Prijem u Evropu zavisiće od nas

Prijem Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju zavisiće od nivoa stvarne političke posvećenosti evropskom putu BiH i konkretnog provođenja političkih, ekonomskih i legislativnih reformi, izjavio je za portal Slobodna Bosna predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


"Strategija proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana će najvjerovatnije biti prezentirana u februaru 2018. godine. Ona će, i to će sasvim sigurno biti najvažnija poruka, u svojoj osnovi imati jasno naznačenu evropsku perspektivu za svaku od zemalja sa područja Zapadnog Balkana, jer je evidentno da proces evropskih integracija predstavlja najvažniji integrativni faktor koji će presudno utjecati na političku, ekonomsku i sigurnosnu budućnost našeg regiona", naveo je Zvizdić.

Zvizdić je naglasio da EU ima jasne procedure i principe prijema novih članica.

"Bazno načelo od kojeg zavisi dinamika prijema je individualni uspjeh svake od zemalja, odnosno brzina i kredibilnost realizacije svake od predviđenih faza na putu evropskih integracija. To podrazumijeva potpunu i iskrenu opredijeljenost ka članstvu u EU, pri čemu taj proces mora imati visok nivo konsenzusa i status najvažnijeg vanjskopolitičkog prioriteta i ne bi smio biti ometan, kao u slučaju BiH, bilo kakvim ličnim ili stranačkim interesima. Osim toga, ukupna politička stabilnost predstavlja jednu od ključnih činjenica prilikom donošenja odluke o napretku zemlje ka članstvu u EU“,  kazao je predsjedavajući Savjeta ministara.    

Naglasio je, u ovoj, ili bilo kojoj drugoj strategiji, BiH će biti tretirana u skladu sa odnosom domaćih institucija prema evropskim obavezama. 

"Ako nastavimo uporno i posvećeno raditi na realizaciji uvjeta sa naše evropske agende kako to radimo u posljednjih 30 mjeseci, i ako u narednom periodu uspijemo stabilizirati političke odnose u BiH, onda je naša evropska budućnost zagarantirana. Ovdje želim posebno naglasiti faktore političke stabilnosti i stvarne, a ne deklarativne evropske opredijeljenosti, kao ključne u procesu napretka ka članstvu u EU.

Najbolji dokaz za prethodno kazano jeste aktuelna situacija u nekim zemalja u našem regionu koje godinama imaju status kandidata i čekaju otvaranja poglavlja. Makedonija je, na primjer, dobila status kandidata 2005. godine, a još uvijek nije otvorila prva poglavlja, ili Albanija koja je status kandidata dobila 2014. i još uvijek čeka otvaranje prvih poglavlja. Dakle, uvjet za napredak je ukupno političko, ekonomsko, društveno i sigurnosno stanje u društvu",  rekao je Zvizdić.  

Istakao je da će prijem zavisiti od nivoa stvarne političke posvećenosti evropskom putu BiH i konkretne provedbe političkih, ekonomskih i legislativnih reformi.

"Dakle, sve će zavisiti od nas. Ako se nastave trenutni trendovi referenduma, separatizma, revizije historijskih činjenica, osporavanja nadležnosti državnih institucija, posebno u oblasti pravosuđa, opstruiranja pozitivnih procesa namjernim neusvajanjem pravne stečevine EU, odnoso sistemskih zakona i strategija, onda ne možemo očekivati da će EU institucije blagonaklono gledati na takve procese.

Ako fokus sa tenzija i političkih prepucavanja vratimo na evropski put i potrebne reforme, onda možemo sustići evropsku dinamiku u našem regionu jer u EU imamo puno prijatelja koji će to prepoznati. 
Smatram da proevropske snage, a podsjećam da se 78 posto građana BiH izjasnilo za EU što je najveći procenat u regiji, moraju biti jedinstvenije i glasnije, jer je trenutno glasna manjina koja usporava evropske procese BiH", rekao je, između ostalog, Zvizdić.

Izvor: Fena

KOMENTARI12
POŠALJITE PORUKU

n

24.12.2017 19:13

Nakaeadna beiha sa tobom I tvojum nigdje nije orisojela.vi ste hedno veliko ruhlo koje moze biti.Republika Srpska treba se sto prije rijesit ovih nakaradnih komsija

Da vam nije komsija gdje bi radili zaradjivali hljeb.Nemoze vas covjek razumit nikako trpate se u federaciju da uzmete pare a glumite neki nivo.Cast pojedincima.

Rep

24.12.2017 20:26

Ko dolazi u pederaciju.pogledaj koliko vasih dolazi u Republiku Srpsku u dnevnicu za 30 km cijeli dan.a kakve ste komsije vidjeli smo 92.zato syti pametniji si.

re rep

24.12.2017 22:08

Nedjeljom, takozvana banjalučka stočna pijaca je puna Bošnjaka iz regije Sanskog Mosta, Bihaća, Cazina i Kladuše. Prodaju kojekakvu polovnu robu, da bi preživjeli. U istom smo čamcu. Ne zna se kome je gore.

Realno

25.12.2017 01:20

Dobrica Cosic.Samo laz.Lazemo da obmanemo sebe.

Re za re rep

25.12.2017 08:22

007

24.12.2017 19:39

HALO,ZVIZDIĆU:PRVO POSTIGNITE DOGOVOR UNUTAR BIH,PA ONDA RAZMIŠLJAJTE O EU.NEMA DOGOVORA NI U MUSLIMANSKOM KORPUSU,KAO NI KOD HRVATA A I SRBA.

lwrst

24.12.2017 20:48

Mi hocemo da izadjemo iz Europe.

U Afriku se već skliznulo i prolizalo. I to ne u sjevernu, već još niže i dublje, u onu crnu, ekvatorijalnu.

Ode mara...

24.12.2017 21:43

pizdic

24.12.2017 22:39

kada svi narodi u dosni dokazu svoje korene jer papa i vatikan hoce da zna kose poturcijo i ko je potur taj nemoze u katolicku evropu jersu jednom izdali naciju opetce isto uraditi papa neda poturima u evropu turci su nacija a poturi su nesto drugo nija ni oni nece priznati dasu nacija potur ostaje potur gdje bijo jersu jednom promenili naciju opetce o uraditi

Hvataj se svinjca da mozes ratu uplatit.Sest milijardi se blizi duga.

Rep

25.12.2017 08:20

a ti se hvataš zašta?

re REP

25.12.2017 12:58

pizdic

24.12.2017 22:43

bosna nece uci u uniju zato sto papa neda jer tu ima narod koise nemoze identikovati koje i stoje neznaju ni oni kome pripadaju cas su muslimani cas bosnje kako vetar duva tako oni postaju nova nacija nemogu dugo biti jedna nacija menjaju naciju kao modu

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.