Ko je bio čuveni Mustafa Golubić?

Mustafa Golubić bio je jedna od najzagonetnijih istorijskih figura između dva rata na Balkanu.

  • Vijesti
  • Srbija


Bio je bonvivan, špijun, "crnorukaš", Staljinov intimus, ljubavnik Grete Garbo, Tankosićev četovođa, čovek koji je organizovao atentat na Trockog, "jugoslovenski Džejms Bond", agent Kominterne, Titov ljuti suparnik...

Rođen je u Stocu 1891. od oca Muhameda i majke Nure, koja je živela 102 godine. U Sarajevu je završio gimnaziju, a kao jugoslovenski stipendista studirao pravo u Ženevi i Tuluzu. Bio je pripadnik "Mlade Bosne".

Zanimljiva su svedočanstva iz tog vremena, pa tako Golubićev biograf Nemanja Baćković piše: "Na tadašnjem korzou privlačio je pažnju stasom, a uz to je nosio fes i bio ogrnut pelerinom. Kao jedan od prvih Bosanaca koji je stigao u Beograd, Golubić je sve sakupljao oko sebe, prihvatao i pomagao. Tako je prvi dočekao Gavrila Principa koji je peške pošao iz Hadžića. Mujaga ga je odmah odveo na neki miting na kom je mogao da viče ‘Dole Austrija‘ i da mu ne fali ni dlaka sa glave."ORDEN ZA HRABROST

Vrlo mlad se angažovao u vojnim strukturama i tu se pokazao kao veoma efikasan, uoči bugarskog napada na Srbiju 1915. doveo je iz Rusije oko 1.000 dobrovoljaca, a kao učesnik Prvog balkanskog rata odlikovan je Ordenom Miloša Obilića za hrabrost.

Da bi postao član Tankosićevog četničkog odreda, Golubić je hrabrost i odvažnost dokazao na sebi svojstven način: "Ključni dokaz Golubić je izveo tako što je skočio sa luka Savskog mosta, što pre njega niko nije smeo ni izveo. Tako je mogao i da izvrši obećanje dato Principu, pa ga je odveo u četničku školu u Prokuplju. Tankosić je kočopernog, ali sitnog i nežnog Gavrila glavačke najurio, pa ga još i častio sa nekoliko štapova po turu."

Zanimljivo je kako se izjašnjavao o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Mustafa je objavio tekst u Ilustrovanoj ratnoj hronici u kome između ostalog kaže: "Evo mene. Ja sam Musliman iz Bosne. Ja sam vaš zemljak iz Bosne, ali sam Srbin jer mi je maternji jezik srpski..."

A evo kako Mustafu opisuje jedan njegov prijatelj, "solunac" Životije Čokić iz Kovačevca kod Mladenovca: "Kad život visi o koncu i drugog izlaza nema, on je kao protivmeru upotrebljavao drskost, prelazeći u napad kao da je ugrožen njegov neprijatelj a ne on... U slobodnim časovima je mnogo čitao, pisao dnevnik ili spavao..."OD SOLUNA DO PARIZA

Na Solunskom procesu 1917. godine osuđen je na godinu dana zatvora a onda interniran na Krf i u Afriku. Nakon toga, neko vreme provodi u Francuskoj gde januara 1921. u Parizu biva uhapšen pod optužbom da je spremao atentat na kralja Aleksandra, zbog čega ga kasnije francuske vlasti proteruju iz zemlje.

Golubić pristupa komunistima 1922. godine u Beču i odmah odlazi u Moskvu gde dobija obuku za vrhunskog špijuna Četvrtog odeljenja GPU (Gosudarstvenoe Političeskoe Upravljenije - Državna politička uprava). Imao je delikatan i odgovoran zadatak - likvidacija tzv. otpadaka boljševičke partije i važnih ličnosti sa bečkog dvora, a organizacija čiji je on bio koordinator zvala se "Crveni orkestar" i imala je sedište u Beogradu. Toliko je bio efikasan u tom poslu da je dogurao do čina generala Crvene armije. Do 1931. je boravio i živeo u Parizu, Moskvi, Pragu, Beču i Berlinu. U Parizu je nabavljao falsifikovane pasoše za komuniste.APRILSKI RAT

U Beograd dolazi u vreme Aprilskog rata kao poverenik Kominterne da sredi stanje u KPJ i produži za Grčku kako bi ispitao odgovornost jednog visokog funkcionera grčkih komunista. Međutim, do Grčke neće stići. Nacisti su ga uhapsili 7. juna 1941. i prepustili čuvenom zlikovcu, majoru Hansu Helmu da ga isleđuje. Podvrgnut užasnom mučenju, Golubić je ostao dosledan sebi i svom hercegovačkom karakteru, nije odao nijednog od svojih kamarada iz "Crvenog orkestra". A navodno je svom cimeru iz ćelije neposredno pred smrt rekao da je ubeđen kako ga je Gestapou otkucao Josip Broz. Gestapovci su mu bukvalno polomili svaku kost u telu, toliko da je morao da bude iznesen iz zatvora i posađen na stolicu ispred streljačkog voda jer nije mogao da stoji na nogama. Streljali su ga 11. juna 1941. u Pionirskom parku.NARODNI HEROJ SSSR

Umro je u skladu sa svojim rečima: "... Srpski revolucionar ako hoće da pobedi, mora biti umetnik i konspirator, imati talenta za borbu i stradanja... On mora biti mučenik i zatvorenik, čovek zapadnih manira i hajduk koji u određenom trenutku može i mora da zaurla, kako bi poveo u boj za spas unesrećenih i pogaženih..."

Nakon oslobođenja Beograda 1944. godine, pripadnici obaveštajne službe Trećeg ukrajinskog fronta (SMERŠ) su pronašli i ekshumirali Golubićeve ostatke, a autopsiju je izvršio dr Vojislav Stojanović koji je potvrdio da su mu skoro sve kosti u telu bile slomljene. Golubićevi ostaci su preneti u Moskvu i uz najveće vojne počasti sahranjene u Aleji ruskih velikana.

General Mustafa Golubić je proglašen za narodnog heroja SSSR-a.

U seriji "Senke nad Balkanom", Mustafu Golubića tumači hrvatski glumac Goran Bogdan koji je rođen u Širokom Brijegu, samo pedesetak kilometara od Mustafinog rodnog Stoca.

(Blic)

KOMENTARI45
POŠALJITE PORUKU

Рођо

25.12.2017 18:13

Опште је по познато да је свим муслиманима Српски био матерњи језик,да су се већина њих борила са Српском заставом у рукама,одликовани Српским ордењима. Ови данас измишљају топлу воду ,квази нација и квази језик.

Pa valjda smo se zato borili nemozes nista dzabe dobiti sad imamo svoj jezik i naciju...

Re

25.12.2017 18:37

Imali ste i onda.Mustafa legenda.Dok su ljudi imali mu..

Re re

25.12.2017 18:43

Valjda se zbog toga toliko "mrzimo", a da se išta golemo desi (ne daj Bože) kao potres, na primjer ili poplave, opet bi jedni drugim pomagali- jer smo svoji! U čemu je problem ako neko neće više da bude Bošnjak već Hrvat, ili neće da bude Srbin već Bošnjak ili neće da bude Rom nego Hrvat?!

Ma šta fali kako se ko zove! Mi svi rođaci! i to bliži!

25.12.2017 19:16

Ти си баш полупао лончиће. Срби воле ромску културу и поштују Роме (види Гучу) али Роми немају никакве везе са Србима и народима насталим од Срба. Ни генетски, ни језички, ни културно. А итекако има везе како се зовемо. СРБ су три моћна слова (дуго да овдје објашњавам зашто) и зато многи од нас који то схватају инсистирају на њима умјесто СРП. Србског име је најстарије и најславније од свих, колико год се злотвори са запада трудили да га укаљају.

@Ma šta fali

25.12.2017 20:39

Grohotom se smijem opet jos jedan budaletina, koja osnovne skole nije vidjela, a da o ostalom i da ne govorim. Torci su vas jebavali 500 godina pa nije ni cuda sto nisu smjeli rec ko je su vjere.Cojek zivio u jebenoj kraljevini u kojoj su samo dva naroda imali pravo glasa, pa ti razmisljaj sta pjesnik rece.

Re Rodzo

26.12.2017 17:41

...prazna prica Рођо , prvi bosanski rječnik je iz 1631g a srpski 1818g a opet sledeci srpski rjecnik je postao rečnik. Niko ne izmislja toplu vodu jer je to činjenicno stanje, ljetopis matice srpske kaze ko su Bošnjaci i koje vjere i zamisli kaze- ili su islam ili rimokatolici ili pravoslavci (ne srbini kako ti kazes) . Рођо citaj bar svoju literaturu ako ne zelis tuđu : http://prntscr.com/hs2d5g http://prntscr.com/hs2d5g

re Рођо

27.12.2017 03:39

Daj ne ke*aj više se tim falsifikatom od prije nekoliko godina.

re re Рођо

27.12.2017 08:18

U Velikoj Britaniji se govori: Engleski,Skotski,Velski i Irski,u Kanadi Kanadski u Americi Americki a u Australiji Australski.

Ne znate Vi

27.12.2017 20:40

Milan

25.12.2017 18:55

Ove danasnje gnjide nasjele na njemacku foru da prave od naseg naroda sto nacija samo kod nas nastaju nacije niđe drugo u svjetu taj slucaj nema. Drugim nacinom nas nemogu pobjediti nego da nas podjele u sto nacija pa da se između sebe unistavamo. Sistemom pacova zatvoris pacova i izgadnjujes ga pa ga hranis misevima posle kad ga pustis nema boljeg lovca jer ga se misevi neplase.

Poslednji kineski car

25.12.2017 19:13

Pustite nacionalnost i jezik. Mi od svega pravimo priču o naciji i jeziku, kao da je to najvažnije na svijetu. Dok nisam vidio Bjelogrlićevu seriju Senke nad Balkanom, nisam pošteno ni znao ko je bio Mustafa Golubić. Inače, Goran Bogdan je odlično odigrao ovu ulogu kao i cijela glumačka ekipa iz serije.

Vuk

25.12.2017 19:56

A zna li autor teksta ko je bi Ilija Garašanin, i da li je bar neko od ovih sto su ovdje komentarisali bar čuo za njegovo poznato djelo "Načertanije" iz 1844.godine ?? Šta on kaže, ko su bili Bošnjaci i ko su bili Srbi u Bosni prije Berlinskog kongresa ?

E moj Vuce,to kod nas Srba i jest problem,cim se neko u pozitivnom kontekstu sponene ,a nije Srbin,mi se odmah hvatamo Ilije i ostalih srpskih vjerodostojnika i odmah idemo u koske koje bio ko i koje bio sto 1844,zar je to toliko bitno,prica je o Mustafi,a ne o Garassninu,samo za razliku id tebe ja poznajem dobro istoriju srpskog i ostalih naroda pa valjda imam postovanja prema svacijoj odluci i Istoriji.

Zoki

25.12.2017 20:55

Bravo za komentar.

Re Zoki

26.12.2017 22:50

Zoki

25.12.2017 19:57

Mustafu je izdao Hrvat,Ivan Krajcic Stevo,pislije rata proglasen Hrvatskim narodnim herojem i vrsio najvece politicke funkcije poslije rata u Hrvatskoj.Uvijek su drugi vise postovali nase borce i heroje od samih nas Rusi proglase Mustafu Narodnim herojom,a mi ga i ne spominjemo jer je bio Musliman,a ucesnik balkanskih ratova i cetovodja Tankosicevih Cetnika.Mi nepostujemo sami sebe,a kamoli Junake nase proslosti Ja znam dosta Bosnjaka koji su od prvog do poslednjeg dana bili samnom zajedno u ratu i danas ih niko nepostuje,bas kao i nas Srbe.

Istor

25.12.2017 20:23

Mustafa ljudina. Gromada od covjeka. Srbin i patriota. Roknu ga Tito kukavicki 1941. Morao Germanski spijun preuzeti partiju. Mustafa bio suvise Srbin za ukus Engleza i Austrije.

Uj, ala ga nasra s kontradiktornostima u jednoj rečenici. 😁

Stojadin

25.12.2017 21:10

Svakako da je Mustafa Golubić interesantna istorijska figura, no međutim juni 1941 datum njegovog stradanja u nacističkom logoru mi ne djeluje sasvim uvjerljivo, jer ispada da je najjači Ruski obavještajac našeg porijekla samo 3 početna mjeseca živio. I dan danas je ostala misterija istinite verzije pogibije dr Mladena Stojanovića na Kozari. Šta je u vezi sa tim istina sam bog zna. Bit će da je Radovan Radić koga je u filmu glumio Pavle Vujisić na suđenju u Beogradu 1946 u vezi Mladenove pogibije strijeljan na pravdi boga, jer je tih dana februara 1942 sa četnicima bio u okolini Teslića. Legenda kaže da je dr Mladen bio ozbiljna prijetnja Brozu, jer je bio veoma omiljen u narodu, a da je tih dana na prostoru Kozare viđen Mustafa Golubić. Ovo ne tvrdim, jer sam rođen 25 godina posle tih događaja. O svemu što navodim nekad sam negdje pročitao. Da li je istina ili ne, ili je sve dio nečije mašte zaista neznam, ali da je masa događaja iz bliže nam istorije ostala pod velom tajni to je na žalost jedino tačno.

re istor

26.12.2017 20:14

Joj

25.12.2017 21:48

Mustafa!!!!!!!srbin. Mesa. .....Selimovic. .... Srbin. ........Enes Kisevic. hrvat. ...Mak Dizdar hrvat. toga ima. jos. Draga bivsi drugovi. nesto brkate. batal vam posao .Skinite se sa smrkanja bijelog praha. Ja. eto vam Brena. Nje mi nije zao sama vam je doletjela ko muha ....na. .....nesto.

Bas si za "JOJ". Pa ne moze tako, svi nabrojani, osim Brene (o pjevaljkama znam veoma malo) su se svojevoljno izjasnjavali da su Srbi. Vi bi sada da ih nacinite konvertitima. Ne uzimajte Sizifu posao.

Olja

25.12.2017 22:38

Baš si joj! Meša Selimović napisao svojim perom knjigu "Sjećanja" u kojoj je napisao da je srpski pisac. Oženio Daru a napustio muslimanku prvu ženu. Ne kažu Srbi da je on srpski pisacnego on sam to tvrdi u svom djelu. Isto vrijedi za Ivu Andrića. Opet srpski pisac. Sam to tvrdi. Pa imaš Kusturicu. I on tvrdi da je srpski umjetnik. Nismo mi Srbi krivi što ljudi znaju gdje pripadaju. Jedino ovi Izmetbegovići i slični nemaju u memoriji ništa sačuvano osim baliluka.

Re Joj

26.12.2017 17:26

Pa kako si se mogao u bivsoj Jugoslaviji drukcije izjasnjavat sve do 1972, procitaj malo istoriju onu malo pozitivnu ne ovu novokomponavu. Lupetate ko Maksim po diviziji.

Re Olja

26.12.2017 17:48

Dr Mladena Stojanovica je ubio Danko Mitrov, Titov koljac doveden u Banjaluku da zavrsi taj posao. Proglasen narodnim herojom tek pedesetih godina, cirkus. To svi znaju iz okoline Celinca i Josavke. Potvrdila i zena iz cije je kuce Dr Mladen izveden tek poslije ovog rata a zivjela je do kraja devedesetih. Ako nekog zanima to je istina.

pokajnik

27.12.2017 17:17

federacija

26.12.2017 06:56

ovaj mustafa je nebitan lik i obicna budaletina

Lupaš li lupaš. Da je bio drugačiji, odnosno da je sjekao glave u ime Alaha onda nebi bio nebitan lik i obična budaletina. Pridjevi kojim si ga počastio više odgovaraju tebi. Nadam se da razumiješ šta sam napisao u predzadnjoj rečenici.

Re

26.12.2017 19:48

Je li u ovoj u kojoj si se opisao? Prije ovog teksta si znao ko je ovaj Mustafa???

Re Re

26.12.2017 21:38

U jeeee...

26.12.2017 09:16

Ova mi biografija od nekud poznata. Da je bravar po zanimanju, znao bih ko je, ovako...

Kao prvo,koji to bravar govori 7-8 stanih jezika sa slabim poznavanjen Spsko-hrvatskog jezika??? Drugo,nedostaje mi njegovo dizanje u vazduh zeljeznicke stanice i pogibija onoliko hiljada ljudi.Toliko o bijografiji.....!

re

26.12.2017 13:00

глас народа

26.12.2017 09:45

Мустафа је био Србин муслиманске вјере исто као што су сви муслимани у босни Срби. Национална и етничка припадност српска а вјеоисповјест муслиманска...раздвојите те двије ствари неписмени људи,етничка припадност нема никакве везе са вјером! Сви учени и нормални муслимани из босне су свјесни своје етничке припадности и језика којим говоре Меша Селимовић,Мустафа Голубић,проф. Салих Селимовић итд итд

jes ti popio terapiju

re

26.12.2017 10:30

Nikada mi nećemo naprijed jer smo generalno gledajući nepismeni i neobrazovani, a zbog toga smo najviše i ratovali. Oko bilo kojeg pitanja mi prvo provjeravamo krvna zrnca, jeli naš ili njihov ,jeli Srbin ili Musliman ,Hrvat. Vidim da nam nema spasa. Stavljamo nacionalno ispred svega i normalno je što nam se kroz istoriju dešavaju svakakva čudesa. Dok drugi narodi i nacije stavljaju u fokus druge stvari mi se još prebrojavamo...

Poslednji kineski car

26.12.2017 11:46

Sreća pa baš vas pitamo jesmo li Srbi :D

Bošnjak

28.12.2017 11:37

Kako si tako glup i bezobrazan golobrado pseto! Kad ćeš više i ti i tvoji istomišljenici sjahati sa leđa normalnih ljudi. Ko si ti, gnjido, da meni i bilo kome namećeš šta je. Mene zaboli k...c šta si ti, ko te pravio! Zbog takvih g...na kao što si ti je i bio rat na ovim prostorima u kojima izgide hiljade nedužnih na svim stranama jer se neko usudio na određuje drugome ko je i šta je. I biće rat opet ako takve neljude budu slušale ove nove generacije! Mrš!

re glas naroda

28.12.2017 12:26

Sumadinac

26.12.2017 17:50

Kako je neko celi zivot mogao da bude Vlah iz Bosne a sad odjednom sam sebe nazvao srbinom srbi su znase odakle a te Vlahe treba upoznati i videti da oni nemaju veze sa srbima.

Pravi Srbi lice na Vikinge, Ruse, Slavene sve, Germane. Nažalost, sve ih je manje! Ovdje, a i na cijeloj planeti izumiru. Bijela rasa nestaje.

Valkyre

26.12.2017 21:58

Joja

26.12.2017 18:41

Musliman -cetnik - komunista? Toooo legendo.

Калуђер

26.12.2017 23:07

Бог да му душу прости.

Logika...

27.12.2017 01:09

Ovaj Mustafa je bio obicni GOLUB, preletac doduse pitomi sa lijepim i kitnjastim repom. Covjek bio SVE i SVA, gdje je bilo koristi - materijalne. Uz to jos i dobre trebe. Danas to radi Baja - finese su u pitanju...

golubovic

27.12.2017 06:35

bijo ponosni srbski vojnik kojije nosijo najvece srbske ordenje bijoje srbin islamske vjero ispovjesti

A da ti malo poradiš na pismenosti..Ovako brate ništa ne razumijem šta napisa..

Re

27.12.2017 17:17

A da ti taj svoj srpski jezik malko ponoviš? Il naučiš!

re golubovic

28.12.2017 12:28

Игоказ

27.12.2017 08:32

Да нам није серија велика већина и данас не би знала ништа о њему.Он је имао нешто што већина Срба нема.

Francuz

27.12.2017 18:42

Po maternjem jeziku se cuje da smo pretezno svi sloveni a posle vjera dolazi u drugom planu i unistava nas i nasu djecu .. Da smo ljudi i da nismo naklonjeni vjerama bili bi tu i tamo svi juzni sloveni ...

Amir Čamdžić

28.12.2017 01:18

Mustafa Golubić, Muhamed Mehmedbašić , Alija Konjhodžić i Meša Selimović su ljudi koji raspaljuju žar srpstva u meni.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.