Nadal o najboljem ikad: Za Novaka nisam imao način!

Spremao je Rafu 37 puta za mečeve sa Federerom i 50 puta za duele sa Đokovićem. . . Možda je merodavan da oceni.

Tenis 29.12.2017 | 21:30
Nadal o najboljem ikad: Za Novaka nisam imao način!
Toni Nadal trenirao je bratanca, Rafu, punih 27 godina.

Rastali su se po završetku prošlog US Opena, na kojem je španski as osvojio 16. gren slem titulu u sezoni u kojoj su Rodžer Federer i on "podelili" četiri najvrednija trofeja u tenisu na ravne časti.

Ovaj "kambek" dvojice veterana, koji su od 2011. bili svedoci nezapamćene dominacije Novaka Đokovića (naš as osvojio je 11 od svojih 12 trofeja za pet sezona) i povremenih uspona Endija Mareja i Stena Vavrinke do zbirnih šest gren slem titula, dao je povod mnogima da reaktiviraju temu o tome ko je najbolji teniser svih vremena…

Dok se većina slaže da jeste reč o jednom od trojice aktivnih legendi, Federeru (19 gren slem titula), Nadalu (16) i Đokoviću (12), primetno je da se u toj polemici svako "hvata" za stvari koje naginju ka jednom, drugom ili trećem najčešće u skladu sa simpatijama...

Federer, najstariji od trojice velikana i čovek koji je najveći deo svojih gren slem titula osvojio do početka Đokovićeve dominacije, i dalje je osetno ispred konkurencije, ali u isto vreme ima negativan skor i sa Rafom i sa Noletom.

Nadal, koji je u jednom trenutku imao skor 23:10 protiv Federera, nedavno je slegao ramenima i dao donekle kontradiktoran odgovor slažući se sa konstatacijom novinara da je Federer najbolji svih vremena, jer oko toga nema polemike, ali naglašavajući da je njemu "najteže bilo da igra protiv Đokovića" koji je u "jednom trenutku bio praktično nepobediv".

Kada to kaže neko ko je najboljeg svih vremena pobedio 23 puta, isto koliko i Novak, a za ovog drugog kaže da je bio nepobediv, čak i prosečan ljubitelj tenisa pomisliće da tu nešto ne štima.

Ipak, ako nečija reč ima težinu u ovoj diskusiji onda je to reč direktnih aktera ovog svojevrsnog trijagonala u kom samo Novak ima pozitivan skor i sa Nadalom (26:24) i sa Federerom (23:22).

Rafin stric, Toni, pokušao je najbolje da podeli na podloge: travu, šljaku i beton, ali je potvrdio da je priprema meča protiv Novaka bio najveći izazov sa kojim se suočio u trofejnoj trenerskoj karijeri.

Toni je kao Rafin trener spremao ovog levorukog tenisera za 37 od 38 mečeva sa Federerom i svih 50 sa Đokovićem.

"Rafael je najbolji teniser u istoriji na šljaci, Federer na travi, a Đoković na betonu", rekao je Nadal što je ocena kojoj, statistički posmatrano, teško može da se protivureči.

Međutim…

"Mislim da je Đoković načinom na koji je igrao pre dve godine bio prosto nepobediv, kompletniji igrač od Federera. Tačno je da je Federer imao izvanrednu godinu, ali kada smo se pripremali za mečeve sa Đokovićem nisam znao koju taktiku da izaberem da bismo ga pobedili", izjavio je Toni za španske medije.

On je izjavio i da je za Nadala, a samim tim i ostalu trojicu, bavljenje tenisom u ovoj eri možda bila i loša sreća (u smislu broja trofeja), ali…

"Sudari sa Federom i Đokovićem nisu srećna okolnosti, ali u isto vreme oni su dobri za nivo vašeg tenisa. Njih trojica primoravala su jedni druge da podižu nivo igre, treniraju napornije, ostaju duže na terenu, jer su znali da taj najbolji udarac koji imaju možda sutra neće biti dovoljan za pobedu. Kada postoji obaveza i izazov, bolje se radi i više postigne", rekao je Nadal, koji je odlučio se posveti radu u Teniskoj akademiji svog nećaka na rodnoj Majorki.

Federer - Nadal 15:23

Đoković - Federer 23:22

Nadal - Đoković 24:26

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar