Najave razočarale dežurne optimiste

2017. godina je na izmaku, a jedno od glavnih obećanja političara bilo je da će BiH baš u ovoj godini daleko odmaći na evropskom putu i dočepati se kandidatskog statusa. Termin su kasnije pomjerili na polovinu 2018. godine. Nakon nedavne posjete evropskog komesara Johanesa Hana Bosni i Hercegovini, postalo je jasno – statusa kandidata nema do 2019. godine. I na političkoj sceni u BiH sve je manje optimizma.

Bosna i Hercegovina 23.12.2017 | 19:51
Najave razočarale dežurne optimiste
Nekada glavni zagovarač evropskog puta BiH i dežurni optimista Dragan Čović, promijenio je priču. Danas priznaje da je kredibilitet domaćih političara u Briselu poljuljan, a najave da bi Evropa tek 2019. mogla otključati vrata za BiH, predsjedavajući Predsjedništva ocjenjuje poražavajućim.

"Imajući u vidu činjenicu da su iduće godine izbori i da je pitanje kako će ići implementacija izbora, jasno je da ta 2019. može postati bilo koja naredna godina. To znači da ulazimo u ozbiljne probleme koje smo sami sebi napravili. Evidentno smo o evropskom putu sami odlučivali i trebalo je da pokažemo više odlučnosti i čak pozitivne međusobne drskosti kako bismo ovaj posao završili. Počeli smo vrlo kasno sazivati sve one sastanke koji su dio mehanizma koordinacije i koji je trebalo da usuglase neka pitanja", kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.



Ministar inostranih poslova u SM BiH Igor Crnadak iznenađen je Čovićevim izjavama. Ipak, poručuje, nije sve gotovo.

"To ne znači da ne može da dođe do nekog zaokreta. Nastaviće se dosadašnja politika – da se zemlja ka EU pomjera onoliko koliko provodi reforme i ispunjava svoje obaveze. Teško je davati političke ocjene, jer je situacija u zemlji dosta politički komplikovana i to će biti bitan faktor koji će uticati na to da li ćemo napraviti nove korake u idućoj godini", ističe Crnadak.

Evropsku uniju, Čović je iz fokusa interesovanja izbacio nakon haške presude hrvatskim generalima.

"Mi ćemo danas kazati - ako treba da čeka evropski put, neka dugo čeka. Mi ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a, hrvatskog naroda u BiH", rekao je Čović nakon haške presude.

Nećemo biti Čovićevi taoci, poručuje ministar bezbjednosti u SM BiH Dragan Mektić.

"On misli da će zbog ratnog zločina i zločinaca držati sve nas kao taoce. To ako može sa Miloradom Dodikom dogovarati, sa nama ne može takvu priču pričati. I neka pokuša da nas ucjenjuje, jer on nije zadovoljan jednom presudom. Što nije reagovao na stotine drugih presuda? Mislim da on nije ni kapacitet koji može da zakoči sve nas na putu ka EU. Mislim da će on poslije izbora biti politički nebitna osoba", jasan je Mektić.

Jedno je sigurno. Dok se domaći političari dogovore oko odgovora na upitnik, rokova, mehanizama i zadatih reformi, većina građana BiH će trbuhom za kruhom već biti u EU.



BN televizija

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Pozdrav iz eu

23.12.2017 19:33

Evo vec peta godina kako zivim u eu i samo bi me puska mogla otjerat odavde. Jedina losa strana mi je to sto svako par dana udjem na " nase portale " i citam ovake nebuloze. Evo prvi put odkako sam ovdje neidem za novu godinu i nije mi nimalo zao. Zelim da se zahvalim ovako javno Covicu Baketu Baji sto su mi olaksali odluku da odem u eu nego da cekam da eu dodje meni proslo bi mi dva zivota cekajuci.

ODGOVORITE
Name

popara

23.12.2017 20:00

Covic je izbezumljen,jedino ga Dodik nije izdao,i da,ruski ambasador koji je jedini bio na njegovom prijemu za Bozic.

Name

ШИНТОР

23.12.2017 21:39

ХВО се часно борИо?? Ко покла толке србе , ванземалjцИ? Како кваран народ фуj

Name

Рођо

23.12.2017 21:47

Пријатељу нек ти је срећом тамо, само очима да не гледаш циркус који приређују ови из федерације, покушавају да оживе БиХ коју су сахранили изборима а потом и ратом деведесетих заједно са својим пајтосима.Никако да се договоре око расподјеле федерације, Латини истрајни,нису џаба укрштали заставе са њима

Name

DEGOTHIA

23.12.2017 21:56

LOPOV - A SVI LOPOVI SU BRAĆA !!!

Name

karadjoz

23.12.2017 22:24

Neka si otisao,bez tebe i takvih je mnogo bolje.Ljigavci i ne trebaju ovde..

Name

EU

24.12.2017 03:08

Nije losa, a ja jucer plati kaznu 40€ zbog cackalice za zube koju sam bacio na ulici. Uprvi mah sam pomislio da je skrivena Kamera i da me zezaju. ali nije, Olaksa se me za 40€ I to vam je EU pa vi razmislite.

Name

Servus

24.12.2017 05:29

Servus jos jednom :)

Name

Krajisnik

23.12.2017 22:06

Ocistise srbe u hrvatskoj, a hoce treci dio u Bosni i Hercegovini, pa nece moci ujo covicu tako.

ODGOVORITE
Name

damir

23.12.2017 23:29

covicu iduce godine pripremi se na robiju najmanje 15 godina tezak si criminal napravio hrvate si doveo do prosjackog stapa morat ces to dokazati kako si imovinu posteno stekao sa svojih 10 prstiju

ODGOVORITE
Name

borac

24.12.2017 04:15

Niste vi süpspbni odvesti narod u EU obicni mafijasi kakva politika.

ODGOVORITE
Name

komesar

24.12.2017 06:05

BiH nikada nece biti clanica unije zato stose oko banalnih stvari nemogu dogovoriti izmetbegovic nece da osudi horica svi znaju daje ratni zlocinac hrvati zale praljka covic kaze daje heroj srbi podrzavaju generale svoje a ja kazem doci maze do dogovora samo kada sav narod bude svestan zlocinci iz bilo koga naroda dolazili su zlocinci netreba tudje zlocince osudjivati a svoje braniti i svoje zlocince praviti heroimai treba sva vjerska udruzenja poslati crkvi i djamiji i tamo neka budu i rade a ne u drzavne ustanove poput majki srebrenice najvece zlo danasnjeg doba kada i munira samo kradu i zaradjuju na tudjoj krvi i stekose dogastvo na krvi sobstvenog naroda gdje bila kadai munira pre rata kuvale pitui vrilicu sada one u politiku posteno nemogu svoju guzicu cuvat negoim se pridruzi i onaj debil camil durakovic dostaje krao u opstini srebrenica pasad da sto da ulovi i u potocarima

ODGOVORITE
Name

han

24.12.2017 06:10

Šta ce bosna dobiti ulazkom u uniju staje dobila i hrvatska narod bjezi glavom bez obzira isto kao i iz bosne dobilismo svi mi iz bosne i hrvatske dase iseljavamo bez povratka i nade u bolje sutra ovi stosuse ugnezdili u fotelje negledaju u jadni narod koi su doveli do proprasti

ODGOVORITE
Name

Uh uh uh

24.12.2017 09:55

Sta ovi sve ne izjavljuju a hteli bi u EU. Nikako da shvate da, ako hoce da ih neko primi u neki savez, moraju i oni nesto za njega da ucine. Ako nista drugo onda da se malo spuste na zemlju. Problem nije u EU,problem je u balkanskim, nazovi politicarima. Ako bi usli u EU automatski bi dobili neku vrstu kontrole. A kontrolu ne voli niko pa ni balkanski nazovi politicari, jer oni verovatno smatraju da su oni Bogom dati. Da su oni kontrola.

ODGOVORITE