Milena se sjetila svojih početaka

U dvorani Kulturnog centra Beograda sinoć je otvorena izložba i predstavljena monografija o divi jugoslovenske i srpske kinematografije Mileni Dravić.

  • Vijesti
  • Srbija


Njena karijera je predstavljena kroz fotografije u izboru Stefana Arsenijevića i Maje Medić kao i monografiju autorke Tatjane Nježić, a između ostalih publici su se obratili Milena Dravić, dugogodišnji direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, njena kolegica Jelisaveta Seka Sablić...Zelenović se prisjetio učešća Milene Dravić i Dragana Nikolića na protestima devedesetih godina i da mu je skretana pažnja da ne bi bilo dobro da joj u ime Festivala evropskog filma „Palić“ 2000. dodijeli nagradu „Aleksandar Lifka“, ali je to učinio kao njihov zajednički otpor koji je Mileni uvijek bio svojestven.Igrala je u partizanskim ratnim spektaklima, ali i u zabranjivanim subverzivnim filmovima „crnog talasa“, ipak tvrdi da nikada nije glumila sa osjećanjem da rizikuje, već uvijek iskreno.

Milena Dravić je ispričala kada je, nakon što je dobila ulogu u filmu „Sutjeska“, otišla sa ekipom filma „Misterije organizma“ Dušana Makavejeva u Cannes, susrela se sa Jackom Nicholsonom, Johnom Lennonom i Joko Ono.U jednom trenutku, dok je bila izbezumljena zbog društva u kom se našla, stiže pitanje američke novinarke: „Da li vi Jugoslovenke znate za kontracepciju?“

„Ja sam se tih dana mučila sa migrenom i vadim te pilule, gađam je njima. Svi listovi su pisali o tome, a ruska 'Literatura gazeta' je napisala da sam se neprimereno ponašala.Vraćam se iz Cannesa i Nikola Popović, direktor filma, mi kaže da neću moći da igram u 'Sutjesci'.

Godinu dana je prošlo, Dragan i ja smo na moru i ležim ti ja na plaži, vidim neke crne izglancane cipele mi prilaze, a ono Popović i kaže mi: 'Diži se, moraš na Tjentište da odigraš svoju ulogu'“, ispričala je Milena Dravić.

Uslijedila je scena sa Burtonom, kojem je kao djevojčica pisala pisma, i koja je inspirisala slavnog Teodorakisa da komponuje muziku za cijeli film.

Zbog loših ugovora, tek sa ugovorom za „Sutjesku“, sklopljenim poslije dugog razgovora sa Popovićem pošto je napustila ljetovanje, mogla je, kaže, prvi put sebi da kupi dobre stvari.Milena Dravić je ispričala i kako je Brad Pitt, kojeg je odabrao Božidar Nikolić i kojem je to bio prvi film, bio sav uplašen da bi, kako je Milena rekla, „mic po mic brzo postao istinska zvezda". "Moj sin Brad Pitt“, rekla je.

Kockarnice je otkrila u Cannesu i „usladilo joj je“, pa je htjela sve dnevnice da potroši, da bi je onda iznenadili viješću da je dobila nagradu Kanskog filmskog festivala.

Žao joj je, kako kaže, što nijedna fotografija nije sačuvana sa dodjele dok je stajala uz Kurosawu i Jeanne Moreau, što joj je, kako priznaje, više značilo od same nagrade koja je u Jugoslaviji prošla nezapaženo.

Izvor: Buka/Nedjeljnik

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

BL komunista

23.12.2017 20:56

Bila jednom jedna lijepa i bogata Jugoslavija.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.