SAD isporučuje oružje Ukrajini

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko zahvalio Vašingtonu na odluci da isporuči oružje njegovoj zemlji, dok su ruske diplomate i poslanici to oštro kritikovali.

  • Vijesti
  • Svijet


Rusija upozorava da će to samo još više rasplamsati neprijateljstva na istoku Ukrajine.

Moskva je, dan nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa odobrila plan o isporuci oružja Ukrajini, uključujući protivtenkovske rakete "džavelin", ljutito reagovala, navodi AP.

"Američko oružje u rukama ukrajinskih vojnika nije za ofanzivne (svrhe), već za snažnije odbijanje agresora, zaštitu ukrajinskih vojnika i civila, kao i za efikasniju samoodbranu. To je takođe i transatlantska vakcinacija protiv ruskog virusa agresije", naveo je Porošenko na Twitteru.

U Moskvi, zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je rekao da je ovaj potez američke administracije "prešao liniju".

"Vašington je nastojao da sebe odredi za 'posrednika'. (Vašington) nije posrednik, već saučesnik u raspirivanju rata", poručio je Rjabkov.

Ne pominjući američku odluku, njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron pozvali su na punu primjenu sporazuma o prekidu vatre.

Predsjednica Savjeta federacije Valentina Matvijenko je ocijenila da će namjera SAD da prodaju smrtonosno oružje Kijevu uplesti Vašington u domaći sukob u Ukrajini i blokirati pokušaje da se on razriješi.

"Osjećam da je ovo (odluka) velika greška SAD. Ovako se upliće u unutar-ukrajinski sukob, sa svim što on nosi. Dodatno, ove odluke mogu dao spriječe pokušaje za pronalaženje mirnog rješenja za tešku unutrašnju ukrajinsku krizu", rekla je ona, prenio je Tass.

Stejt department za sada nije želio da potvrdi slanje oružja, navodeći samo da SAD planiraju da pruže Ukrajini "pojačane odbrambene kapacitete", nazivajući tu pomoć "isključivo odbrambenom".

(Agencije)

KOMENTARI9
POŠALJITE PORUKU

hostapleri

24.12.2017 11:25

E to je demokratija i to je normalno,stite suverenitet ukrajine a Srbije nestite

To je kao kad nekome das pistolj da izvrsi samoubistvo. Nema razlike.

Re Hostapleri

24.12.2017 12:18

samo je glupost vecna

24.12.2017 11:40

Neko ga naziva ofanzivnim, neko agresivnim a u principu se oruzjem trguje, samo iz dva razloga: jedan je, da neko dobro zaradi a drugi je, da se neko ubije. Jedno je sigurno jasno,iz te price profitira samo prodavac.

KANTAUTOR

24.12.2017 11:56

Pa naravno da je ovo trebalo ocekivati.Prepali su se da tamo ne zavlada mir,pa je valjalo da malo osokole svoje sticenike tamo.

Demokrata

24.12.2017 11:58

Amerika je pravi primjer miroljubive države , gdje god se uplete, krv se lije. Dobro i poželjno je samo ono što oni kažu da je tako.

porosenko

24.12.2017 12:23

Gdje su god ameri dosli onisu dosli da prodaju oruzje i da oslabe tu drzavu i da isprobaju novo naoruzanje jer od toga zive tako pomazu svojoj ratnoj industriji nigdje nisu dosli da prave mir nego su dosli da prave konflikte po svijetu

embargo

24.12.2017 13:32

Sto nisu tad poslali oruzje u bosnu... bila bi bosna kao sto je sad hrvatska.

U Bosni je tad nedostajalo mozgova. tehnike za ubijanje je bilo dovoljno.

re embargo

25.12.2017 09:14

SIRENJE Rata prema RUSIJI !!!

26.12.2017 12:25

De savite Porosenka i Elitu u prve redive . Neka oni pokazu kako se jursa na protivnika. Zapadni Oficiri : Naprijed ! Pravoslavni Oficiri : Zamnom !

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.