Tajna jednog od najbogatijih Rusa

Iako naslov zvuči nevjerovatno, on je jedini ruski ruski oligarh koji nikad nije imao problema s Putinom.

Zabava 26.12.2017 | 11:21
Tajna jednog od najbogatijih Rusa
Roman Abramovič živi u Londonu dok su ostali oligarsi  imali niz "neprijatnosti": Vladimir Gusinski je trajno emigrirao, Mihail Hodorkovski je proveo osam godina u zatvoru u Sibiru, a Boris Berezovski je preminuo kod kuće u Londonu pod nerazjašnjenim okolnostima.

U cijeloj priči postoji nekoliko slučajnosti.

Prije nego je pretvorio Chelsea u moćni fudbalski klub, Abramovič je odigrao veliku igru u jednom drugom “sportu”: pomogao je Putinu da naslijedi Borisa Jeljcina na vrhu ruske države, a nakon toga se nije pokušao okoristiti i doći na vlast u Rusiji.

Abramovič posjeduje bogatstvo procijenjeno od Forbesa na 9,1 milijardu dolara, a svoje bogatstvo nije stekao za vrijeme Putinove vladavine, koji je na čelu Rusije od 2000. godine, a njih dvojica nikada nisu bili u političkom sukobu.

Neki ruski opozicioni mediji i danas Abramoviča smatraju jednim od najzaslužnijih ljudi za Putinov dolazak na vlast.

Ugledni BBC tako sugeriše da je vlasnik Chelsea poklonio Putinu 57-metarsku luksuznu jahtu Olimpia i da mu pomaže u upravljanju njegovim bogatstvom u inostranstvu.

Abramović je ušao u visoke ruske političke krugove 1996., kada je upoznao kćerku i zeta tadašnjeg predsjednika Borisa Jeljcina.

Zbliživši se s Jeljcinom, Abramovič se na njegov poziv uselio u stan u sklopu Kremlja. Izvori bliski ruskoj političkoj eliti navode da je upravo on bio taj koji je Jeljcinu preporučio Putina kao nasljednika.

Prema istim izvorima Putin se s Abramovičem savjetovao o svom nasljedniku u predsjedničkoj fotelji, a ovaj mu je preporučio Dmitrija Medvedeva.

Već dugo se spekuliše kako je službeni Kremlj raznim manipulacijama odlučio posljednje američke izbore, a neke teorije i u tom poduhvatu vide prste vlasnika londonskog kluba.

Izvor: Express

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ma ne

27.12.2017 01:21

Trump je proizvod rasne mrznje americkih Bijelaca i njihove zelje da isprave sve što je Obama uradio, a prije njega Rajs. Njega je na vlast doveo KKK da preuredi SAD i stavi sne ne Bijelce na njihova mjesta. Jedan ruski Jevrejin nije mogao tu puno da učini osim da misli prije nego što govori. Trump ce se obracunati s Jevrejima uskoro, jer im je dao šta su najviše željeli. To je debelo platiti.

ODGOVORITE