Stvaranje trećeg entiteta je iluzija

U intervjuu za DW Christian Schwarz-Schilling je rekao da će Bosna i Hercegovina preživjeti, ali da će trebati cijela jedna generacija da ispravi greške aktuelnih političara i međunarodne zajednice.

Bosna i Hercegovina 28.12.2017 | 14:22
Stvaranje trećeg entiteta je iluzija
U intervjuu za Deutsche Welle dr. Christian Schwarz-Schilling, bivši visoki predstavnik kaže da „BiH nije propala država", ali da se s njom ne može upravljati "jer se svako petlja u nju: Srbija, Hrvatska ali i Rusija i Turska".
 
On dodaje da nije moguće ukidanje entiteta u BiH, jer su oni činjenice, ali da smatra da bi BiH morala imati jednog predsjednika. "Konstrukcija zvana Predsjedništvo, koja se sastoji od tri suprotstavljenje etničke grupe, koje čine vrh države, ne može funkcionisati".

On je i za nametanje presude Sejdić-Finci uz pomoć Bonskih ovlasti, ali nije za "novi Dejton" jer smatra da bi mogao unijeti još više zabune nego postojeći. Otcjepljenje i pripajanje RS Srbiji skupa sa sjeverom Kosova kao i stvaranje trećeg entiteta i njegovo pripajanje Hrvatskoj, Schwarz Schilling smatra iluzijom, za koju nema šansi da postane stvarnost.
 
Za Schwarz-Schillinga je glavni kočničar Dejtonskog sporazuma „prije svega RS sa predsjednikom, gospodinom Dodikom, koji kaže: mi moramo poduzeti svaki korak koji nas odvaja i čini nezavisnim od BiH, a Bosnu čini prevaziđenom". "To nije retorika, to je strategija", istakao je Schwarz-Schilling.

On je dodao da je za smjenu Dodika samo pod uslovom da mu se pokrene proces, koji bi rezultirao njegovim razrješenjem, ukoliko nastavi voditi politiku u istom obliku kao i do sada.

Visoki predstavnik ne treba nikoga pitati šta smije, a šta ne
 
Schwarz-Schilling je kritikovao što visoki predstavnik ne upotrebljava Bonske ovlasti. Istakao je da „visoki predstavnik, koga bira PIC- Vijeće za implementaciju mira, sam sebi odgovara i da po Dejtonskom sporazumu ne treba da postavlja pitanja PIC-u smije li intervenirati ili ne. "Ali je to uvedeno u vrijeme Karla Bildta. On je počeo pitati PIC da li mu nešto odobrava ili ne. To je potpuno pogrešno", rekao je on.
 
Obrazlažući te tvrdnje Schwarz-Schilling je u intervjuu citirao Richarda Holbrooka, kreatora Dejtonskog sporazuma, koji je rekao da je pozicija visokog predstavnika uvedena kako bi se korigirao nesavršeni mirovni ugovor: „Jedino što mogu uraditi je naći mirovno rješenje s kojim su svi saglasni a sve drugo prepustiti visokom predstavniku koji ima ovlasti kako bi korak po korak vršio korekcije", rekao je Schwarz Schillingu tada Holbrookeu.
 
Pitanje o tome šta Evropljani moraju uraditi da ubrzaju da BiH dobije status kandidata za EU, Schwarz-Schilling je istakao:"Ne vjerujem da će Evropska komisija biti u stanju da poduzme neophodne mjere.To može uraditi samo evropski motor Njemačka i Francuska. I samo ako kažu, 'mi nećemo na Balkanu samo mir već od Balkana želimo da napravimo demokratskog, evropskog partnera. A to možemo samo ako naše zahtjeve potpuno jasno formuliramo i ako se pobrinemo za to da se sve što se ne ispoštuje - sankcioniše'."

Schwarz-Schilling smatra i da je britansko-njemačka inicijativa, koja je po njegovom mišljenju bila dobra stvar, propala. "To nije samo pitanje ekonomije i tržišta, već morate imati nekog ko tamo sjedi i bori se protiv pogrešnih političkih ciljeva, poput onih kakve slijedi Dodik". Kancelarka Merkel bi morala sjesti sa francuskim predsjednikom Macronom i reći mu da moraju napraviti jasan program da u narednih pet godina dođe do tranzicije zemalja Zapadnog Balkana u EU

Treći entitet - fikcija
 
Aktuelne inicijative o formiranju trećeg entiteta on je okarakterisao kao „fikciju koju su kreirali Hrvati u BiH", kao preduslov za spajanje sa Hrvatskom. U Daytonu nije bilo riječi o trećem entitetu, niti je on trebao da postoji."

Schwarz-Schilling je rekao da Čovićev prijedlog izbornog zakona nije u redu i da on cilja na formiranje trećeg entiteta i da zbog toga nema dogovora jer „takav izborni zakon cilja na to da je vrhovni autoritet etnička grupa, a ne građanin", što nije u skladu sa presudom Sejdić-Finci koja je jedna od glavnih pretpostavki za približavanje BiH Evropskoj uniji. Schwarz-Schilling smatra i da se Čović "savršeno razumije sa Dodikom, jer obojica stvaraju barijere koje su protivne rješenjima u BiH".
 
Schwarz-Schilling je dešavanja u Hrvatskoj, vezana za presudu hrvatskoj šestorci, ocijenio kao sramotu i dodao: "To što se tamo dešava je primjenjeni ekstremizam. To znači da mi opet idemo u pogrešnom pravcu, čak i u Hrvatskoj, i stoga će problem ozdravljenja cijelog Zapadnog Balkana biti još komplikovaniji.

Bivši visoki predstavnik Schwarz Schilling je rekao da Haški tribunal nije ispolitizovan, već da su ispolitizovani oni, koji ga kritikuju. "Onaj ko nema poštovanja prema Haškim presudama, nema pojma o tome šta je sudska vlast, a onaj ko nema pojma šta je sudska vlast, nalazi se na početku demokratskog procesa."

EU nije priznala Kosovo iz unutrašnjo-političkih razloga i egoizma
 
Schwarz Schilling smatra da je Izetbegović, koji smatra da bi BiH trebala priznati Kosovo, rekao pametnu stvar. Od 27 zemalja članica EU, samo pet nije priznalo Kosovo i to "iz unutrašnjo-političkih razloga i egoizma: Španija zbog Katalonije i slično". On je dodao da zbog tih pet zemalja EU nije u stanju da vodi jasnu politiku prema Srbiji. "Tako EU nikada neće moći dobiti bitku za demokratiju".
 
Na pitanje da li će li BiH preživjeti, on je rekao: „Naravno da će preživjeti. Nema drugog izbora. Ali to što cijela stvar sa visokim predstavnikom nije konsekventno odrađena ima jednu posljedicu: a to je da temelji nisu pravilno postavljeni i da će trebati cijela generacija da se to ispravi."

Izvor: DW

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

xxx

28.12.2017 13:25

I Rusiju i Tursku i Hrvatsku i Srbiju treba oodovjiti od Bosne i ostaviti njenim političarima da se dogovore, ali ne na nacionalnoj osnovi, jer je to katastrofa.

ODGOVORITE
Name

Ujak

28.12.2017 14:00

Nacionalno je racionalno. Svakj u svoj tor i mirna Bosna a i Hecegovina. :)

Name

Re Ujak

28.12.2017 14:19

Ako muslis svako u svoj tor kao BiH uredu a ako mislis kao Hrvat ili Srbin koji vuce van granica BiH idi i ti van ako nevolis gdje jesi Sretno.

Name

Jos ziv

28.12.2017 14:21

Stari pa jes ti jos ziv.I radi ti crvga.E svaka cast.

Name

Re

28.12.2017 14:25

Ujko nebi ja tako rekao.Ukinuti sve i vratiti R BiH i mirna Bosna.

Name

Re

28.12.2017 16:06

Covjek u potpunosti sve objasnio. I u cemu su problemi i u cemu je rjesenje. Nije mi samo jasno zasto je onda on pitao PIC dok je bio visoki predstavnik. Sto nije sve smijenio i potpuno nove politicare postavio. Narodu drugog izlaza nema..

Name

Pendula

28.12.2017 13:38

Kome jos nije jasno neka procita interviju ponovo !

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2017 13:52

Ja procit'o 5 puta i nije mi jasno,de ti to malo bolje pojasni-objasni.

Name

tuzna perspektiva

28.12.2017 15:07

Da ja pojasnim: to da treba generacija da popravi ovo sada je malo vremena. Pitanje je samo hoce li tih 100 godina samoce BiH prezivjeti. Dugo, predugo poslije rata smo camili u neznanju, a to propusteno vrijeme ide na kvadrat kod nadoknadjivanja. Znaci sanse su male za prezivljavanje.

Name

re tuzna

31.12.2017 09:36

Sjetih se one price kad su dvoje staraca pricali ko prvi umre gdje ce ga sahranit i gdje ce ko ziviti posle smrti jednog od njih.Kaze baba kad ti prvi umres ja odma odo kod djece u Njemacku. Tako isto ovo ima resenje idemo svi u Njemacku i neka se tamo brinu za nas kad su nam stavili ovaj jaram oko vrata da nemozemo nikako napred.

Name

Dragan_S

28.12.2017 14:02

Klasična matrica bazirana na žrtva-krivac fiilozofiji nastaloj 90-tih! A ovaj lik je i tada bio politički fosil, a tek danas?! Mene čudi da mi Srbi još nismo uspjeli da otvorimo u svijetu, barem malecki, pogled sa drugačije tačke gledišta na sve što se događalo pri raspadu SFRJ? Da li smo toliko nesposobni i minorni? Pa čekajte ljudi, da li mi imamo amneziju potpunu?! 1. Slovenija povukla snažno ka raspadu SFRJ, kao bila je ekonomski eksploatisana!? A to što su nam uvaljivali Gorenje, Iskru, Fructal, kao premijum proizvode, onaj odvratni TAM-ić kao pojam kamioneta i sl, i grabili ekstra profit decenijama? 2. Hrvatska pokušala 1970-tih, pa nastavila 80-tih i uspjela 90-tih. Konstantno protiv zajednice bilo kakve, sa oreolom najozloglašenije nacističke marionete čiju tradiciju baštine i danas? Najveći zločinci u Evropi u modernoj istoriji, a kao bili u SFRJ demokratsko društvo ugnjetavano iz Beograda! Sramota! 3. Albanci su tri dana po Titovoj smrti krenuli u masovne proteste da bi tražili republiku sa ciljem otcjepljenja, a kao okupirani od Srbije u 90-tim prošlog vijeka? 4. Makedonci nasljednici Aleksandra Makedonskog? Kakva šizofrenija! 5. Crna Gora, hajde OK, bili kraljevina, imaju najviše prava da biraju svoj put kako žele i s kim žele.

ODGOVORITE
Name

re Draganu

28.12.2017 15:43

Izađi Dragane malo iz sela, posjeti Sloveniju sutra ,nakon rata, a vidi svoje selo. Toliko.

Name

PeroZdreo

28.12.2017 14:04

Samo raspad BIH dolazi u obzir a da li ce muslimansko hrvatska federacija imati dva ili tri entiteta i u kojem ce biti obliku nakon sto Srpska izadje iz BIH to nas ne interesira.

ODGOVORITE
Name

Re

28.12.2017 14:49

Ko tebe sta pita.Zaboravio si drugarsto Erdogan-Putin.Kratko nakon sastanka Sultan rece,ko takne u Bosnu i Bosnjake imace posla sa Turskom.

Name

re perozdero

28.12.2017 16:06

Perozdero nazdero se ispod sebe.

Name

rere

28.12.2017 17:47

Pero je u pravu. Peočitajte ko je prvi kralj Bosne i šta je rekap ko je i čiji kralj. BiH je trula i raspast će se.

Name

Па

28.12.2017 14:06

Америка, ЕУ, Енглеска и та твоја Меркел и Макро(н) се не мјешају. Ма не никако.

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

28.12.2017 14:44

Generacija HItler jungen ne moze bez onog sto i h je Hitler ucio, Dodika ce smjeniti srpski narod, a neki fasista

ODGOVORITE
Name

visoki

28.12.2017 14:51

A kome pricas kristiane,,sad ce se pojaviti ona izvakana floskula kako si ti pristrasan i u sluzbi samo jednog naroda,,itd..itd...lakse je njima metar u g... nego cent u glavu

ODGOVORITE
Name

istina

28.12.2017 15:52

meni ovo više liči kao najavljivanje ove nove evropske februarske incijative koja se sprema, jer kada posmatrate situaciju zadnjih godinu dana, tek kada se zakuhalo, evropa se pokreće, pogledajte čitav intervju: http://www.dw.com/bs/dodikovo-prekrajanje-granica-iluzija-koja-ne%C4%87e-postati-stvarnost/a-41950584

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

28.12.2017 16:26

Da I ovi hrvati dobiu entitet da ima svako svoj.

ODGOVORITE
Name

milos 1389

28.12.2017 19:02

A zapad se ne petlja sve sami andjeli ! J ..... ste vi igraci !

ODGOVORITE