Mutne radnje u opštini Rogatica

Za više od godinu dana vršenja vlasti u Rogatici SNSD nije realizovao niti jedan projekat. Izuzev uvođenja centralnog grijanja u zgradu opštine, a i to je urađeno mimo zakona. Sredstva za ovu investiciju obezbijeđena su iz priliva od ŠG „Sjemeć" po osnovu eksploatacije drvnih sortimenata, iako zakon decidirano kaže da se ona namjenski koriste isključivo za projekte u ruralnim dijelovima opštine iz kojih su sortimenti odsječeni.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Kao nezakoniti direktor ŠG Milorad Jagodić je „uštekao" preko 600.000 KM ovih para, plus 100.000 KM kamata u 2016-oj godini, da bi budžetu opštine sredstva prebacio tek u 2017-oj, nakon što je izabran za načelnika. Plus oko 750.000 KM iz 2017-te godine, dođemo do cifre od oko 1,5 miliona KM, samo od drvnih sortimenata, za koje javnost Rogatice nema nikakvu informaciju za šta su potrošene u ovoj godini. Niti ima izgleda da će tu informaciju dobiti.

Koliki je iznos rebalansa i zbog čega je on bio nužan?

Nakon godina u kojima su sjednice SO najavljivane danima unaprijed, objavljivani svi materijali, a onda i svi doneseni dokumenti, čak i rezultati glasanja, u posljednoj godini datumi održavanja opštinskog parlamenta vlast krije „kao guja noge".

Javnost sada ostaje uskraćena čak i za dokumente za koje je Opštinska uprava po zakonu obavezna da ih predoči građanima, poput najvažnijih - budžeta i službenih glasnika. I kad se nešto objavi to ne budu kompletne čak ni poluinformacije.  Recimo, najavljivana je javna rasprava o nacrtu drugog rebalansa budžeta, ali javnost nikad nije dobila informaciju da li je ona održana i kakve su prijedloge građani iznijeli.

Nakon toga zvanična opštinska web stranica u izvještaju sa sjednice na kojoj je usvojen drugi nacrt rebalansa budžeta ni jednim brojem ne donosi tačan iznos najvažnijeg finansijskog dokumenta opštine http://www.rogatica.ba/u-novoj-godini-dva-nova-sanitetska-vozila-za-dom-zdravlja-i-renoviranje-osnovne-skole/

O razlozima koji su doveli do rebalansa ovdje se navodi „Planirano je da zajedničkim snagama Vlada Republike Srpske i Opština Rogatica ulaže 300.000 KM u renoviranje ove ustanove. To je i razlog zašto je došlo do II rebalansa budžeta opštine Rogatica koji je usvojen na današnjoj XIV sjednici Skupštine opštine Rogatica" a ni jednom rječju se ne spominje kreditno zaduživanje opštine.

U novinarskom izvještaju jednog regionalnog portala navode se potpuno drugi razlozi za rebalans „Do povećanja prihoda u budžetu došlo je radi očekivanog priliva kreditnih sredstava po osnovu zaduženja opštine putem prve emisije obveznica javnom ponudom nominalne vrijednosti od 900.000 maraka..."

Takođe, ni jednom rječju se ne spominje ni navodni minus opštinskog budžeta u mandatu prethodne vlasti od 2,5 milona, kojim je čak i predsjednik RS izlazio u javnost prilikom nedavne posjete Rogatici.

 Da imamo brašna i krompira pozajmili bi tepsiju i napravili bi pitu

Sa sjednice SO Rogatica jedan regionalni portal, čiji je novinar, uz opštinske službenike zadužene za informisanje, jedini prisutni žurnalista na sjednici, donosi detaljan plan kapitalnih investicija, sa tačnim ciframa.

Tu stoji da će u periodu 2018-2020-ta biti realizovano 48 projekata, od čega čak 23 u predizbornoj 2018-oj godini u Rogaticu. Više je nego interesantna finansijska konstrukcija od čak 24 miliona KM.

Od toga iznosa opština ima(će) 1,8 miliona KM. Podići će kredit od 1 milion. Donatori će im pokloniti 7,3 miliona. Nedostajaće još „samo" 14,5 miliona, za koje se ne zna kako će biti obezbijeđeni. Kao kad bi neko od nas napravio plan da kupi automobil vrijedan 24.000 KM, a nadao da će u kući se imati 1.800 KM, podići kredit od 1.000, nadao se da će mu neko pokloniti 7.300 KM, a za preostalih 14.300 pojma nema kako će ni šta će. Ili kao ona Romkinja koja se „femkala" kako nema brašna, ulja ni krompira u kući, a da ima pozajmila bi tepsiju pa bi napravila pitu. Dalje vic kaže da je dijete pružilo ruku da kusa tu zamišljenu pitu, a majka ga udarila po rukama da ostavi malo i ostalima, da ne pojede sve samo.

Biće, biće, za izborčiće

Ono što od svega ovoga jeste realno to je da će opština u narednoj godini završiti izgradnju započetog gradskog bazena kreditnim sredstvima u iznosu od 900.00 KM. Očekivano je i da će bazen svečano otvoriti predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ma za šta bio kandidat, i da će o tome mediji izvještavati naširoko i nadugačko.

Pošto je 2018-ta godina izbora možda su izvjesna i ova sredstva od 175.000 KM koje je  Vlada RS obećala dati za rekonstrukciju Osnovne škole i nabavku 2 sanitetska vozila. Posebno kad se zna da to nije nikakva donacija, nego redovna aktivnost, jer je finasiranje i školstva i zdravstva u nadležnosti Vlade, a ne Opštine.

Tako da umjesto da Vlada RS ulaže u nerazvijenu opštinu Rogatica, opština će iz svog budžeta finasirati djelatnosti iz nadležnosti Vlade, i to u skoro podjednakim iznosima, jer je ukupna investicija 300.000 KM.

Takođe, javnost bi trebalo da zna i to da je Vlada RS u 2017-oj godini ovoj opštini odobrila svega 14.500 KM redovnih sredstava koja opštini Rogatica pripadaju po osnovu njene nerazvijenosti.

(BN) 

KOMENTARI14
POŠALJITE PORUKU

Maca Diskrecija

29.12.2017 12:31

Ma biće nama bolje uz ove crvene figurice...........svima nama je odlično.....jer tako je mali Baja rekao :)

Šta je tako je i u našoj opštini, šta hoćete sve da znate. Mi đe vladamo sve je pod našom kontrolom.

Beg iz Kalinovika

29.12.2017 13:06

Sve ima svoj početak i kraj, a vi se na početku kraja......uživaj u pogledu ;)

Maca Diskrecija

29.12.2017 14:50

Vasilije

29.12.2017 12:52

Rogatica postala crna rupa bez dna. Valja da se napune džepovi onih koji su lopova doveli za načelnika, valja da se sakrije i za izbore, a pola naroda u Rogatici nema za božićnu zaoblicu, niti drva da se zimus ogrije. Ej, jadna Rogatice, kome si se prodala za siću, sad ispaštaj.

Crvena vlast je od naroda napravila sirotinju i sad je kupuje svake izboreza male pare. Dokle će ljudi pristati da se prostitušu sa sudbinom svoje djece, unuka i budućih pokoljenja?!

OBRAZ

29.12.2017 14:54

A kakva je to.napredna opština.bila kad je vladao SDS svi pobjegli u BIJELJINU.

Aco

29.12.2017 15:46

ekolog rogatica

29.12.2017 13:47

Kao ljubitelj prirode i ekolog mislio sam da mogu udruženja ekološka, ribarska, planinarska, lovačka i druga pomoći da se ne krade šuma, da se na sve strane ne baca smeće, da se ne uništavaju prirodna bogastva, posebno naše prelijepe rijeke. Vidim da ne može, neko je morao reći dosta. Hvalim te Bože kad onaj Lazarević osnova ZELENE, ne može drugačije, neego kao što su uradili zeleni u Evropi. Koštaće moje rogatičke načelnike krađa šume, minicentrale, koštaće Jagodića, prošlog načelnika i sve u vladi koji su dozvolili onaj zločin na Prači. Odgovaraće i oni koji su dozvolili da se muslimani na srpskoj teritoriji na rijeci Prači- Banj Stijena prave centralu, koštaće vas primitivci vaše kabadahijsko ponašanje i pljačka naroda, vidim da su ZELENI žestoko krenuli.

Alo Zeleni, smanji sa travom i pogledaj realnost. Narod nema sta da jede, jos malo pa će biti redovi al pred kontejnerom a ti pričaš o zdravom vazduhu!?

Skojevac

29.12.2017 14:52

ZASTA DADOSE SVOJE ZIVOTE MOJA BRACA, SRAM VAS BILO.

Dijaspora

22.03.2018 07:02

SzP

29.12.2017 15:12

Nista cudno, oni bez mutnih radnji ne mogu da postoje.

lemilica

29.12.2017 20:29

Ma kakvi "crveni i plavi"..jeste li vi zaista ubjeđeni da ste u odnosu na one druge bolji... Djoko Razdoljac je idol svih vas političara i u sebi mu zavidite,jer mu je kašika upala u med..a ovamo ga pljujete kao izdajnika ili ga ovi što im je prišao gleadju kao hinju..i nakon ovog mandata,ukoliko RS bude i dalje postojala,a što bi bilo pogubno po obične smrtnike Srpske nacionalnosti,opet će Djoku prigrabiti oni kojim bude trebao.Ne zamajavajte ovo malo nas što još mislimo svojom glavom.. Da u idućem mandatu zasjede Pavica na kormilo ove kasabe,opet bi "privrednici"njemu duvali u dupe,onako "patriotski",a za dobro Srba,hahaha...E sad,kad bi počelo rikošetirati oko nogu...kud bi onda te "patriote"što se šepure sa džipovima (u ove praznične dane,kada nigdje nema humanitarnih štandova po prodavnicama-valjda svima nama je potaman),pod uslovom da se kojim slučajem granica sa "majkom"zatvori...oni bi bosi pregazili brda i doline samo da ih odbrana srpstva mine...Žalosni smo kao narod i ovim ne pomažemo Srbima,nego njihovim protivnicima...malo mućnite tim glavama..sretna nam nova godina..čitava..

Do pobjede

30.12.2017 00:50

Sta se drugo moglo i ocekivati u Rogatici? Kupovni nacelnik, predsjednik skupstine, Djoko papak, covjek bez trunke morala, zamjenik predsjednika vjeciti student, kupljeni odbornici SNSD-a. Dno dna, nema dalje. Opozicija, koju cine casni i posteni ljudi, tesko ista moze da promjeni, jer prilikom glasanja nemaju dovoljno ruku. E Rogatico, kome si se prodala. Jad i cemer je sad u Rogatici, ali ako Bog da doci ce crvenoj bandi kraj.

..još od Nojeve barke čast i poštenje su misaona imenica u Rogatici,a to je vidio i Ivo Andrić,kad je to pretočio perom na hartiju u "Ćupriji"...podsjetiću : “Ako vidiš siromaški odjevena putnika:oborio glavu i poklopio se po konju kao da je u prošnju pošo,udri slobodno,to je Rogatičanin.Takvi su svi: tvrdice i tutumraci,a puni para ko šipak“

lemilica

31.12.2017 21:59

Ovo je smijesno.

andja djeric

02.04.2018 13:30

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.