Potrošiće milione mimo zakona

Savjet ministara BiH potrošiće 7 miliona konvertibilnih maraka za kupovinu zgrada za smještaj institucija u Istočnom Sarajevu i Mostaru.

Bosna i Hercegovina 29.12.2017 | 10:49
Potrošiće milione mimo zakona
Međutim, ono što bode oči jeste odluka ministara da se obje kupovine izuzmu od primjene Zakona o javnim nabavkama BiH.

Na pitanje „EuroBlica“ koji su razlozi za ovakav potez iz Savjeta ministara BiH su samo citirali član pomenutog zakona koji kaže da se ugovori o kupovini ili zakupu postojećih zgrada, druge nepokretne imovine, zemljišta ili prava koja iz njih proističu mogu sklopiti mimo procedure javnih nabavki.

" Članom 18. Zakona o javnim nabavkama BiH propisano je da je u slučaju izuzeća od primjene odredbi Zakona ugovorni organ obavezan donijeti odluku o izuzeću", kažu u Savjetu ministara BiH.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić otkriva da ni na sednici Saveta ministara nije bilo nekog opširnog obrazloženja.

"Rečeno je da je tenderom teško postići sve ono što se traži od budućih objekata za smještaj institucija. Sada će se na neki drugi način tražiti odgovarajuća zgrada. Ne znam tačno koje institucije će da budu smještene u njima, ali znam da su one sada podstanari", kaže Mektić za „EuroBlic“.

Portparol „Transparensi internešenel BiH“ Ivana Korajlić smatra da nije suština u tome da je sve po zakonu, već u lošoj dosadašnjoj praksi prilikom kupovine objekata za smještaj institucija BiH.

"To su ogromna sredstva koja bi trebalo da budu potrošena u što otvorenijoj proceduri. Nažalost kod nas nije tako; uglavnom se unapred zna koja zgrada je pikirana i od koga, čak i pre nego što se formalno donese odluka o kupovini. I do sada je kupovina zgrada bila isključena iz Zakona o javnim nabavkama, s tim što se uglavnom išlo na javni poziv, da bi bili ispoštovani principi zakona.

Zato nije jasno čemu sada posebna odluka o izuzeću od primjene zakona. Treba pratiti na koji način misle da posao dovedu do kraja, jer je sa kupovinom zgrada za institucije u Istočnom Sarajevu ranije već bilo problema", kaže Korajlićeva.

Za kupovinu objekta za smeštaj institucija BiH u Mostaru biće potrebno 4 miliona maraka. Prema planu, milion će biti obezbjeđen iz budžeta Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Taj novac je preostao od iznosa odobrenog za nabavku objekta u Mostaru, za potrebe smještaja Obaveštajno-bezbednosne agencije. Dva miliona KM je novac koji je odobren Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), dok će preostali milion biti namiren iz sukcesije na osnovu naplate klirinškog duga Ruske Federacije.

Zgrada u Istočnom Sarajevu koštaće 3 miliona maraka i biće finansirana iz budžeta institucija BiH od 2017. do 2019. godine.

Poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović smatra da je Savjet ministara BiH iskoristio član koji dozvoljava izuzeće od zakona samo da ne bi proveo transparentnu kupovinu objekata.

"Mislim da je ipak trebalo da provedu proceduru javne nabavke. Vidjećemo, ali mislim da se i ovaj put radi o unaprijed dogovorenom poslovnom prostoru za koji samo treba izdvojiti pare, bez ikakve procedure koja je obavezujuća za Savjet ministara kada troši javni novac", kaže Ahmetović.

(EuroBlic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Piksi

29.12.2017 09:51

Ne nije dil Dodik-Čović-Bakir...ne bi oni to!

ODGOVORITE
Name

Re Pixi

29.12.2017 18:54

Ma jok đe će oni to? Ni slucajno.