Dejton dva u BiH se neće desiti

Predsjednik Generalne Skupštine UN Miroslav Lajčak kaže da je 2017. godina preokreta za zemlje zapadnog Balkana jer se sada više priča o proširenju EU.

Svijet 28.12.2017 | 22:56
Dejton dva u BiH se neće desiti
Zatvaranjem Haškog tribunala zatvoreno je teško poglavlje, okrenimo se budućnosti, dodaje on. siguran da se Dejton dva neće desiti.
 
Na pitanje koliko je zapadni Balkan u fokusu EU, Lajčak kaže da je istina da je s početka rada ove EK, sa Žan -Klodom Junkerom na čelu, pitanje članstva država zapadnog Balkana nije bilo među prioritetima, ali dodaje da se to mijenja.

Kaže da je 2017. zapravo godina preokreta i da se sada više o proširenju priča.

- EU je shvatila da imamo obavezu prema zemljama zapadnog Balkana, da smo obećali evropsku perspektivu za te zemalje. Te zemlje su ušle u proces reformi i promena, i mi treba da poštujemo našu reč. S druge strane, to nije politička odluka EU, ona mora da se zasniva na rezultatima procesa koji su u rukama zemalja zapadnog Balkana i one treba da urade svoj domaći zadatak, što se tiče reformi, pre svega - naveo je Lajčak.

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Dejtona Majkl Tarner predložio je potpisivanje, takozvanog Dejtona dva. On je u pismu američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu istakao da Vašington treba da se okrene Balkanu i bude predvodnik procesa pomirenja. Ovaj prijedlog naišao je na oštre kritike rukovodstva u Beogradu i Banjaluci.

Komentarišući to, Lajčak je rekao da se ne razmišlja ozbiljno o Dejtonu dva i da nije realno to da se desi.

- Za vreme Dejtona, BiH je bila u ratu, nije bilo funkcionalne države, danas je to država koja ima svoje vlade, institucije, imala je niz regularnih izbora, apsolutno je nerealno misliti da neke svjetske snage mogu rješavati pitanje funkcionalnosti države. Odgovor na to pitanje se nalazi u BiH. Ako nema želje legitimno izabranih političkih lidera da se oni dogovore za bolju funkcionalnost svoje zemlje, onda tu niko izvana ne može to da riješi - kaže on, piše N1.

Međunarodna zajednica treba da pomogne domaćim liderima, ali oni primarno snose odgovornost za funkcionisanje svoje države, dodaje. Siguran je da se "Dejton dva" neće desiti.

Ocjenjuje da je postignut, posjednjih pet ili 10 godina unazad, napredak u regionalnoj komunikaciji.

- Lideri su shvatili da se ne može razmišljati o široj evropskoj integraciji ako nema dobrog odnosa sa komšijama - dodaje Lajčak.

Očekuje da će saradnja biti i još bolja, nakon što je došao signal EU da je perspektiva članstva snažna i da postoji.

(Blic)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Generacija '83

28.12.2017 22:27

Sto ce nam EU? Onaj koji hoce da u njoj radi i zaradjuje vec tamo.

ODGOVORITE
Name

bajker

29.12.2017 16:48

Netreba i neće bit dejtona 2 . Ukidaju se entiteti.

Name

Ejfs

28.12.2017 23:17

Ovaj covjek nezna sta prica a najvise laze kao da je pao s marsa pa nezna sta se desavalo i sta se desava. On pojma nema kad je Dejton i potpisan. Glavno mu je ova nebuloza - "Za vreme Dejtona, BiH je bila u ratu, nije bilo funkcionalne države, danas je to država koja ima svoje vlade, institucije, imala je niz regularnih izbora, " pa on nezna da je Dejton zaustavio taj rat i tek je posle pocela kako tako da funkcionise drzava i da su poceli da sklapaju neku nakaradnu vladu i tek onda izbori.On je sve prespavao i bunca nezna ni sta.

ODGOVORITE
Name

lajcek

29.12.2017 00:29

Ako imas imalo uticaja i hoces pomoci ovom napacenom narodu sve ove stose zovu politicari teraj u zatvore i pomozi ovom narodu i uzmi kormilo ove drzave akoje ista ostalo od nje

ODGOVORITE
Name

Peki

29.12.2017 09:34

Mize dejton dva nije problem samo fa napravimo tri suverene drzave i da se medjusebno priznamo samo ta opcija moze a oni koji misle pravit islamsku da zavu na srpskoj zemlji neka idu u tursku

Name

lopovo

29.12.2017 00:32

Sve ove sto se zovu politicari treba poslati na posmatranje ovaj jadni narod bijo koje vere visa ne moze izdrzat treba se sastati konzilij lekara i dati dijagnozu ovim politicarima oni stvarno nemaju pameti nimalo

ODGOVORITE
Name

Baja do jaja

29.12.2017 07:29

Ovog je Dodik kupio za flasu rakije

ODGOVORITE
Name

Re Baja

29.12.2017 08:39

A sta ti imas protiv rakije.

Name

popara

29.12.2017 08:29

Samo je Covic ljigaviji od ovog.

ODGOVORITE
Name

K

29.12.2017 11:26

Znamo mi te dobro

ODGOVORITE
Name

BOBA

29.12.2017 11:53

MENI OMILJENI DIPLOMATA .POZDRAV ZA NJEGA.SRETNO.

ODGOVORITE