Najava: Novogodišnja turneja "4 skakaonice"!

Jedna od omiljenih zabava svih nas tokom novogodišnjih praznika! Turneja "Četiri skakaonice" počinje 29. decembra u Obersdorfu, a biće završena se 6. januara u Bišofshofenu. Samo je jedan čovek pobedio na sve četiri iste godine.  Četiri skakaonice – Germani žele povratak na tron! U petak u Oberstdorfu počinje novo, 66. izdanje tradicionalne novogodišnje turneje Četiri skakaonice u ski skokovima.

  • Sport
  • Ostali sportovi


Svake godine od 1952. Nemačka i Austrija su domaćini takmičenja, o čijem osvajanju mašta svaki ski skakač. 

Pobednik turneje je skakač sa najviše osvojenih poena na sve četiri skakaonice, u Obersdorfu i Garmiš-Partenkirhenu u Nemačkoj i Insbruku i Bišofshofenu u Austriji. 

Turneja je jedno od najznačajnijih takmičenja tokom sezone, a pobeda može da se poredi sa osvajanjem Kristalnog globusa u FIS Svetskom kupu ili zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama.

Tokom novogodišnje turneje boduju se rezultati sa sva četiri takmičenja, a šampion postaje skakač koji sakupi najviše bodova. 

Za razliku od Svetskog kupa, tokom turneje sabiraju se bodovi dobijeni na osnovu dužine skoka i ocena sudija. 

Kvalifikacioni sistem "Četiri skakaonice" poznat je po jedinstvenom nokaut sistemu. Za razliku od takmičenja u FIS Svetskom kupu, gde 30 najboljih skakača iz prve runde obezbeđuje plasman u drugu, turneja je poznata po sistemu koji je uveden u sezoni 1996/97. 

Kvalifikacije su na programu dan ranije, pre zvaničnog takmičenja, posle kojih plasman u završnicu obezbeđuje 50 takmičara, koji se potom dele u 25 parova. Svih 25 pobednika tih duela i još petorica sa najboljim skokovima obezbeđuju plasman u drugu rundu.

Legenda turneje je Jane Ahonen, jedini koji je pet puta trijumfovao. Njegova četvrta titula je ostala upamćena kao posebna. Te 2006. godine prvi put u istoriji viđena je deoba prvog mesta, jer je i Jakub Janda sakupio isti broj bodova. 

Nemačka je najuspešnija nacija sa 16 pobeda, 15 je zabeležila Finska, Austrija 14, a Norvežani su deset puta pobedili. 

Još od 1959. godine, kada je Nemac Helmut Reknagel, trostruki pobednik turneje, ostvario pobede na prve tri skakaonice ali nije uspeo u Bišofshofenu, traju pokušaji da se osvoji "grend slem". 

Norveški skakači Engen i Virkola, Japanci Kasaja i Funaki, Nemac Jens Vajsflog i legendarni Finac Nieminen bili su blizu, ali ni oni nisu izdržali pritisak u Bišofshofenu.

Funaki je 1998. godine popustio u Obersdorfu, jer je od njega bio bolji Nemac Sven Hanavald, koji je tada upisao tek prvu pobedu u karijeri, ali i najavio blistavu budućnost. 

Sven Hanavald je potom postao prvi skakač koji je pobedio na sve četiri skakaonice u ski skokovima. Bilo je to  od 29. decembra 2001. do 6. januara 2002. pobedio na sve četiri skakonice i postao prvi skakač kome je to uspelo. Ne samo što je pobedio i u Bišofshofenu, već je i doskočio do novog rekorda ove skakaonice - 139 metara.Direktni prenosi turneje "Četiri skakaonice" počinju već 29. decembra, kada će gledaoci moći da prate kvalifikacije za glavno takmičenje u Oberstdorfu, koje je na 137m dugoj skakaonici na programu dan kasnije.

Tradicionalno, ski skakači Novu godinu dočekuju u Garmiš-Partenkirhenu, gde su za 31. decembar zakazane kvalifikacije za glavno takmičenje koje je na programu prvog dana 2018. godine.

Takmičenje na 130 metara dugačkoj skakaonici u Insbruku na programu je 3. i 4. januara, a turneja će biti okončati u Bišofshofenu 5. i 6. jaunara.

Bez obzira što tokom sezone ovaj sport poslednjih godina i ne privlači preteranu pažnju, čak ni u odnosu na alpsko skijanje, retko ko propušta ovu legendarnu turneju kada u roku od sedam dana najbolji ski-skakači se bore na četiri letaonice.

Oberstdorf, Garmiš-Partenkirgen, Insbruk i Bišofshofen su vrhunac svake sezone sa ski-skakače, pa i generalno skijaške, a za skakače su skoro jednako važan događaj kao i Olimpijske igre. Neretko se pobednik na Četiri skakaonice duže pamti i o njemu se više priča kao o šampionu nego o osvajačima zlatnih medalja sa OI.

Četiri skakaonice su uvek od ski-skakača stvarale legende ovog sporta. Poput rekordera, petostrukog šampiona Janea Ahonena, potom četvorostrukog Jensa Vajsfloga, zatim jedinstvenog Svena Hanevalda, jedinog koji je do titule stigao sa pobedom na sva četiri takmmičenja (jubilarna 50. sezona 2001/2002), kao i Poljaka Adama Mališa, koji je 2001/2002 zabeležio najubedljiviji trijumf sa 104,4 poena ispred Ahonena.

Nakon Ahonenove poslednje titule 2008, turnejom su suvereno vladali Austrijanci (Volfgang Lojcl, Andreas Kefler, Tomas Morgenštern, Gregor Šlirencauer, Tomas Dithart, Štefan Kraft), ali su u poslednje dve šampioni dolazili iz slovenskih zemalja – Slovenac Peter Prevc i Poljak Kamil Stoh.

Ove godine bi, međutim, Germani opet mogli da vrate primat, a očekuje se prvi trijumf jednog Nemca još od pomenute legendarne Hanavaldove titule. Tek drugi put u ovom veku kao glavni favorit, odnosno kao lider Svetskog kupa, na takmičenje dolazi jedan Nemac (Martin Šmit 2000/2001).

Dvadesetšestogodišnji Rihard Frajtag će biti u centru pažnje, s obzirom da je ubedljivo prvi u generalnom poretku SK sa 151 bodom više od najbližeg konkurenta.

"U odličnoj sam formi, miran sam i opušten pred Četiri skakaonice. Ne osećam pritisak. Radiću na nekim detaljima", rekao je Frajtag, koji je 2015. pobedio u Insbruku.

Glavni konkurenti biće mu momci koji su se prošle godine žestoko borili za slavu na legendarnoj turneji – branilac titule Stoh, pobednik na dva prošlosezonska takmičenja Norvežanin Danijel-Andre Tande, te Austrijanac Štefan Kraft.

"Ne razmišljam o odbrani titule. Svaka godina je drugačija. Naša forma i novo nastupa se konstantno menjaju, jer se sve brzo razvija. Četiri skakaonice su posebne, pre svega zbog ogromne pažnje medija, pa nam je mnogo teže. Svakog dana se takmičimo, sa minimum pauza, a potrebno je stalno biti koncentrisan", rekao je Stoh.

Ne treba zaboraviti ni drugog Nemca, Andreasa Velingera, prvog pratioca Frajtaga u SK. Frajtag je pobedio na tri od sedam takmičenja ove sezone, uključujući i poslednje u švajcarskom Engelbergu 17. decembra skokovima od 137,5 i 135 metara, upravo ispred Stoha i Krafta.

Međutim, pobede, forma, ime, državljanstvo, ništa nije bitno na Četiri skakaonice. Četiri skakaonice imaju sopstvena pravila. Samo su trojica favorita u poslednjih 12 godina opravdala očekivanja.

Jedan od retkih lidera SK koji je osvojio turneju poslednjih godina bio je Prevc 2015/2016. Zbog toga je ovo takmičenje među zimskim sportovima ono što su finala FIFA Svetskog prvenstva ili UEFA Lige šampiona u fudbalu, te finale NBA plej-ofa u košarci. Vrhunac.

Četiri skakaonice su iz godine u godinu sve popularnije na globalnom nivou, privlače sve veću pažnju medija i obaraju rekorde gledanosti. Razlog je jednostavan, Četiri skakaonice su simbol novogodišnjih praznika, opuštanja i uživanja u zimskoj idili.

Skoro sva ostala sportska takmičenja pauziraju, pa svi mogu da gledaju Četiri skakaonice. Podeljeno na četiri događaja u dve alpske zemlje, ovo takmičenje uvek garantuje kvalitetnu i uzbudljivu zabavu, koja nikad ne izostaje.

U odnosu na takmičenje u Svetskom kupu, sistem po kojem se održavaju skokovi tokom Novogodišnje turneje se razlikuje. Iz kvalifikacija, koje se održavaju dan ranije, na glavne skokove ide 50 skakača, koji se dele u 25 parova.

Pobednici tih duela bez obzira na generalni plasman idu dalje u drugu rundu, a njima se pridružuju petorica "laki luzera". Međutim, u slučaju da održavanje kvalifikacija nije moguće, a bilo je takvih slučajeva u prošlosti zbog loših vremenskih uslova, takmičenje u prvoj rundi se ne razlikuje od onog u Svetskom kupu.KOMPLETAN RASPORED TAKMIČENJA (prenosi Eurosport):

29. decembar 2017.

16:00 Obersdorf, Nemačka - Kvalifikacije VS-137m Muškarci

30. decembar 2017.

16:15 Obersdorf, Nemačka - VS-137m

31. decembar 2017.

13:45 Garmiš Partenkirhen, Nemačka - Kvalifikacije VS-140m Muškarci

1. januar 2018.

13:45 Garmiš Partenkirhen, Nemačka - VS-140m

3. januar 2018.

13:45 Insbruk, Austrija - Kval. VS-130m Muškarci

4. januar 2018.

13:45 Insbruk, Austrija - VS-130m

5. januar 2018.

16:45 Bišofshofen, Austrija - Kvalifikacije VS-140m Muškarci

6. januar 2018.

16:30 Bišofshofen, Austrija - VS-140m

Izvor: mondo.rs/B92

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.