Analiza: "Velika četvorka" počinje trku...

Nova teniska sezona počinje, a ovo su rasporedi Đokovića, Nadala, Federera i Mareja pre nego što se zajedno sretnu na prvom grend slemu sezone, Australijan Openu, 15. januara.

Tenis 28.12.2017 | 22:45
Analiza: "Velika četvorka" počinje trku...
Minule teniske sezone dominirali su Rafael Nadal i Rodžer Federer, koji su posle duge pauze koju su napravili 2016. godine zbog povreda, uspeli ne samo da se vrate na velika vrata, već i da osvoje po dva grend slem trofeja i zasednu na čelo ATP liste.

Federer je osvojio Australijan Open i Vimbldon, i godinu je okončao kao drugi na svetu, dok je Nadal podigao pehare na Rolan Garosu i US Openu i preuzeo teniski tron.

Špancu i Švajcaracu taj posao umnogome je bio olakšan, jer su najveći rivali Novak Đoković i Endi Marej odigrali daleko ispod svojih mogućnosti zbog zdravstvenih problema i bili primorani da završe sezonu već u julu.

Novak Đoković je predao meč četvrtfinala Vimbldona Tomašu Berdihu zbog problema sa laktom i povukao se kako bi sanirao povredu koja je bila mnogo ozbiljnija od onoga što se mislilo. I Marej je praktično u isto vreme prestao da igra, iako je pokušavao da prolongira tu odluku sve do US Opena, što se ispostavilo kao veoma loš potez, jer je samo dodatno pogoršao problem koji ima sa kukom.

Van terena mnogo pre kraja sezone morali su i Sten Vavrinka, Kei Nišikori, Miloš Raonić, igrači koji su već dugo u vrhu, takođe zbog povreda.

Nova sezona startuje za nekoliko dana i ljubitelji tenisa očekuju je sa nestrpljenjem, jer će "Velika četvorka" opet biti na okupu.

Novak Đoković oporavio se od povrede lakta, već neko vreme trenira punom parom i posle tačno 169 dana pauze zaigraće tenis u petak, na egzibiciji u Abu Dabiju(od 28. do 30. decembra).

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima trebalo je da mu se priključi i Rafael Nadal, ali je prvi reket sveta iznenada otkazao nastup. Javnosti je saopštio da je kasno počeo pripreme, a španski mediji preneli su da je otišao na "čeking" kolena u Barselonu. Upravo zbog tog problema Španac se povukao sa završnog turnira sezone u Londonu, nakon samo jednog odigranog meča.

Đoković, koji sa nestrpljenjem očekuje da se vrati na teren posle najduže pauze u karijeri, nakon nastupa u Abu Dabiju trebalo bi da prvi takmičarski meč odigra u Dohi (od 1. do 7. januara). On će u Kataru braniti dvostruku titulu i četvrti put učestvovati na tom turniru. Prošle godine u finalu je pobedio Endija Mareja (6:3, 5:7, 6:4).

Iz Dohe će se uputiti u Melburn, gde će 10. januara učestvovati na neobičnom turniru "Taj brejk tens". Na tom turniru ne igraju se klasični gemovi i setovi, već samo jedan set, kao super taj-brejk, i pobednik je igrač koji prvi osvoji 10 poena.

Novaku će to biti zagrevanje za Australijan Open, prvi grend slem sezone, koji će se održati na istom mestu od 15. januara. Srpskom asu to je najomiljeniji turnir na kojem je ostvario i najveće uspehe u karijeri. Čak polovinu grend slem pehara osvojio je baš u Melburnu, a poslednji 2016. godine.

Titulu na Aus Openu brani Rodžer Federer, koji je prošle sezone u finalu savladao Nadala u spektakularnom duelu. Trijumfovao je u pet setova - 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3, osvojio 18. grend slem trofej u karijeri, a onda je na Vimbldonu popravio rekord na 19 pehara, što nikada nikome nije pošlo za rukom.

Federer posle sezone iz snova, planira i u 2018. da nastavi u istom ritmu. Švajcarac je prošle sezone napravio raspored u kojem je imao vremena i za odmor, i po istom receptu pokušaće da pravi velike rezultate i u predstojećoj sezoni. Federer je odlučio da prvo učestvuje naHopman kupu u Pertu, koji će se igrati od 30. decembra do 6. januara 2018.

Na tom turniru nastupa osam parova iz različitih zemalja, a Federer će igrati u tandemu sa Belindom Benčić. Cilj će biti da pokuša da ponovi uspeh iz 2001. godine kada je sa Martinom Hingis podigao pehar. Osim Švajcarske, nastupaće i tandemi iz Nemačke (Angelik Kerber/Aleksander Zverev), SAD (Koko Vandevej/džek Sok), Belgije (Eliz Mertens/David Gofan), Rusije (Anastasija Pavljučenkova/Karen Kačanov), Japana (Naomi Osaka/Tuiči Sugita), Kanade (Eženi Bušar/Vasek Pospišil) i Australije (Darija Gavrilova/Tanasi Kokinakis).

Federeru, koji je u avgustu napunio 36 godina, taj turnir biće zagrevanje za Australijan Open, jer će odmah nakon završetka otići u Melburn, gde će braniti prvi od sedam prošle godine osvojenih trofeja.

Rafael Nadal je posle odloženog puta u Abu Dabi prijavljen za turnir u Brizbejnu, koji će se održati od 31. decembra do 7. januara 2018. godine. Tamo će sloviti za prvog favorita, iako ga očekuje žestoka konkurencija. Za isti turnir prijavljeni su i Endi Marej, trostruki osvajač, Grigor Dimitrov koji brani trofej, a koji je osvoji poslednji turnir u sezoni, osmorice najboljih u Londonu, kao i Miloš raonić i Nik Kirjos.

Nadalu i Mareju, za kojeg se još pouzdano ne zna da li je u potpunosti sanirao problem sa kukom, Brizbejn će biti generalna proba za Australijan Open.

"Veliku četvorku", ako sve bude išlo po planu, zajedno ćemo gledati na Australijan Openu, koji startuje 15. januara.

U Melburn će Nadal i Federer doputovati kao prvi i drugi igrač sveta, Novak Đoković kao 12. na ATP listi, a Endi Marej je trenutno 16. na planeti.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar