BiH pod istragom zbog dampinga

Bosna i Hercegovina zajedno sa Brazilom prijavljena je Evropskoj komisiji da je damping cijenama silicijuma ugrozila tržište Evropske unije i izazvala materijalnu štetu privredi, zbog čega je otvorena i istraga.

Bosna i Hercegovina 27.12.2017 | 07:53
BiH pod istragom zbog dampinga
U pitanju je ruda koja se koristi u metalskoj industriji, a koja je proizvedena u fabrikama B.S.I. iz Jajca i “RS Silicon” iz Bjelajca, kod Mrkonjić Grada, a koje su članice italijanske “Metalleghe” grupacije. Sve što proizvedu, izvoze na tržište EU.

Ovu informaciju juče je potvrdio i Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je kazao kako je Ministarstvo o tome obaviješteno u ponedjeljak, pišu Nezavisne novine.

“Za prvih deset mjeseci ove godine izvoz u EU je znatno uvećan u odnosu na prošlu godinu i iznosi 28.000 tona u vrijednosti od 101 milion maraka”,  je Šarović za ovaj list.

Ono što bi u narednom periodu moglo da bude u fokusu kontrole, pored dampinga, je da li je i sav izvezeni silicijum domaći.

Komentar u vezi s pokrenutom istragom iz ova dva preduzeća je izostao. Dok se u B.S.I. niko nije javljao na telefon, Jelena Kuridža, direktor “RS Silicona”, je kratko poručila kako ništa ne želi da komentariše, pišu Nezavisne novine.

O svemu je upoznata i Spoljnotrgovinska komora BiH i to od strane Ministarstva inostranih poslova BiH u kojem je rečeno da je Generalni direktorat Evropske komisije DG TRADE obavijestio Misiju BiH u Briselu o žalbi koju su zaprimili.

Prijavu protiv ovih bh. izvoznika podnijele su španska “Ferroatlantica” i francuski “Ferropem”. Oni u svojoj prijavi, dostavljenoj u novembru ove godine, traže da se uvedu antidamping mjere na period od pet godina.

Pod istragom će biti period od 1. oktobra prošle do 30. septembra ove godine. Na internet stranici preduzeća B.S.I. se navodi kako im je godišnja proizvodnja od 18.000 do 20.000 tona silicijuma godišnje i da ga izvoze u Italiju, Mađarsku, Sloveniju, Njemačku, Slovačku, Poljsku, dok sa druge strane “RS Silicon” godišnje proizvede 16.000 tona proizvoda.

Evropska komisija je 19. decembra donijela odluku o pokretanju antidampinškog postupka, a na osnovu prijave koja je podnesena nekoliko sedmica ranije.

“Dokazi koje su dostavili podnosioci pritužbe upućuju na to da su obim i cijene uvezenog proizvoda iz ispitnog postupka negativno uticali na visinu naplaćenih cijena industrije Unije, što je dovelo do znatnih štetnih učinaka na ukupne rezultate i finansijsku situaciju industrije Unije”, navodi se u obavještenju o pokretanju postupka u kojem pozivaju i proizvođače izvoznike da učestvuju u ovom postupku.

Istraga bi, kako je najavljeno, trebalo da traje oko 15 mjeseci, a ako se damping dokaže – proizvodi iz BiH mogli bi biti dodatno oporezovani, kao što je to slučaj s kineskim silicijumom, na koji su carine povećane za 16 odsto.

Pojam

Damping je prodaja u inostranstvu proizvoda po cijeni nižoj od važeće u zemlji proizvođača, odnosno prodaja po cijeni ispod troškova proizvodnje. Dampinške cijene često ne pokrivaju ni varijabilne troškove proizvodnje.

Strogo kao poslovna strategija, to je način utvrđivanja spomenutih cijena radi postizanja određenih ciljeva poput osvajanja tržišta nekog proizvoda, tržišta neke zemlje, istiskivanja, odnosno uništavanja konkurencije u zemlji u kojoj se praktikuje damping. Zemlje obično uvode kazne i određuju propise radi onemogućavanja takvog uvoza.

Izvor: NN

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Sinny Boy

27.12.2017 07:02

Eto, nevalja kada su cijene sirovina niske i kada gotovi proizvod bude jeftiniji. Iz ovoga proističe da je za građane EU bolje kada je roba skuplja.

ODGOVORITE
Name

Ne bosti se rogatim

27.12.2017 09:02

Ne znam šta misle građani EU o tome ali znam jedno.Fabrika cijevi UNIS iz Dervente je bila preplavila EU sa proizvodima po dampinškim cjenama , tako da je i ona bila predmet istrage anti damping komisije EU zbog toga.Dvije godine nakon prve posjete komisije Derventi fabrika cijevi UNIS je propala , bojim se da će se dampinške cijene obiti o glavu i ovim "mudrovima i mozgonjama" iz RS- Silikona.Živi bili pa vidjeli , konsekvence slijede.Zanimljivo je da je Tegeltija mućko i sa UNIS-om i sa Silikonom , sve liči na prepisan scenarij.Pare iz IRBa uložene , firme propale , a lopovi napunili džepove

Name

Krajisnik

27.12.2017 10:33

Formula . Šuma i struja jeftinija za talijane nego za građane RS.

Name

Tvrtko

27.12.2017 07:14

Kad ce neko napokon kod nas potkaciti Neskovica za antikonkurentski monopol?

ODGOVORITE
Name

Tu

27.12.2017 09:08

Silicijum je preduzece za ubijanje naroda i bogacenje pojedinaca iz mrkonjic grada...kontrolu tog silicujuma nevrsi niko zaposlene su osobe koji imaju kurseve odnosno clansku snsd

Name

Analiticar

27.12.2017 07:22

Da li ce se neki nas politicar sjetiti da kaze da se tim "transfernim dampiskim cijenama" vrsi utaja poreza na dobit i budzet drzave kontinuirano steti. Za stotine miliona. Takvih primjera puna je BiH. Od izvoza struje, rude, rudarskih preradjevina, gotovih proizvoda. Sve se izvozi povezanim firmama u inostranstvo, najcesce ofshore kompanije, i dobit iznosi iz zemlje.

ODGOVORITE
Name

kiki

27.12.2017 09:53

E u tom grmu leži zec, nije Silikon jedina firma koja radi s tim damping cijenama a sve da bi se izbjeglo plaćanje poreza drzavi.

Name

Rob

27.12.2017 08:05

a minimalac 410km

ODGOVORITE
Name

re

27.12.2017 08:38

Pa preseli se u Federaciju, tamo je bolje.

Name

Ejfs

27.12.2017 09:42

Kako vidim cim nesto ne valja pise se BiH zasto se ne pise RS. Za kriminal se drzite Bosne a kunete se uRS. Ista fora i sa oruzjem.Srbija uveliko naoruzava EU sa oruzjem zajedno sa RS a pise te BiH.

ODGOVORITE