Nove sankcije UN su čin rata!

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje saopštilo je danas da nove sankcije koje su joj Ujedinjene nacije uvele predstavljaju čin rata i potpuno su jednake uvođenju potpune ekonomske blokade ove zemlje, objavila je sjevernokorejska državna agencija KCNA, prenosi Rojters.

  • Vijesti
  • Svijet


"SAD koje su u potpunosti prestravljene našim ostvarenjem velikog istorijskog cilja kompletiranja nuklearnih snaga države, sve više mahnito povlače poteze kojima se nameću do sada najstrože sankcije i pritisak na našu zemlju. Dalje ćemo konsolidovati našu nuklearnu samoodbranu sa ciljem iskorijenjivanja američkih nuklearnih prijetnji, ucjena i neprijateljskih poteza tako što ćemo uspostaviti praktičnu ravnotežu snaga sa SAD", saopštilo je sjevernokorejsko ministarstvo.

Savjet bezbjednosti UN u petak je jednoglasno uveo nove sankcije Sjevernoj Koreji nakon njenog najnovijeg testa interkontinentalne balističke rakete.

Kako prenosi Rojters, analitičari za ovaj potez tvrde da bi mogao da ima značajan uticaj na već oslabljenu ekonomiju ove izolovane države.

Rezolucija teži da zabrani gotovo 90 odsto izvoza naftnih derivata u Sjevernu Koreju ograničavajući ih na 500.000 barela godišnje i zahtijeva repatrijaciju Sjevernokorejaca koji rade u inostranstvu u roku od 12 mjeseci.

Nacrt rezolucije koju su izradile SAD, takođe predviđa smanjenje snabdjevanja Sjeverne Koreje sirovom naftom na 4 miliona barela godišnje.

SAD, podsjeća agencija, pozivaju Kinu da ograniči snabdjevanje naftom svog susjeda i saveznika.

Rezolucija je prošla u savjetu sa svih 15 glasova "za", rekao je ambasador Japana pri UN, države koja ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti.

Sjeverna Koreja je 29. novembra saopštila da je uspješno izvela test nove interkontinentalne balističke rakete kao i da ta raketa ima mogućnost da pogodi američko kopno.

(Agencije)

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Paf

24.12.2017 10:31

Sjeverna Koreja ne prijeti nikome. Želi napraviti nuklearni balans sa Amerikom. Šta je u tome loše. Nema ništa lošu stranu ima samo jednu smetnju Amerima da ne ucjenjuju svakoga ko ne igra po njihovoj muzici. To treba uraditi i Rusija kao i Kina pa da vidimo hoće li se kauboji i dalje šepuriti sa svijim revolverima.

Pitam

24.12.2017 11:55

A po kom pravu to Amerika može imati nuklerano oružje, a bilo koja druga država nema na to pravo?

Mogu i druge drzave imati, ali te drzave ne prijete sa nuklearnom ratu, pogotovo americi. U tome je problem!

atomsko skloniste

24.12.2017 13:29

koreja

24.12.2017 12:16

Puno postovanje presednika koreje s zato stose neboji nikog isme da zapreti i amerima samo napred

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.