanju kugle.Najveća nada Srbije za jednu od medalja Ivana Španović u skoku u daljj ostala je kratka za jedan centimetar. Njen najbolji skok bio je 6,96 metara, dok je bronzana Amerikanka Tiana Bartoleta imala rezultat 6,97.

-Evropsko prvenstvo u odbojci-

Od 24. avgusta do 3. septembra u Poljskoj je održano Evropsko prvenstvo za odbojkaše. Bronzanu medalju osvojili su odbojkaši Srbije, dok se zlatom okitila Rusija, koja je u finalu savladala Njemačku.

-Eurobasket 2017-

Posljednjeg dana augusta u počeo je “Eurobasket 2017“ za košarkaše, koji se do 17. septembra igrao u četiri zemlje: Turskoj, Izraelu, Rumuniji i Finskoj.

Senzaciju su priredili košarkaši Slovenije. Predvođeni NBA zvijezdom Goranom Dragićem, koji je prije početka EP najavio oproštaj od nacionalnog tima, Slovenci su bili gotovo nevjerovatno dominantni. Grupu su prošli sa pet maksimalnih pobjeda, a zatim u nokaut fazi Ukrajinu, Latviju i Španiju u polufinalu. U finalu su za rivala imali najjaču košarkašku naciju regije, Srbiju koja je na ovom takmičenju bila oslabljena ne igranjem nekolicene najboljih košarkaša.
Slovenci su, koje je sa klupe predvodio Igor Kokoškov se pobjedom rezultatom 93:85zlatnim slovima ispisali istoriju slovenačke košarke i sporta u uopšte. Bronzu je osvojila Španija, koja je u susretu za treće mjesto savladala Rusiju, takođe sa 93:85.

Goran Dragić je potpuno zasluženo proglašen za najboljeg košarkaša turnira.

-US Open-

Rafael Nadal je stigao do još jedne velike titule u muškoj, a u ženskoj do prvog velikog pehara u karijeri Amerikanka Sloan Stivens. Čilić, Džumhur, Troicki i Ćorić su stigli trećeg kola, Tipsarević do drugog, dok su na startu takmičenje završili Lajović, Karlović i Slovenac Blaž Kavčič.

-Odbojkašice Srbije opet prvakinje Evrope -

Azerbejdžan i Gruzija bili su domaćini Evropskog prvenstva za odbojkašice održanog od 22. septembra do 1. oktobra. Još jednom region je imao sjajne predstavnike na ovom takmičenju.
Odbojkašice Srbije bile su fenomenalne i na kraju sigurnom pobjedom rezultatom 3:1 u finalu protiv Holandije po drugi put se popele na evropski tron. U borbi za bronzanu medalju Turska je nadigrala Azerbejdžan.

-ATP finale-

Od 12. do 19. novembra London je bio domaćin ATP finala. Izostanak najboljih tenisera današnjice, osim Federera, iskoristio je Bugarin Gregor Dimitrov, koji je osvojio pehar i tako ostvario najveći uspjeh u karijeri. Federer je takmičenje završio u polufinalu porazom od Davida Goffina, dok je Nadal odustao zbog povrede nakon meča prvog kola u grupi “Pete Sampras“. U novembru je odigrano i finale Dejvis kupa u kojem je Francuska sa 3:2 savladala Belgiju.

-FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo-

Fudbaleri Reala stigli su do šestog naslova klupskog šampiona svijeta. Na putu do trona savladali su domaćina Al-Džaziru, nakon preokreta rezultatom 2:1, a u finalu su bili bolji od brazilskog Gremia sa 1:0. Strijelac pobjedonosnog gola bio je Kristijano Ronaldo u 53. minuti. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Luka Modrić, prvotimac Reala i kapiten reprezentacije Hrvatske.

-Svjetsko prvenstvo za rukometašice-

Ono što su rukometaši Francuske uradili na otvaranju godine pred domaćom publikom, učinile su i rukometašice na SP u Njemačkoj. Pomalo neočekivano Francuskinje su stigle do druge titule svjetskih šampionki. Sam plasman u finale i nije bio tako veliko iznenađenje, ali trijumf nad Norveškom u borbi za pehar jeste. Naime, Norvežanke su u nokaut fazi bile dominantne. U osmini finala su deklasirale Španiju (31:23), u četvrtfinalu aktuelne olimpijske pobjednice Rusiju (34:17) i u polufinalu Holandiju (32:23). Ali, u finalu su naišle na raspoložene Francuskinje, koje su slavile sa 23:21 i domogle se zlatne medalje. Bronza je pripala Holandiji, koja je nakon srebra na prošlom SP, napravila još jedan veliki uspjeh. U utakmici za treće mjesto savladale su Švedsku rezultatom 24:21.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar