Izborna reforma je apsolutni prioritet

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko smatra da se očigledna predizborna retorika, nažalost, razvila u stalnu retoriku podjela i što još više zabrinjava, u politiku podjela.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Međutim, kako je kazao u razgovoru za Fenu, građani BiH će sljedeće godine imati priliku da glasaju i podrže konstruktivne lidere, odnosno one koji su spremni da rade na napretku i prosperitetu.

"Građani su još davno izabrali dobre komšiluke u svojim privatnim životima", rekao je Incko, izrazivši nadu da će bh. političari pokazati odgovornost i uzdržati se od negativne retorike koja može poremetiti situaciju na terenu.

Situacija među običnim ljudima nije samo odraz političkih prepiranja kojima svjedočimo, smatra on i naglašava da se mora imati na umu značaj mira i stabilnosti, čega su građani BiH svjesni. 

"Nadam se da će građani podržati političare i stranke koje će se politički opredijeliti za istu stvar. Ne postoji nikakva konstruktivna alternativa tom pristupu", podvukao je visoki predstavnik.  

Sa stanovišta njegovog mandata, apsolutni prioritet za političke lidere u BiH je postizanje dogovora o izbornoj reformi koji bi omogućio nesmetano provođenje izbora naredne godine te uspješnu implementaciju izbornih rezultata. 

"Nastavak puta ka euroatlanskim integracijama također je važan. Treba ga ubrzati i realizovati", dodao je Incko.  

Po njegovom mišljenju, ono što je BiH potrebno su odvažne socijalne i ekonomske reforme, sa jačanjem vladavine prava kao prioritetom od najveće važnosti. Osim toga, ističe, moraju se riješiti svakodnevna pitanja s kojima su građani suočeni, počevši od kvalitete usluga javne uprave pa do funkcionalnog i efikasnog sistema zdravstvene zaštite. 

"Građani BiH zaslužuju lidere koji rade na stvarnom napretku. Često se takvi konstruktivni i iskreni lideri pojave na lokalnom nivou, pa čak, u nešto manjem obimu, i na višim nivoima. Takve ljude treba podržati i tada će doći do ubrzanja napretka i razvoja zemlje", kazao je.

Visoki predstavnik se osvrnuo na rad bh. institucija u ovoj godini, ocijenivši da je postignut određeni napredak, ali da se, bez sumnje, moglo uraditi više.

"Siguran sam da su građani BiH očekivali više konkretnih rezultata koji bi se odrazili na njihov svakodnevni život", rekao je Incko.

Napomenuo je da su napravljeni izvjesni pozitivni koraci u provedbi Reformske agende te da je nastavljeno sa davanjem odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, što je, kako je rekao, za pohvalu.

Međutim, ukazao je na potrebu jačanja osjećaja hitnosti, jer reformski proces mora biti mnogo brži. 

Vladavinu prava i borbu protiv korupcije izdvojio je kao pitanja koja su i dalje visoko na listi prioriteta te stoga zahtijevaju više pažnje.

"Profesionalan i efikasan sistem vladavine prava je od ključne važnosti za stabilnost i prosperitet BiH, ali i nešto što će pomoći u uvjeravanju ljudi da ostanu ovdje. Za to nije bitna samo ekonomija, nego i vladavina prava i dobra uprava"  zaključio je Incko u razgovoru za Fenu.   

(Fena)

KOMENTARI20
POŠALJITE PORUKU

nosferatu

28.12.2017 10:04

BIH je prioritet dogovor o mirnoj disoluciji kako bi se sva 3 naroda mogla okrenuti sebi i izgradnji svojih drzava, ekonomiji,borbi protiv kriminala, korupcije i nepotizma. Opstanak BIH samo produzava agoniju i sve nas vodi u ambis ,iseljavanja i depopulaciju U BIH zive najsiromasniji narodi u Evropi.Ovaj prostor je supak Evrope.Tuzno je gledati ovih dana po Banjaluci auta sa tabilicama Litvanije,Poljske,Madjarske.Docekali smo da narod bjezi trbuhom za kruhom i u ove bivse sovjetske satelite za koje smo do pre 30 god bili ekonomska velesila.. Opastanak BIH odgovara samo politickim elitama na svim stranama i ljudima okupljenih oko njih i njihovim firmama kako bi i dalje nesmetano mogli da pljackaju narod i izvlace ogromne kolicine novca preko tendera i javnih nabavki opstina,kantona ,entiteta,zajednickih institucija i javnih preduzeca

Grijesis. Opstan BiH podrzava vecina bh gradjana

Eu

28.12.2017 10:11

Opstanak BIH podrzavaju krvopije i lopovi povezani sa strankama.Ajd priznaj da imas neku firmu koja nabavlja tolet papir za neku od brojnih drzavnih institucija na svim nivoima po cijenama 5 puta vecim od realnih ili uvaljujes so koju kupis za 0,10 po kg a prodajes za1 km po kg nekom putarskom preduzecu ili tako neki trange frange BiZmis

nosferatu

28.12.2017 10:25

Tacno, Vojvodina tamo gdje je nekad bila, Sandzak se pripaja Bosni a oni kojima se ne svidja - traktor pa na putovanje. Uostalom Kosovo je napravilo pocetak

re

28.12.2017 10:52

Incko ti nisi politicar ti si ucitelj da si neko kao sto nisi ti bi smenio dosta njih ali oni rade u tvoju korist ovi koje traze podjele BiH nek je vec jednom napuste dok ja jos karta u popustu al u jednom pravcu

Realno

28.12.2017 11:11

Zaboravio si 52% Bosnjaka. Većina odlučuje kako će i šta ce biti.

Nosferatu senilni

28.12.2017 11:23

Koja je vecina za opstanak bx jesu bosnjani u srpskoj su ubjedljivo srbi u vecini i oni su svi za tri drzave

Peki

28.12.2017 12:09

Sinny Boy

28.12.2017 10:05

To nije nikakav prioritet. Najvašniji i najhitniji prioritet bi trebao biti: smjena i hapšenje političara lopova, hapšenje tajkuna lopova i kriminalaca, oduzimanje nezakonito stečene imovine političara i tajkuna , smanjivanje plata političara (poslanika,ministara,njihovih zamjenika i savjetnika) u intitucijama BiH, RS i FBiH barem za pola, poboljšanje uslova rada i povećanje plata radnika u realnom sektoru, NAJHITNIJE smanjivanje broja radnika u državnom sektoru (barem za pola) ...

Ne mozes kucu graditi od krova,kuca se gradi od cvrstog temelja a cvrst temelj mora da bude dogovo o raspadu BIH kako bi se rijesila nacionalna pitanja i postigla politicka stabilnost,tek onda se moze krenuti u izgradnju normalnih drzava i trzisne ekonomije i drzave jednakih sansi za sve.

Tesa

28.12.2017 10:19

2000 dinara za tebe i seli se u maticu

re_Tesa

28.12.2017 11:02

Čak ni Dodik više ne poziva na raspad BiH, ali narod se još loži na to :D

re

28.12.2017 11:29

Kako nam se u lice smiju! Novi nameti, novi krediti, namješteni tenderi, stranački protekcionizam, nepotizam, negativna selekcija, pranje para...a on o ovome kao prioritetu?!

Ložač Pera

28.12.2017 12:06

orange

28.12.2017 10:08

Ne mogu nama vise pomoci nikakvi izvori. Mi smo svoje vec odavno izabrali. Ovako ili onako rezultat ostaje isti. Bosna je hronicni bolesnik, a uskoro treba da se penzionise.

ISTINA

28.12.2017 10:22

INCKO SVIRAS U FRULU; ISTI SI KAO MILE.SVE JE TO SUPLJA PRICA ZA NAIVNE.

Nemoj ga svrstavati sa Milom, Mile je budućnost, a ovaj je prošlost.

re

28.12.2017 11:23

re, Mile ti buducnost???

Uh huh

28.12.2017 15:12

Dokaz

28.12.2017 10:50

Evo ko ne vjeruje da se i sam uvjeri šta je njima prioritet! A mi možemo da skapavamo, zaboli ih. MAFIJAŠKA DRŽAVA PODRŽANA OD STRANACA!

INCKO

28.12.2017 11:04

incko cuva svoju fotelju zna da bolji poso nikada nece imati u svojoj drzavi i on nemisli ici sa fotelje tutora bosneonje protektorat bosne i glavni presednik njegovase aminuje

K

28.12.2017 12:11

Svi kojibi .Djelili nisteosetili rat .Bolje bi bilo se ujediniti ina izborima smjeniti ovu vlast.A izabrat sposobne mlade snage Pa se okrenuti budcnosti Bih .Imaresorsa za bolji zivot svi gradjana.

Па све је то могло и у Југославији, тада муслиманима није одговарало да раде и живе са Србима а сада плач за пропалом бих.

Горан

28.12.2017 14:33

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.