Lavrov: Nema gvozdene zavjese

Ne postoji nova "gvozdena zavjesa" između Rusije i SAD, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik.

Svijet 25.12.2017 | 08:17
Lavrov: Nema gvozdene zavjese
"Ne mislim da se termin ’gvozdena zavjesa‘ može primjeniti na rusko-američke odnose u savremenoj fazi", rekao je Lavrov naglašavajući da postoje problemi u odnosima dviju zemalja i nemotivisane antiruske akcije Sjedinjenih Američkih Država.

Među akcijama Vašingtona usmjerenim protiv Moskve, ministar je istakao usvajanje zakona o sankcijama u SAD, situaciju sa ruskom diplomatskom imovinom u SAD, pritisak na ruske diplomate od strane FBI i progon ruskih medija.

"I to je samo dio opširne liste nemotivisanih antiruskih akcija", dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije objasnio je situaciju činjenicom da je u Sjedinjenim Američkim Državama nastao još jedan napad "makartizma", na koji američko društvo nije razvilo imunitet.

"Ali, lično sam uvjeren — kao što je nekad u SAD svima dojadio i prekinuo se ’lov na vještice‘ koji je organizovao senator Džozef Makarti, tako će u trenutnoj situaciji doći do otriježnjenja, a nakon njega i iscjeljenja. Mada će vrijeme biti uzalud izgubljeno", naglasio je Lavrov.

Rusofobična histerija u Vašingtonu dobila je već paranoidan karakter, ona ne dozvoljava da Rusija i SAD krenu u pravcima važnim za njih, a takođe izaziva dodatne tenzije u svijetu, dodao je Lavrov.

"U odnosima dviju država postoji mnogo problema, kako starih tako i nedavno nastalih, ili tačnije rečeno vještački stvorenih. Glavni problem je rusofobična histerija koja je zahvatila politički establišment u Vašingtonu i već stekla, bez pretjerivanja, paranoidni karakter. Upravo ona ne dozvoljava da se krećemo napred u pravcima važnim za naše zemlje i izaziva dodatne tenzije na svjetskoj sceni", naglasio je ruski ministar.

Moskva ne namjerava da intenzivira konfrontaciju sa SAD, ali će odgovarati na agresivne napade, naveo je Lavrov.

On je primjetio da se, uprkos porastu antiruskog raspoloženja u SAD, ruska strana ponaša pragmatično.

"Odgovaramo na agresivne napade, ali nećemo podsticati sukob. Nastavićemo da dosljedno i snažno branimo naše stavove, vraćajući kolege u Vašingtonu ka temeljnim principima na kojima treba da se izgrađuje bilateralni dijalog. Glavni među njima su uzimanje u obzir i poštovanje međusobnih interesa. Bez toga je jednostavno nemoguće poboljšati odnose, niti je vjerovatno da će uspjeti da se efikasno sarađuje u međunarodnim pitanjima", istakao je Lavrov.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

paf

25.12.2017 08:02

Ruska cjelokupna politika je najiskrenija i mimo toga što su na prvom mjestu lični interesi. Neko mora načepiti rep Americi a kao što se može naslutiti to će biti Rusija i Sjeverna Koreja.

ODGOVORITE
Name

rusija

25.12.2017 08:21

svom ruskom narodu putinu i tebi lavrov zelim puno srece zdravlja i da dobro vodite rusiju i daje proglasite carskom zemljom nacelu sa putinom daga proglasite carem pravoslavnog naroda

ODGOVORITE
Name

Sara

25.12.2017 09:20

E ovaj je odlijepio.