Miškovićeva Delta dobila dozvolu

Posljednji dani 2017. godine bili su i te kako radni u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kako bi izdalo dozvolu firmi „Delta Real Estate“ tajkuna Miroslava Miškovića za izgradnju šoping mola „Delta Planet“. Građevinska dozvola, kojom su sada pokrivene dvije nelegalno podignute etaže, izdata je juče, otkriva poslovni portal CAPITAL.

Republika Srpska 29.12.2017 | 16:11
Miškovićeva Delta dobila dozvolu
U Ministarstvu danas samo kratko za našu redakciju potvrđuju ovu informaciju. Tek nakon pisanja CAPITAL-a, u samo desetak dana decembra, prikupljena je sva dokumentacija i u gradsku kasu Mišković je uplatio rentu tešku 2,6 miliona KM.

„Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, nakon što je investitor dostavio sve potrebne dokaze predviđene članom 128. Zakona o uređenju prostora i građenju, uključujući i  posljednji dokaz – potvrdu grada Banjaluka da je regulisao sve obaveze po pitanju  rente i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, izdalo je ‘Delta Real Estateu’ građevinsku dozvolu za izgradnju kompletnog objekta“, navodi se u pisanom odgovoru dostavljenom našoj redakciji.

Tako ni republički građevinski inspektori, koji su naredili obustavu gradnje i rušenje dva nelegalna sprata, neće morati na teren. Iako su rješenje „Delti“ poslali 26. decembra, a prekaljeni neimari bili dužni da odmah po prijemu pošiljke obustave gradnju, u Inspektoratu RS su i danas, neobaviješteni o izdavanju dozvole, čekali poštansku dostavnicu.

„Primalac će na dostavnici označiti dan prijema i time se smatra da je pismeno dostavljeno. Od strane poštanske službe ovom organu još nije vraćena potpisana dostavnica, na osnovu čega bi se u skladu sa zakonom smatralo da je pismeno dostavljeno i da je zabrana postala izvršna“, objasnili su administrativni put pošiljke u Inspektoratu RS.

„Delta“ je, upravo zbog ove zavrzlame, od CAPITAL-a, kako su tvrdili, saznala da bi trebalo da sruši nelegalno izgrađene spratove, a i Inspektorat RS, iako mu se kancelarije nalaze nekoliko stotina metara od lokacije gdje se gradi šoping mol, od naše redakcije saznao je da Miškovićeve bespravne etaže „niču“.

Za to vrijeme radnici su bili na gradilištu, a radove izvodili upravo na posljednjem bespravno podignutom spratu.

Formalno-pravno investitor je sada dužan da sruši dva nelegalno podignuta sprata i radove na gradilištu dovede u stanje koje je u skladu sa dozvolom o pripremnim radovima. Međutim, zbog takozvane ekonomičnosti postupka, koja je definisana u Zakonu o opštem upravnom postupku RS, ovo nikada nije praksa. Praktično, objašnjavaju građevinci, besmisleno je rušiti nešto što će se ponovo graditi.

Pod pripremne radove zaveli dva sprata
Inspektori su prošle sedmice kontrolisali “dozvole za građenje, usaglašenost gradnje sa dokumentacijom i tehničkim normativima, nadzor, posjedovanje i vođenje gradilišne dokumentacije, organizaciju i bezbjednost gradilišta, kao i licence za izvođače radova”.

Njima je tada, kako su naveli, predočeno rješenje resornog ministarstva kojim se investitoru daje dozvola za izvođenje pripremnih radova, što podrazumijeva izgradnju ograde oko gradilišta, postavljanje privremenih objekata, pripremu unutrašnje saobraćajne komunikacije, rušenje postojećeg potpornog zida, izmještanje postojećih instalacija, te iskope i izbijanje tla, odnosno pripreme za temelje.

“Ministarstvo je dozvolilo izvođenje radova do nulte kote. Utvrđeno je da izvedeni radovi iznad kote nula nisu obuhvaćeni građevinskom dozvolom čime je odstupljeno od vertikalnih gabarita objekta. Investitor je, prema riječima prisutnih, podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole i u više navrata dopunjavao zahtjev potrebnom dokumentacijom. Međutim, građevinska dozvola u trenutku kontrole još uvijek nije pribavljena”, pojasnili su u Inspektoratu.

Firma “Delta Real Estate” 14. septembra podnijela je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, ali je, bez obzira na to što su nadležni tražili dopunu dokumentacije, ipak nastavila da gradi velelepni trgovački objekat na oko 62.000 kvadratnih metara.

Ni ministarstvo se nije bunilo, već čak pokušalo da “opere” cijelu priču. Iako su priznali da je u toku gradnja bez dozvole, za CAPITAL su polovinom ovog mjeseca naglasili da je dozvola za izvođenje pripremnih radova izdata 4. avgusta ove godine, a onda tvrdili da ona važi i za “izvođenje dijela građevinskih radova na samom predmetnom objektu, odnosno za izvođenje radova na podzemnoj etaži, a što obuhvata i stropnu konstrukciju iznad te etaže”.

Dvije podignute etaže zaobišli su u odgovoru, a isticali da je postupak izdavanja dozvole u toku.

Nakon što je CAPITAL 14. decembra objavio informaciju o gradnji bez dozvole, Miškovićeva “Delta” ekspresno je, naknadno počela da rješava problem sa nepostojećom građevinskom dozvolom. Iako je mjesecima građeno bez adekvatne dokumentacije, tek prošle sedmice u gradsku kasu uplatio je rentu od 2,6 miliona KM.

„Nikakve povlastice ova firma nije tražila. Na osnovu ranije odluke, investitori kada uplate komplatan iznos, imaju umanjenje iznosa od 30 odsto. Kada se sve sabere, grad će od ovog objekta imati 4,9 miliona KM. Građevinska dozvola koju će dobiti ‘Delta Real Estate’ sada važi do kraja gradnje“, kazali su u banjalučkoj Gradskoj upravi.

Mišković preko Laktaša do državnog zemljišta u Banjaluci
Inače, „Delta Real Estate“, kako je CAPITAL pisao polovinom prošle godine, platila je laktaškoj firmi „Lakting“ 7,5 miliona KM za zemljište u Banjaluci na kojem se gradi šoping mol vrijedan oko 60 miliona evra. Iako je ovo bilo državno zemljište na koje je prethodni vlasnik imao samo pravo  korišćenja, „Delta“ je uspjela da se u Geodetskoj upravi RS upiše kao vlasnik i pored protivljenja grada Banjaluka i Pravobranilaštva RS.

Firma “Mikon Lakting“, koja je prodala plac Miškoviću, imala je samo pravo korišćenja neizgrađenog gradskog zemljišta na atraktivnoj lokaciji na Banjalučkom polju i to na upitan način. Nezvanično, „Lakting“, kao firma koja je prije privatizacije bila u 100 odstotnom vlasništvu opštine Laktaši, izgradila je zgradu u centru Laktaša.

„U toj zgradi su Vojsci RS dali devet stanova, a zauzvrat od nje su dobili više od četiri hektara gradskog zemljišta u Banjaluci. Grad Banjaluka je osporio zamjenu, navodeći da se zemljište ne može prenijeti na pravno lice, već isključivo na grad. Kompromis je pronađen odlukom da ‘Lakting’ ima privremeno pravo korišćenja (ne i vlasništva), ali i to pravo samo do trenutka privođenja stvarnoj namjeni, nakon čega se ono mora vratiti gradu“, rekao je tada dobro upućeni izvor CAPITAL-a.

Nekoliko godina kasnije, usvajanje diskutabilnog Zakona o stvarnim pravima RS koji omogućava da se pravo korišćenja pretvori u pravo vlasništva, firmi „Lakting“ koja je već postala potpuno privatna, otvara se jedinstvena prilika da zaradi 7,5 miliona KM.

Privremeno pravo korišćenja pretvara se u pravo vlasništvo, jasno je iz dokumentacije koja je u posjedu naše redakcije.

Pravosnažnom presudom iz maja 2016. godine Okružni sud u Banjaluci odbio je tužbu Pravobranilaštva RS za poništenje rješenja Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS kojim je „Delti“ omogućeno da pretvori pravo korišćenja nad tim zemljištem u pravo vlasništva.

Tim rješenjem „Delta Real Estate“ je omogućeno da se upiše kao vlasnik zemljišta u banjalučkom naselju Borik, koje je bilo u društvenoj svojini, a na kojem je ona imala pravo korišćenja.

(Capital)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Đorđe

29.12.2017 15:32

Kako može dobiti dozvolu na vojnoj imovini ili imovini univerziteta. OS BiH nemaju pravo na vojno zemljište u Han Pijesku, pa hajde u redu, ali mafijaši imaju pravo na zemljište vojno u centru Banjaluke. Ne znam možda je sada zemljište univerziteta, jer je to sve nekada bila kasarna koliko ja znam. Pozdrav dobrim ljudima...

ODGOVORITE
Name

Idi bre bolan..

29.12.2017 17:21

Ako je precednik reko, onda more.

Name

Đorđe

29.12.2017 17:39

Re:"Idi bre bolan" - Znam da govorite sa ironijom i šalite se, ali to je stvarno i surova istina. Onda to postaje žalosno... Srdačan pozdrav "Idi bre bolan"..

Name

To nema nigde

29.12.2017 21:04

Bravo crnogorski gradonačelnice,a vi stoko glasajte Bar ste ovim pisanjem Capitala dobili 2,6 miliona,nista vas ne moze opametiti ni da nemate košarku ni fudbal ni toplanu,Al glasate ko Medjedji sa Manjace!

Name

Dr

30.12.2017 08:06

Bog vama ne moze ugoditi. Sad ne valja sto ima dozvolu. Najbolje da baci Miskovic 70 miliona. Pa nije on bas lud kao vi pojedini sto komentarisete.

Name

Ispostovano

29.12.2017 15:36

Ispostovalo je Igor u roku 10 dana da ne bi opet bilo prevaspitanja u Kalderi.

ODGOVORITE
Name

Hiseta

29.12.2017 15:49

Neko iz gradske uprave treba na robiju,običnom čovjeku šalju inspekciju i komunalnu policiju kad izlije podest za ogradu,a ovaj srbijanski kriminalac radi šta mu je volja.

ODGOVORITE
Name

re Hiseta

29.12.2017 19:09

Ko šta pita gradsku upravu, ovi nepitaju Narodnu Skupštinu da pitaju lokalne uprave smiješno.

Name

Banjalucanin

29.12.2017 15:57

Zaboli me ona stvar za tom njegov Deltom. Necu tu nikad uci kao sto nisam ni u Konzum, a ne idem ni u Merkator. Necu vise ici ni u Fis.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

29.12.2017 16:22

Kada se bude otvaralo i kada budu sendvići, pivo, sok. Banjalučana će biti više nego na popisu. Filozofi kažu da se čovjek najbolje vidi kad se nešto džabe dijeli. Samo pazite. Pitaće Vas unuci od čega je bio senvić?. A tićeš se osjećati ponižen za stanje u kojem se nalazi unuk što ti postavlja pitanje. Ako se neprobudiš i nepromjeniš stanje. Pozdrav za Banjalučanina i sve dobre ljude...

Name

Ne brini se

29.12.2017 16:34

Zato hoće ovi iz cetiri zgrade vlade. Plata redovna a krediti obezbjedjeni da li od MMF-a, ili prodajom obveznica, ili od komercijalna banaka a za pet, sest godina vidjecemo.

Name

Sinny Boy

29.12.2017 17:32

Djordje, moraš shvatiti glupi narod. On u tržnim centrima traži svoj identitet. Ii on želi biti dio tog modernog svjetskog trenda. Mora biti tamo biti viđen kako šeta, razgleda izloge i najzad kako kupuje tamo. Taj glupi i jadni narod mrzi i prezire svog komšiju piljara jer smatra da se on bogati na njima. Međutim, za tajkune tipa Todorić, Miišković, Risovic i dr taj glupi narod misli da su oni neki humanitarci čija je jedina misija da usrećuju i pomažu taj narod.

Name

Komentator

29.12.2017 19:27

Bilo pa prošlo. Nema više komšije trgovca kod koga može na teku. Ovi sada uzeše dušu jer kad odeš kupiti neku sitnicu naplate i običnu najlon kesu a kada kod neke bake na pijaci kupiš jaja za marku niko kesu i ne spominje. Ovi bogataši su nezajažljivi.

Name

Manijak

30.12.2017 08:08

U šumu u šumu idi, to je za tebe i ne vracaj se viseeeeeeee.

Name

novac

29.12.2017 16:22

Novac koji dolazi iz Svjetske banke i MMF-a je čist kao suza, nije stečen kriminalom svjetskih razmjera. Neka čovjek gradi, biće mjesta za nova zapošljavanja.

ODGOVORITE
Name

re novac

29.12.2017 19:11

Blago tebi.

Name

Borac rs

29.12.2017 16:29

SAMO NAIVNI SU MOGLI POVJEROVAT DA CE DODIK DOZVOLITI DA SE RUSI.

ODGOVORITE
Name

Eto vam kapitalizam -jebo vas kapitalizam

29.12.2017 16:58

A sta se radi,pa ovo vise ne mozes citati a da ti cir ne proradi! Cuj zamjenio 100 000 m2 zemljista u Boriku za par stanova u Laktasima,ma jebes ovaj narod.Glasajte jebo vas on,neka vas jebe kad ste stoka.

ODGOVORITE
Name

Fantazija

29.12.2017 17:03

Ovaj objekat ce biti grandiozan na ponos Banjaluke i citave RS. Vec sad u odnosu na ono sto je uradjeno izgleda jako mocno.

ODGOVORITE
Name

ŽUĆO

29.12.2017 18:09

A TI SI GRANDIOZNA BUDALA. PONOS B.LUKE BI BILA IZGRADNJA NEKE JAKE PROIZVODNE FIRME A NE TRGOVINE U KOJOJ SA OVAKVIM BIJEDNIM PLATAMA NEĆE IMATI KO KUPOVATI.

Name

Ejfs

29.12.2017 18:28

Mocno za mocnike a hoce li biti mocno za bijednike.

Name

NIje dobro

29.12.2017 20:25

Trgovci u tržnim centrima i molovima su na minimalnim platama. Pa ni to ne dobiju u punom iznosu jer im se stalno oduzimaju neki manjkovi na koja niti mogu uticati niti znaju bilo šta konkretno. Mobing, ponižavanja, stalne prijetnje su priča svoje vrste.

Name

Re Žući

30.12.2017 08:12

Čini ni se da si ti neki ćukica Žućo!? Objekat je TOP i to treba Banjaluci i njenim gradanima. Jedva cekam da se otvori i da ne idem vise u cro Merkator i Konzum. Bice prelijep.

Name

Cccc

29.12.2017 17:24

Neizvjesno bi do samog kraja, na momente i dramatično. Na granici incidenta, čak..

ODGOVORITE
Name

Veber

29.12.2017 17:55

Umesto fabrika u ovoj državi se grade samo tržni centri jedan do drugoga. Luda kuća!

ODGOVORITE
Name

samo vi shopenzi

29.12.2017 18:02

i kafenzi. U drugim zemljama nek se radenzi, proizvodenzi i izvozenzi. A vi samo uvozenzi,shopenzi i trosenzi...ali dokle?

ODGOVORITE
Name

Zapad

29.12.2017 20:51

Hahaha bravo sopenzi,najbolji si. .

Name

Nije nego

29.12.2017 18:32

Šta se radi, bože sačuvaj. Ima li kraja ovom lopovluku i bezakonju? Država je privatna, kojom mafija upravlja. Srećno narode!

ODGOVORITE
Name

055

29.12.2017 18:50

Cuj dobio dozvolu!

ODGOVORITE
Name

Miskovic

31.12.2017 22:09

Naguzio sam vas za Bosku,vidim sutite ko ovce, sad cu da vas izradim i za ovo. Meni i DoDicku niko nista ne moze,ima da ga primate do balcaka dok nam je volja ! A posle ima da vas prodamo kinezima,da radite za njih,za tanjir rize,jel jasno !

ODGOVORITE